Anunțul lui Victor Ponta că nu demisionează ne va duce către un război de uzură care va dura zile sau poate săptămâni. Depinde de încărcătura pe care combatanții o vor arunca pe piață. PNL, Iohannis și compania vor pune lucruri interesante la bătaie, de partea cealaltă se va încerca să se pună batista pe țambal. Una peste alta, vom asista la următoarele:
1. Comisia Juridică de la Cameră va da aviz negativ pentru urmărirea penală a lui Ponta. Deputații PNL vor scoate pe surse diverse documente de la Comisie. Vor apărea și altele în presă pe aceeași temă. Pas cu pas va exista o încărcare spectaculoasă juridică a subiectului la care Ponta va trebui să răspundă mereu.
2. Urmărirea penală nu va fi aprobată de Cameră. Presiunile asupra UNPR vor fi uriașe, dar Gabriel Oprea nu va ceda o perioadă. Dacă cedează, poate lua parte la o altă majoritate, dar nu-l va trece nimeni pe listele din 2016. Vom afla însă despre noi dosare ale diverșilor membri ai Parlamentului, Coaliția va deveni în percepție și mai accentuată ca fiind una cu probleme penale.
3. De partea cealaltă, se va apăsa masiv pe cazul Rarinca, dar și pe tot ce poate fi arătat ca abuz al justiției. Nu numai semnele de întrebare vor fi accentuate, dar toate achitările vor produce semne de întrebare. Va exista un mecanism care va decredibiliza treptat tot ce înseamnă activitate judiciară. România va fi împărțită în două și va dura până când unul dintre vârfurile sistemului va pica. Sau până când va pica Ponta. Așa că înarmați-vă cu răbdare în discuțiile cu prietenii.
4. Periodic, diverși oameni vor ieși în stradă de o parte sau de alta. Nimic din ce va face Victor Ponta nu va mai conta. Acțiunile sale, bune sau rele, vor fi puse mereu sub cheia dosarului penal. PSD se va îndepărta definitiv de valorile publicului european. Oricum nu-l avea, dar măcar ca perspectivă trebuie să știe că fără acei oameni partidul va muri.
5. Canalele subterane ale politicii se vor umple de date, dosare și amenințări. Inevitabil, cred că Ponta se va eroda și va pleca, dar în condițiile lui. Nici șefii justiției nu vor scăpa însă de erodare.
Iar după ce o să ne certăm groaznic între noi, o să ne întoarcem la câteva chestiuni cheie legate de funcționarea statului și de încrederea în instituții. Cine și ce plătește pentru un cetățean achitat care stă nevinovat în închisoare? Dosarul Ponta a stat pe la Parchete de prin 2011. Că s-a copt în ziua unei moțiuni de cenzură e o coincidență. Dacă îl mai și plimbă pe Ponta pe la televizor în ziua votului, e mama coincidențelor. Știu că procurorii nu se uită la televizor, dar cred că trebuie să realizeze că orice acțiune a lor poate fi manipulată politic. Și ce spun aici e varianta soft. Pentru că în fața a foarte mulți români tocmai au aruncat pe coș ce au făcut bun în ultimele luni. Au sădit îndoiala. Și trebuie să învețe să sară dincolo de stadiul de unealtă. Și ei trebuie să crească odată cu România pe care o curăță.
Iar partidele, în special PSD, trebuie să știe că regula jocului s-a schimbat dramatic. Asta cu solidaritatea funcționa acum 15 ani. Între timp o grămadă de oameni așteaptă respectarea unor principii minime în relația cu publicul. Iar cei din PNL trebuie să înțeleagă că roata asta îi va măcina și pe ei curând
Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!
Nu ne asteapta nimic bun..
ma intreb dece ii este teama lui Ponta?
de faptul ca se va declansa acum toata
„povestea vietii sale”?
Pentru asta intreaga tara la care „tine atat de mult”
trebuie sa treaca din nou printro perioada care nu
duce spre mai binele ei?
Daca nu vrea ca un procuror de la DNA sa fie mai presus de „faptele sale”, nu deasupra tuturor,cum spune;
de ce nu vrea ca un judecator „sa l scoata nevinovat”?
Pentru ca NU ESTE ?