Câteva comentarii la amurgul zeilor

Videanu, Udrea, familia Cocoș, Hrebenciuc, Bica și cine o mai fi pe lista asta incredibil de lungă. Am vorbit des în ultimii ani de corupție generalizată. Dar e îngrozitor când o vezi extrasă chirurgical. Pentru că ai reprezentarea exactă a dimensiunilor. ”Ce e pentru oamenii ăștia să strângă patru milioane de euro într-un județ”, îmi spunea la un moment dat o doamnă politician. Și eu m-am uitat neîncrezător la ea. Pentru că patru milioane de euro sunt mult în lumea mea. Dar bani care se fac la cafea în lumea lor. Așadar:

PDL a spus toate lucrurile corecte și le-a încălcat în aceeași măsură. Înțelegeți acum de ce au vrut ca acest partid să dispară. Pentru că știau cât de mare este putregaiul. În veci și în pururi nu ar mai fi fost aleși dacă astea apăreau cu ei ca partid parlamentar. De asta au și vrut cei din PDL să grăbească fuziunea cu PNL. Vor să ascundă gunoiul sub preș cât de degrabă. Eu unul nu o să uit, însă. Și vă voi pune oglinda în față de câte ori o să am ocazia.

Pasivul PDL va fi tras multă vreme de PNL. Pentru că vor urma și alții. Și acum vechiul PNL e în același partid cu un sistem mafiot. Și ați știut de el. Oricum vine și rândul vostru.

Corupția nu e numai în stânga. Dreapta, sau ce-o fi fost ea, a dezvoltat un sistem de o amploare și un cinism fără precedent. Mecanismele au atins noi niveluri de performanță pe măsură ce și legile anticorupție deveneau mai puternice. Nu mă duce gândul decât la faptul că, pe măsură ce făceau legi anticorupție, discutau și modul de a le ocoli.

Este îngrozitor că acest sistem s-a dezvoltat în timp ce unor amărâți li s-a spus să strângă cureaua. Iar clasa mijlocie a fost stopată din dezvoltarea sa.

Au apărut familiile penale. Vezi Cocoș, Hrebenciuc, Adam. e absolut îngrozitor să furi, darămite să-ți tragi copilul și nevasta după tine. Asta ți-ai propus să-l înveți, să-i lași moștenire. E dramatic nivelul la care am ajuns.

DNA trebuie să explice clar de ce de abia după plecarea lui Traian Băsescu a reușit să agațe și oameni din partidele care l-au susținut. În ciuda succeselor instituției, aceasta întrebare va rămâne în pasivul său.  Și nu numai DNA trebuie să răspundă ci și Daniel Morar.

George Maior ce a știut din toate astea? Și cui a raportat lucrurile pe care le-a știut? Eu nu i-aș despărți pe Maior și Morar în povestea asta. Nu sunt în conflict. Sunt împreună.

În fine, Traian Băsescu. De abia acum poate spune liniștit: ”i-am ciuruit!”

Și e de abia începutul.

Știți care e culmea? Că în ciuda acestor lucruri, România  a crescut. Are instituții mai puternice, iar noi parcă avem un pic mai multă încredere în stat. E unul din paradoxurile alea pe care doar aici le găsești. Cum s-a întâmplat asta? Păi prin fiecare dintre voi care a gândit, a spus și a muncit cinstit în țara asta. E atât de simplu.

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!