Ce nu este în regulă cu afacerea medicamentelor scumpe

Povestea asta cu medicii luati pentru că prescriau tratamente scumpe contra beneficii se întâmplă de ani buni in Romania. Și, da, e o forma de corupție corporate. Nu trebuie să ne amăgim că e doar vina unor doctori. Ce ar trebui să vedem mai departe.

1. E un loc comun că medicii merg la congrese, în excursii, schimburi de experiență și mese lunare în locuri dichisite, pe banii companiilor de medicamente. În spitale, uneori  apare și un mic dejun de lux, ca o atenție din partea companiilor. Ancheta asta va fi cu adevarat viabilă când voi vedea reținerile de la firmele respective. Și când aceste rețineri vor merge până sus. Medicii nu aleargă după toate avantajele astea, ci sunt căutați cu ele. 

2. Orice medic care se respectă nu va recomanda medicamente scumpe doar de dragul de a o face. Reușitele sale sunt la fel de importante ca și avantajele primite. Pacienții vin după notorietate, credibilitate și capacitatea de a vindeca. Asta va fi partea cea mai grea a acestui proces: să determini că acești oameni nu au acționat în conformitate cu actele medicale. Eu cred că un medic bun e atent și la lucrurile astea.

3.Când mai vorbește unul de la o Asociatie a pacienților ar trebui intrebat si ce relații, contracte și beneficii are de la producătorii de medicamente. Și dacă merge la congrese si pe banii cui. După ce o lămurim pe asta, stăm de vorbă.

4. În mod evident, niciun stat nu-și permite să aibă, doar pe baza asigurării generale, cele mai scumpe medicamente. Îmi pare rău, știu că sună foarte cinic, dar asta va fi o bătălie permananentă. Ar fi o mare victorie a unei societăți să poată face acest lucru. De asta trebuie încurajat sistemul asigurărilor suplimentare, iar pacientul trebuie să aleagă cu ajutorul medicului ceea ce îi este absolut necesar.

Altminteri, acțiunea DNA-ului e binevenită și de dus până la capăt.  Pentru că de ani acesta a fost un sistem de furt care a luat cam tot ce era mai bun în sistemul sanitar românesc. Și nu sunt singurele corporații care au făcut lucrul acesta.

foto: shutterstock

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

Un comentariu la “Ce nu este în regulă cu afacerea medicamentelor scumpe

 1. Avatar LUANA spune:

  Sa-ti spun ceva,Catalin Striblea!

  Apropos de pctul 1….
  ,,1. E un loc comun că medicii merg la congrese, în excursii, schimburi de experiență și mese lunare în locuri dichisite, pe banii companiilor de medicamente.

  Gresit!
  ANUMITI medici merg la congrese…etc…pe banii companiilor.
  In rest,se merge pe banii PROPRII.
  Si,stii de ce?
  Pentru ca aceste congrese,conferinte…sunt absolut necesare pentru obtinerea de credite (un nr.de puncte) fara de care NU poti profesa,Casele de Asigurari neincheind contractul cu medicul respectiv.
  Repet,astea se intampla pe BANI PROPRII!
  Acei…ANUMITI despre care vorbesc,pot fi somitati si foarte bine ca sunt invitati la congrese,etc….dar si o alta…categorie care…DA,prescrie medicamentele cele mai scumpe,in favoarea firmelor si in defavoarea pacientului.
  Ce face acum DNA?
  Face…bine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!