Câteva sfaturi utile când vrei să omori un bozgor

Două lucruri mi-au dat de gandit intreaga zi, după ce SRI l-a prins pe teroristul de la Covasna. M-au frământat, mai bine spus. Un val de ură virtuală la adresa maghiarilor, sau mai bine zis în mediul virtual, căci ura era cât se poate de reală. Și apoi cuvintele unui prieten. Scrise poate la nervi sau poate cu experiența unuia care de 40 de ani este maghiar în România. Mai are și păcatul că este catolic. Iată:

”pentru ca maghiarii din Ardeal care sunt reticenti fata de limba romana, sa invete romana, e nevoie in primul rand ca romanii sa-si iubeasca tara, sa fie mandri de ea, elita tineretului roman sa nu viseze sa plece din tara. E nevoie ca romanii sa dea lumii (si maghiarilor) modele, eroi, campioni – oameni care sa inspire alti oameni. cum naiba sa te astepti sa imbratiseze romana cand milioane de romani pleaca de aici? Romania are multe de oferit si romanii sunt in marea majoritare oameni foarte deschisi. (…) Dar si tara ai carei tineri de 18 ani de la liceele de top imi zic fff natural: plec din tara, cum sa raman aici? Am super rezultate, ma asteapta facultati de top si o super cariera. Aici ce optiuni am?”

Pentru rândurile astea, prietenul meu a stat din greu la primire. Un val naționalist i s-a așternut pe FB, a fost tras la răspundere pentru ce gândește, cât gândește, cât câștigă, ce trecut are, încotro se duce și mai ales de ce.

Sinceritatea este un mare păcat în țara asta. Oglinda pusă în fața noastră este cel mai dureros lucru. Avem neprețuitul dar de a ne considera fără pată, de a vedea doar lucrurile bune când ne ceartă unul de altă nație, dar, altminteri, dacă ne spurcăm între noi nu e nicio problemă. Știm să ne scoatem ochii pentru toate căcăturile, să ne spunem lucruri apăsate, să-l luăm la rangă doar pe cel de lângă noi, dar, ferească Dumnezeu, să ne o zică unul din altă gașcă, nație, confesiune sau orientare.

Reflexul provincial ne apasă rău. În loc să deschidem urechile la ce spune un ungur educat despre percepția pe care nația sa o are despre România, mai bine îl băgăm în mă-sa. Și pe neamul lui  de bozgori.

Și acum la problema de fond. Ca un cetățean să-și iubească țara, trebuie să simtă că este răsplătit pentru cinstea, educația și bunul său simț. Niciunul dintre noi nu simte că asta se întâmplă destul în România. Nu cereți altora mai mult decât simțiți și puteți voi.

Cred că majoritatea ungurilor din țara asta fac zilnic gesturile de patriotism pe care le fac și eu. Muncesc cinstit, nu fură, își plătesc taxele și impozitele, fac să le fie un pic mai bine copiilor lor. Mie nu-mi cere nimeni să port o bundiță, așa că nu le cereți nici lor. Dați-le voie să-și cinstească istoria, obiceiurile și oamenii care îi reprezintă. Dați-le voie să învețe limba română ca pe o limbă străină. E mai ușor și mai util pentru ei.

Și promovați valori. De fapt asta este chestia. Și asta vrea să spună prietenul meu. Dați-le sentimentul că trăiesc într-o țară în care cinstea, competența, bunul simț și valoarea sunt prețuite. Nu puneți impostori în funcții, nu-i lăudați pe cei care mint și fură, arătați-le că cei care au cu adevărat valoare pot reuși aici. Spuneți-le povestea, arătați respect și-i veți câștiga.

 

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

7 comentarii la Câteva sfaturi utile când vrei să omori un bozgor

 1. pintea spune:

  Da, doar dovedind ungurilor ca putem fi superiori
  ii putem convinge ca nu are rost autonomia…
  De ce oare mexicanii din America nu vor auto-
  nomia….

 2. Iustin spune:

  Ba, pintea nu ma pot abtine sa nu scriu. Mor de ras. La un articol asa de bun, trebuia un comentariu ca al tau. Imi place ca esti vigilent. Ai prins ideea. Bine ca nu-mi vezi moaca ironica…

 3. corlae spune:

  Pai sa vedem cum stam prin Ro:
  Presedinte-Iohanis
  Premier-Ciolos
  DNA-Kiovesi
  SRI-Helvig
  SIE-Ungureanu (vopsit, cu nume romanesc)
  Membrii guvernului (mare parte)-afiliati intereselor Soros
  Credeti ca aceasta realitate poate explica cate ceva din ce traim noi astazi? Cam cat credeti ca ii intereseaza pe astia de Ro? Important este sa supravietuim si acestei perioade…

 4. Radu spune:

  Domnule Striblea
  Corlae, din păcate, e reprezentativ pentru o buna parte a populației. Atâta vreme cât sunt atâția ca el/ea, e oarecum fără speranța ce spuneti Dvs in mesaj. Si asta e om cu acces la internet…

 5. Florin spune:

  Gesturile de patriotism sunt acela de a învăța și folosi limba română. Acasă și în public. Gestul arborării de steaguri negre de 1 decembrie în semn de doliu este profund antiromânesc.

  Nu exista nicio legătură între iubirea de țară și condițiile de trai. Acei ”tineri români de top care visează să plece afară” au declarat cumva că nu iubesc România? Foștii tineri români, care au trăit și s-au afirmat în țările civilizate și în același timp bogate nu au iubit România? Eminescu a avut condiții bune de viață ca să scrie: ”Ce-ți doresc eu ție dulce Românie”? Oare tocmai prețuirea ”cinstei, competenței, bunului simț și a valorii” l-au determinat să scrie ”Cum nu vii Tu Țepeș Doamne ….”? Sau nu și-a mai iubit țara când a scris Scrisoarea a III-a?

 6. Landauer Szilard spune:

  Eu sunt maghiar şi am trăi opt ani în Moldova. Au fost cei mai frumoşi ani din viaţa mea. Patria mea este România. Mulţi nu ştiu ce valoare are ţara noastră, fiindcă nu au trăit timp îndelungat într-o altă societate. Eu am trăit. Am întâlnit mult prea des oameni fără sentimente, răi, îngânfaţi, cu o ură inimaginabilă în ei pentru toate celelalte naţiuni. România este foarte deshisă şi tolerantă, extremismul este doar sporadic. Ungurii din România trăiesc cu impresii greşite despre Ungaria. Una e să vizitezi o ţară şi alta e să trăieşti acolo. Dacă ar petrece măcar un an neîntrerupt în Ungaria, vă garantez că urlând ar fugi înapoi acasă văzând ura şi neîncrederea oarbă dintre oameni. O societate fragmentată extremistă cu note pregnante de fascism mascat. La farmacie nu-ţi dă medicamente doar cu presripţie medicală, poţi să mori acolo, că nu-l interesează, toate mărunţişurile sunt ultrareglementate dar pentru hoţia la drumul mare nu există legi. Cine are curajul să prindă de ureche un funcţionar de aici ? Corupţia este cu mult mai mare decât la noi, dar şi mult mai mişelească. Urlă pentru drepturi dar nici un drept minorităţilor. Vorbesc cu ură nemărginită despre vecini, dar dacă cineva li s-ar adresa cu un sfert din îngânfarea lor, ar fi jigniţi la maxim. Noi, cetăţenii României, trebuie să fim uniţi, să ne iubim, să ne respectăm, să nu dăm crezare ideilor extremiste, indiferent de sursă. Să avem credinţă în Dumenzeu şi să conservăm familiile atacate de mentalitatea vestică. Criza societăţilor vestice este rezultatul lipsei de valori. Ori valori pot exista doar prin credinţă.

 7. klauss spune:

  si unguri din romania tot romani sunt. au cetatenie romana au buletin romanesc. daca tu roman pleci in S.U. si ai cetatenie ce esti roman s-au emerican esti american in regula

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!