Ce spitale private au avut afaceri cu HexiPharma

Un pasaj trecător, dar absolut trecător, din ancheta lui Cătălin Tolontan. Un interviu cu fostul director al unui spital de stat, acum director la unul privat. Nu i se dă numele:

– E totuși ceva ciudat. Vorbim mereu cu oameni care își clamează neputința de a reacționa. Ați fost director, sunteți ditamai doctorul!
– Da, dar aici vorbim nu de o firmă, ci de un sistem bine protejat. Să vă povestesc ceva. Zilele trecute eram la un spital privat important și am văzut produse Hexi Pharma.

– Asta înseamnă că sunt bune.
– Asta înseamnă că cineva de la Ministerul Sănătății, care alcătuiește criteriile de achiziție, are grijă să împingă și spitalele private în aceeași direcție.

Chiar așa. Ce știm despre spitalele private in afacerea HexiPharma?

Ce știm sigur este că Ministerul Sănătății,  cu Achimaș în frunte, a luat probe de sanitație și din spitalele private. Probele, nici oficial și nici neoficial, nu au arătat că acolo ar fi probleme. Spitalele cu pricina nu apar pe listă.

Dar simpla observație spune că produsele Hexi au ajuns acolo. ZF a pus câteva întrebări direct către aceste spitale.

”Singurul jucător care foloseşte produse fabricate de compania Hexi Pharma este reţeaua de sănătate privată Regina Maria, care precizează că reprezintă sub 1% din produsele utilizate în întreaga reţea. Medicover şi Polaris Medical din Cluj susţin că Hexi Pharma nu se numără printre furnizori.

ZF a mai transmis solicitări şi către MedLife şi Gral Medical, care până la închiderea ediţiei nu au furnizat un răspuns oficial.”

De ce este important să știm? Pentru că spitalele private sunt parte ale aceluiași sistem. Pentru că oameni de la stat lucrează și la privat. Pentru că e ușor să aduci ceva dintr-o parte in alta. E adevărat, aici nu se fac operații de anvergură, dar au loc multe nașteri. Foarte multe.

Și ar mai fi ceva. Atât statul și privatul se află într-o relație comercială cu pacienții. Când se duc la stat, oamenii apelează la o relație. De multe ori, relația este plătită. Ambele sectoare ar trebui să joace la același nivel. Diferența este că, la privat, de teama proceselor ai un cadru procedural mai aplicat.

Aici, găsiți o listă a spitalelor de stat cu contracte Hexi. A fost dibuită și făcută de Inițiativa România. Nicăieri nu o să găsești o listă a spitalelor private. Deși mi s-ar fi părut de bun simț ca ei să fie primii care să zică cea și să-și apere clienții. Cred că soluția corectă ar fi ca statul să publice o listă integrală a tuturor spitalelor care au avut contracte cu HexiPharma.

 

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!