De ce nu va da PSD înapoi

Sunt mai multe chestiuni adunate care împiedică în acest moment PSD-ul să dea înapoi în povestea cu modificarea Codului Penal. Chiar dacă odonanțele nu mai sunt de actualitate, ideea în sine a unor modificări va stărui multă vreme. Și mă refer, strict la modificările de natură de-a lăsa un haos în administrație sau cele care limitează puterea procurorilor.

Întâi de toate că PSD nu se reprezintă doar pe sine acolo. Vorbim de un partid conservator, al elitelor, care trece prin toate formațiunile politice și care apară diverse privilegii. Bucuria grațierii s-a simțit la fel de tare la liberali, cât la PMP și la ALDE. Bucuria s-a simțit până jos în administrația locală, la toți cei care au avut conflicte cu legea, chiar și la nivel de conflict de interese.

De asta șovăie PSD acum, pentru că este pus între ciocan și nicovală. Aceste elite care și-au făcut datoria față de partid, aducându-l la putere, vor acum răsplata, iar PSD aproape a reușit să le-o dea. Cu siguranță, în interior, presiunea este uriașă pentru a nu se renunța. Și, deși și-ar dori să dea înapoi, liderii PSD nu prea pot să facă asta, căci tot sistemul îi împinge înainte.

Apoi ar părea slabi. Cum să dai înapoi, dacă ai câștigat alegerile? Mulți dintre ei cred cu sinceritate că a câștiga alegerile îți dă dreptul de a face orice. Că nu există limită în legiferare sau că poți face schimbări de orientare politică majore în orice domeniu. Vedeți modelul Trump, pe care noi l-am trăit mai devreme prin Traian Băsescu. Iar acest gând este sâcâitor, căci puterea înseamnă guvernare cum vrei tu, ceea ce nu este cu totul adevărat. 

Pentru cei aflați în fruntea partidului este și o chestiune personală. Domnul Iordache se va ascunde în Parlament, nu-i bai. Dar domnul Grindeanu unde se duce? Că a renunțat la funcțiile de la Timișoara. Iarăși domnul Dragnea are dubii că să pună un nou guvern, căci nu știe dacă mai găsește oameni așa serviabili ca cei doi. Pentru Liviu Dragnea, un nou guvern înseamnă și o putere mai mică pentru el.

Și ar mai fi ceva. Mulți dintre ei sunt convinși că au dreptate. Sunt multe dosare cu probleme, altele cu semne de întrebare. S-au făcut greșeli destule în acești ani și din partea DNA sau serviciilor. O percepție a abuzului este prezentă la o pătură largă de populație. Și mulți oameni de bună credință spun că aceste lucruri merită discutate. Ceea ce este corect.

Dar una peste alta, majoritatea PSD nu poate fi ignorată și nici puterea partidului. Ei au voturi, au program de guvernare, trebuie să-și facă treaba. De asta sper ca președintele Iohannis să facă un lucru casic în politică: să le dea un culoar de fugă. Poate un nou guvern, cu alți oameni. Sau să negocieze o soluție care să nu arunce în aer toți susținătorii PSD.

Altfel, luni s-a petrecut primul lucru bun. Florin Iordache a chemat la refacerea legilor toți oamenii din justiție. Plus avocații. Mi se pare un gest sănătos în care se poate ajunge la o formulă pe care ambele părți să o accepte. În orice caz, cu toți profesioniștii de față, cu siguranță se va legifera la lumină, nu în întuneric. 

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!