Ce nu e în regulă în protocolul dintre Biserică și Ministerul Educației

Ministerul Educației și Patriarhia Română au semnat joi un protocol care stabilește cadrul colaborării dintre cele două instituții. Protocolul nu este public și nu poate fi făcut public ne-a transmis Patriarhia. Din comunicatele celor două instituții aflăm câteva lucruri totuși.

De exemplu că profesorii de teologie vor fi angajați cu avizul parohului local. Retragerea avizului duce la pierderea locului de muncă. Necesarul de școlarizare de la Teologie este aprobat de Patriarhie. Restructurarea facultăților de teologie se face cu aprobarea Patriarhiei. Și ar mai fi, după cum scrie hotnews.ro.

Ce nu este în regulă:

1. Nu acceptăm protocoale secrete între ministere și alte entități. Nu există lucruri de ascuns între ce  face statul român și alte organizații. Doar dacă vrei să le ascunzi pentru că ai negociat ceva atât de scandalos încât va trece dincolo de atenția obișnuită a ONG-urilor. Nu poți să negociezi în secret lucruri care îi privesc direct pe copiii noștri.

2. Nu e în regulă să accepți prevederi care trec de caracterul statului laic. Niciun fel de organizații, oricât de bine intenționate, nu pot fi implicate în procesul administrativ al încadrării unui profesor.

3. Nu pot fi făcute evaluări ale actului profesoral de către alte organizații. Cel puțin nu unele care să ducă automat la pierderea locului de muncă. Singurii care îi pot evalua, măsura, îndruma pe cei care ne învață copii sunt cei plătiți în mod direct de noi. Cei pe care îi putem trage la răspundere.

4. Admiterea în învățământul superior nu poate fi făcută pe baza unui aviz de la Biserică. Mi se pare o restricționare a dreptului la educație semnificativă. Pot să urmez orice structură de învățământ fără avizul nimănui. Totul trebuie să se raporteze la capacitatea și dorința mea de a urma acele cursuri.

5. Nu e firească aprobarea organizării facultăților de la Biserică. Învățământul e de stat și răspunde în primul rând nevoilor societății civile.

6. Nu e în regulă să nu știu în mod clar cine și cum invită preoții la orele de curs. Și care e rolul lor în întreg procesul de învățământ

7. Nu este în regulă că nici ministerul și nici Biserica nu țin cont de faptul că, acum, în România există o pătură importantă de cetățeni care pot fi deranjați de astfel de lucruri. Și că drepturile lor trebuiesc respectate.

8. Nu poți, ca prim-ministru, să eviți răspunsul la întrebarea:” ce ați făcut la Patriarh?”, la începutul campaniei electorale. Căci, acum, cred că știu ce a făcut.

9. Nu poți să accepți astfel de măsuri din rațiuni electorale. Și cu atât mai surprinzător că ești un partid de stânga. I-ai câștigat pe unii pe care deja îi aveai. Și îi pierzi pe cei tineri, mobili și care se uită mult în afară.

Este și o prevedere care face noimă până la un punct. Și anume că Biserica are un cuvânt de spus în planul de școlarizare al Facultăților de Teologie. E în regulă, căci ei știu de câți preoți au nevoie. Dar nu la nivel de aprobare, ci doar consultare.

După cum observați, nu vorbesc despre ce poate și ar trebui să facă Biserica. Ea are mersurile ei și nu și le va schimba. Vorbesc despre stat și cum ar trebui să se poarte el. Iar un prim gest de normalitate ar fi demisia ministrului care ține la secret un document care privește viața copiilor noștri. Domnule Pricopie, nu e fizică nucleară sau geo-politică. E viitorul unor oameni care au nevoie de noi. Și asta nu putem ține la secret.

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

9 comentarii la Ce nu e în regulă în protocolul dintre Biserică și Ministerul Educației

 1. mugur tatu spune:

  Eu nu-nteleg, se numeste „religie” sau indoctrinare crestin-ortoxa? este prevazut ceva in programa despre islam, iudaism samd?

 2. andriescuus spune:

  atata timp cat ceva este obligatoriu se numeste „indobitocire nationala” 🙂 cand este „la alegere” … ramane asa … „la alegeri” 🙂
  conducerea de stat a constatat, la ultimele alegeri, ca numarul dobitocilor este in scadere si se iau masurile „adecvate” 🙂

 3. Gheorghe_laicul spune:

  Impartasesc ideile unui tanar filosof autodidact, medaliat cu aur la olimpuiada internationala de filosofie: „Cred că predarea religiei sub forma confesională este periculoasă, în măsura în care contrazice ceea ce este instaurat la orele umaniste sau ştiinţifice. Ce poate fi mai periculos decât o acumulare de contradicţii de acest fel? O predare a istoriei religiilor şi a eticii cred că ar reprezenta o substanţială îmbunătăţire a strategiei educaţionale“
  Dan Cristian Vulpe

 4. Catalin spune:

  @andriescuus după cum v-ați dat seama nu am aprobat primul comentariu pentru că faceți o afirmație nasoală de natură generalizantă și pe care nu cred că o putem susține. plus că era off-topic.

 5. andriescuus spune:

  atat timp cat nu sunt proferate expresii/cuvinte neortodoxe, obscenitati, cred ca fiecare avem dreptul la opinie, indiferent de „modelul” acesteia.
  chiar cenzurarea unei opinii este o opinie 🙂
  totusi … pt moment pentru „acte/actiuni” de tip pedofilie si homosexualitate exista condamnari judecatoresti si publice in mai multe state din europa si statele unite.
  daci opinia exprimata nu face decat sa reflecte o realiate a anilor 2000.
  daca in romanica inca ne este rusinica …. si realitatile trebuie „trucate” …. ok pentru voi … dar este o chestiune de mentalitate si grad de cultura sa recunosti ceea ce exista deja 🙂
  eu nu am contracarat „idea” de Dumnezeu, Allah, Shiva … etc … eu am exprimat o parere despre „oameni” 🙂 … sau neoamenii care servesc „cauza” 🙂
  nu sunt interesat sa impun parerea mea asa de aprig cum doriti sa o impuneti pe a dumneavoastra
  dar atentie
  de multe ori „tacerea” nu este de aur … este „complicitate” 🙂

 6. Nicoleta spune:

  Fiul meu va merge la toamna la scoala, la clasa I. Il vad ca trece prin fata vreunei biserici si se inchina. Surad. Suntem ortodocsi din nastere, dar nu unii cu mintea inchisa. vecina cu paranoia si habotnicia. Voi refuza categoric ca fiul meu sa urmeze orele de religie. Simplul fapt ca cineva isi imagineaza despre mine, un parinte, si despre fiul meu, un copil in ochii caruia poti sa vezi inocenta si bunatatea absoluta, ca suntem niste marionete si secretomania cu care se intampla anumite lucruri ma enerveaza peste masura. Sa nu indrazneasca acesti indivizi (politicieni sau preoti habotnici) sa ma constranga, sa-mi constrabga copilul si sa creada ca suntem o turma imbecila si obedienta caci voi reactiona urat, violent.

 7. rotar spune:

  La fel trebuie sa fim impotriva intelegerilor secrete dintre guvern si masonerie : de ce i-a dat pamant….de exemplu ? Pt ritualuri de initiere?

 8. MO-GU-L spune:

  La fel trebuie sa fim impotriva intelegerilor secrete dintre guvern si masonerie : de ce i-a dat pamant….de exemplu ? Pt ritualuri de initiere?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!