Cea mai ignorată și crudă știre a săptămânii. Să ucidem clasa mijlocie

Poate nu întâmplător, în plină criză guvernamentală, Guvernul și-a asumat public impozitarea diferențiată. Știu, PSD și PNL  vor sări că o au în program încă de la alegerile din 2012 și că de fapt nu ne-am uitat noi. Dar, e o diferență. Una e un program de guvernare cu noțiuni de principiu, alta e să treci în strategia de guvernare,  care se și aplică.

În fapt, ce s-a întâmplat ieri e doar un pas către moartea cotei unice. Pentru că nimeni nu-și asumă să o aplice imediat. Ar fi șocul prea mare și pentru economie, investitori dar și alegători. Așa că se aplică metoda lentă și care are și avantajul că înștiințează pe toată lumea din timp.

Cum se fac calculele.

Victor Ponta și Liviu Voinea sunt mari suținători ai impozitării diferențiate. Cel mai probabil o vor pune în funcțiune după alegerile prezidențiale din această toamnă. Din două motive: anul fiscal e deja început și cota poate fi folosită ca armă electorală. Treptele mici de 8 și 12 la sută vor fi atrăgătoare pentru majoritatea cu venituri mici.

Surpriza e că de asta dată, potrivit Gândul, PNL este cel care a introdus măsura în strategia guvernamentală. Eugen Nicolaescu dă de înțeles că a făcut acest lucru la schimb cu reducerea CAS cu 5 puncte procentuale.

Oricum, PSD se pregătește să guverneze de unul singur de la jumătatea acestui an. Foarte probabil, trecerea la impozite diferite va fi una din temele mari ale sfârșitului de an și începutului de guvernare de stânga. Aliații PSD, PC și UNPR nu se vor pune noii realități. Nu acesta este rostul și rolul lor în noua construcție. Oastea de strânsură din Parlament va tăcea cu mare angajament. UDMR, care foarte probabil va reveni la guvernare nu se va pune împotriva cotei progresive, tocmai pentru că vrea musai înapoi la bucate.

Nu vă faceți socoteala că poporul va protesta. Dintr-un calcul pe care Lucian Davidescu îl făcea pe Riscograma în urmă cu ceva timp, schimbarea cotei unice afectează aproximativ 140 de mii de persoane care într-adevăr își declară veniturile la stat. Surpriză! Aceștia nu votează oricum PSD. În plus există o anumită perversitate a propunerii. Ei ne spun că pragul superior va fi de 16 procente. Deci, teoretic nimeni nu are de suferit.

Marele pericol

Spargerea cotei unice e de fapt lucrul care trebuie împiedicat. Odată ruptă în trei, viitoarele guverne vor ridica cotele treptat. Informațiile pe care le am în acest moment, arată că ținta guvernului de stânga e o cotă superioară de 35 de procente. Nu știu, însă, care e pragul de la care ar putea fi aplicată, pentru că el nu a fost stabilit. Una dintre sumele pe care le auzisem în trecut era 1000 de euro, dar nu o cred pentru că impactul ar fi foarte mare asupra orașelor mari.

Greu de crezut, că odată spartă impozitarea, un guvern, fie el și de dreapta cea mai hotărâtă, va reveni ușor la o cotă unică. Probabil că această hotărâre va fi luată ca să fie în vigoare câțiva ani buni.

Nu vă scriu foarte mult despre avantajele cotei unice. O face mai bine Petreanu. Spun doar atât. Orice stat e dator să-și impulsioneze oamenii să muncească, să câștige mai mult. E cheia succesului. Nu există nicio logică potrivit căreia cine muncește mult trebuie să plătească mult. Și așa, în valori absolute, cei cu salarii mai mari lasă la stat sume mai mari. Adică cel cu o mie de lei, plătește mai puțin decât cel cu zece mii de lei.

Soluția

Nu vă amagiți foarte tare cu alegerea unui președinte de dreapta. Chiar de va fi ales, nu cred că are capacitatea de a strange sprijinul pentru un guvern de dreapta. Iar până când o face cota progresivă va fi în vigoare.

Singurul lucru cu adevărat relevant ar fi să facem o gălăgie atât de mare, încât să dea înapoi. Cum s-a întâmplat cu Codul Penal. Să strigăm atât de mult în online, ziare și tv încât să se gândească de două ori. Atenție, de data asta nu va interveni nicio ambasadă. Dar, vor vorbi companii, angajați și birocrați. Și chiar dacă suntem puțini, suntem toți aceia care pot schimba un lucru.

 

 

 

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

3 comentarii la Cea mai ignorată și crudă știre a săptămânii. Să ucidem clasa mijlocie

 1. MARIAN spune:

  Problema pleaca tot de la „clasa mijlocie”, care din dorinta de scapa prin orice mijloace de impozite – care intr-adevar pot fi considerate mari, dar sunt aceleasi pentru toti! – a infiintat tot felul de PF-uri, asociatii, etc .
  Daca vorbim de un mod echitabil de impozitare, atunci ar trebui ca indiferent de forma de realizare a venitului – salariu, firma, PF, drepturi de autor, etc – impozitul sa fie acelasi.

  1. Catalin spune:

   @marian. Nu știu exact cum e la PF-uri, dar te asigur că la drepturi de autor plătim 16 la sută ca toată lumea. Ba, mai mult, spre deosebire de restul lumii, unde suma asta de 16 la sută e plătită de companiile angajatoare din venitul brut, în cazul drepturilor de autor companiile plătescîn numele angajatului 10 la sută din venit. După care plătești diferența din netul la care te-ai înțeles cu compania. E adevărat, companiile nu plătesc toate taxele pe care le plătesc angajaților cu carte de muncă.

 2. corina spune:

  problema e in familie, nu la duhovnic
  de unde a aflat copila ca exista asa ceva
  cine a dus-o prima data la duhovnic
  de ce cauta alinare sufleteasca, bucurie in alta parte
  cat intelege ea si cat constientizeaza ce simte si ce face
  urmariti cu atentie tonul si faciesul familiei fetei
  mai ramane de analizat anturajul, desigur

  iar tu, prietene, caci sunteti ca si prietenii nostri avand in vedere ca va primim in casele noastre in fiecare seara, nu ar trebui sa iei umele Domnului in desert
  nici macar de dragul audientei
  du-te si vorbeste cu acel preot si daca e un sarlatan, sa-l demascam
  dar si pentru tine s-au rugat preoti si noi cei care te apreciem am spus Doamne-ajuta!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!