Ce calcule își fac Băsescu și Tăriceanu

În politică nu există coincidențe. Dacă îl vedeți zilele acestea pe Călin Popescu-Tăriceanu într-o acțiune de tip kamikaze, în care cere demisia președintei Înaltei Curți și pe cea șefei DNA, să nu credeți că este întâmplător. Domnul Tăriceanu nu este chiar ”un bătrânel” și nici unul cu ”mintea la rebuturi”, cum îi transmitea Traian Băsescu.

Tăriceanu știe exact ce face, știe legile și este bine sfătuit și juridic, nu fiți în eroare. Ba chiar lângă el s-au aflat câteva persoane care stăpânesc bine legile. Iar uneori apelează și la colegi foarte buni din Parlament. Ce vreau să vă spun este că președintele Senatului a știut de la bun început că cererile sale nu au nicio șansă. Nu și-a închipuit nicio secundă că doamnele Stanciu și Kovesi vor pleca după scrisoarea sa. Dimpotrivă.

Domnul Tăriceanu se calibrează. Cum ar spune politicienii ”a prins culoar ”. El a prins un caz social posibil emoțional, un cetățean care a stat nevinovat în închisoare și-l exploatează. Joacă sus și aduce alături de el cam toți nemulțumiții de acțiunile DNA. E chiar încununarea campaniei pe care a dus-o până acum și ale cărei teze au fost imunitățile și limitarea arestului preventiv. Se conturează ca principalul pol al luptei anti-DNA și pe termen lung va obține publicul care gândește așa. Pe cei care sprijină DNA, oricum i-a pierdut demult.

Nu întâmplător, cel care a protestat vehement la acțiunile lui Tăriceanu a fost chiar Traian Băsescu care își luase cea mai mare viteză pe culoarul respectiv. Doar că s-a lovit de un competitor puternic și care are și pârghiile să-l provoace chiar pe Iohannis în chestiunea asta. Domnul Băsescu e un cetățean de vază, e adevărat, dar nimeni nu-l obligă pe președinte să-i răspundă la scrisori. Lui Tăriceanu, Iohannis trebuie să-i zică ceva. De aici și dracii pe care i-a coborât Traian Băsescu asupra vechiului său inamic. Altminteri, după ce l-a măturat, Traian Băsescu reia și nuanțează tezele lui Tăriceanu într-un editorial pe care numai ce l-a scris.

E greu de spus dacă acest culoar poate să aducă succesul în politică, ținând cont de cota de încredere a DNA. Dar simțul politic le spune că acolo se poate construi. E un public limitat, dar el există și poate fi atras pentru 2016. Altfel, ca sa previn orice fel de comentariu, va spun că inițiativa lui Tăriceanu este neavenită și de rău augur. Și că în spatele ei se aliniază toți cei care vor să înlăture șefii justiției, cei care au pus pe jar clasa politică.  Dar, în același timp CSM trebuie să vadă și să ne spună clar cum a ajuns un om nevinovat în închisoare.

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!