Cazul Lukoil. Ce nu este în regulă cu abordarea dreptei

Am văzut cele mai multe luări de poziție în chestiunea Lukoil. Și am văzut tendința. Ponta a greșit. A pactizat cu rușii cu procurorii, infractorii sau își face campanie electorală. O spun Moise, Biro sau CTP, ca să-i numesc doar pe unii dintre ei. Pe mine mă interesează mai puțin campania lui Ponta. Și am să vă fac un reproș pe care l-am făcut constant guvernărilor de dreapta.

O țară nu se conduce din pix. Nu te uiți doar la cifre, nu salvezi o economie uitându-te doar la cum se închid rotund niște numere pe care ți le-au dat consilierii. Oamenii nu sunt cifre. Fiecare număr pe care îl așezi altfel, acolo la tine în birou se reflectă ca niște cercuri în apă în viața cuiva. Este lucrul cel mai simplu pe care majoritatea politicienilor îl uită când ajung acolo. Și pe care îl uită și susținătorii acestui gen de abordare.

De aceea primul lucru pe care trebuie să-l întrebi într-o astfel de situație este ”ce se întâmplă cu oamenii de acolo”. De asta declarația lui Ponta, la primul punct, este corectă. De aici pornesc nuanțele.

Situația este asemănătoare cu cea a unui ostatic al unor răufăcători. Înainte de a-i închide, stai de vorbă cu ei, vezi ce vor, te asiguri că ostaticii pleacă în viață. După aceea îi legi pe răufăcători.

Dacă rușii nu vor să vândă, ci vor închide pur și simplu? Lași oamenii pe drum? Ideea este să-i determini să plece de aici, lăsând compania în stare de funcționare. Știu, e complicat, dar problemele complicate au solutii complicate.

Moise Guran a arătat în emisiunea sa că Lukoil repatriază o uriașă parte din profit. Și că aici lucrează pe pierderi. Șmecheria e știută de mai multe companii occidentale. Asta înseamnă că avem un stat prost și corupt și că nimeni nu a avut curaj să le stea în cale. Cineva ar trebui să o facă. Dacă pe lângă asta mai și fură, fiecare director, fiecare dintre cei care a semnat, trebuie pus după gratii. Pentru asta nu există nicio scuză. Nu stăm la mâna hoților.

Dacă Lukoil este parte dintr-un plan mai mare de șantaj al Rusiei la adresa noastră, atunci trebuie să nu te îndoi. Și lor le plac banii noștri. Ba, mai mult, îi avem în mână, de fiecare dată când alimentăm mașina.

Dacă Ponta își face campanie electorală, atunci e pe cale să piardă masiv. Mult mai multe voturi decât cele 3 mii și ceva de la Ploiești. Pentru că lumea va vedea și va sancționa un nou caz Oltchim. Dacă nu știe ce măsuri să ia în situația asta sau nu poate, atunci drumul său către Cotroceni se va opri.

Iar  dacă a încălcat libertatea procurorilor și aceștia s-au repezit să-i pupe poala, înseamnă că marile reforme ale justiției de până acum sunt o perdea de fum. Și că în continuare sistemul răspunde la comenzi. Iar asta îmi stârnește și mai multe îndoieli.

P.S. Fac o necesară precizare. Nu-l bănuiesc pe CTP a fi de dreapta. În această situație, însă, el vine și punctează decisiv alături de valul mare de critici venite dinspre dreapta politică și mediatică.

 

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!