Dispozitiv chirurgical de top, de acum și în România

Mă vizitează un bun prieten. Ne știm din copilărie, dar mai des ne-am văzut în ultimii ani, când am lucrat împreună. Îmi zâmbește, dar un pic amar. Și văd mai bine de ce atunci când urcă scările la intrarea în casă. O grimasă îi apare pe față și o tăietură adâncă pe frunte. Icnește și trage piciorul după el. 

”Tot te doare?”, îi spun. Știu că- l chinuie de vreme îndelungată. Un genunchi care a vrut să îmbătrânească înainte de vreme. Nu a avut viață ușoară. Muncă multă, cărat din greu, iar asta se simte. Și poate nici genetica nu-ți dă uneori toate șansele. 

Prietenul meu este om tânăr, de abia a trecut de 45 de ani. Dar artroza pare că nu se mai uită la asta în vremurile astea. În România, boala asta are în mod oficial 25 de mii de cazuri raportate anual. Adică acelea care se tratează cu diverse tehnici și tehnologii, în spitale. Dar foarte multă lume duce durerile astea pe picioare cum s-ar spune. Sunt unele statistici care vorbesc de două sute de mii de cazuri în România. Până la urmă ce este o durere surdă în picior?

Prin ceva relații și telefoane l-am ajutat pe prietenul meu să ajungă la un medic în Germania. Vrea ce-i mai bun pentru el și nu pot să-l condamn. Mai ales dacă e vorba de o operație. Doar că după vizita în Germania a primit răspunsul pe care îl știa din România: ”durerile vor trece doar cu o proteză.” Dureroasă concluzie, mai ales când ești tânăr. Mă gândesc  și la tata care este trecut de 65 și se chinuie cu un picior.

Doar că pentru artroză nu există tratament. Nu este reversibilă. Cartilagiile dispărute nu mai apar. Iar oasele care nu mai au pe ce să se sprijine se lovesc unul de altul dureros. Povestea asta poate dura ani în șir. Știu o grămadă de români, mai ales din ce cu dare de mână care caută rezolvarea în străinătate.

Doar că lumea medicală a încetat să mai aibă granițe. Produsele inovatoare din vestul Europei ajung astăzi cu ușurință și în spitalele din România. Iar zilele trecute am avut ocazia să văd un astfel de dispozitiv-minune, chiar aici, într-o operație live, cu un dispozitiv adus de Ronda Medical. 

Attune ® Knee System se numește acest dispozitiv, această proteză care este adusă pentru prima dată în România. Proteza este între cele mai moderne care există acum în lume. La apariția ei a lucrat o echipă importantă de medici, ingineri și oameni de știință care au regândit un mecanism existent de zeci de ani. 

Ce schimbă de fapt Attune ® Knee System? În fapt, studiile din ultimii ani arată că aproximativ 20 la sută dintre pacienții care primeau o proteză sufereau de dureri sau de jenă. Dispozitivul nou creat le elimină aproape în totalitate. El a apărut în urma celui mai lung studiu medical care a fost făcut vreodată în această chestiune. 

Programul demarat de DePuy Synthes Joint Reconstruction s-a bazat pe mărturiile pacienților, în special ale celor din urma intervențiilor de artroplastie de genunchi, care sunt recunoscute ca fiind unele dintre cele mai efectuate și mai de succes intervenții chirurgicale. Noua tehnologie a fost testată pentru a le da pacienților stabilitate și mai bună libertate de mișcare. Iar întregul sistem este gândit în legătură cu anatomia pacientului. 

Dispozitul costă în jur de două mii de euro. Știu că pare scump, dar cei de la Ronda Medical, care l-au adus în România, au rezolvat această parte specială. Dacă operația este făcută într-un spital care are contract cu Casa Națională de Asigurări, atunci proteza este decontată în întregime. Adică nu se plătește nimic. 

Asta înseamnă că, măcar din punctul acesta de vedere, România este chiar mai avantajoasă decât plecările în străinătate. Pentru că acolo, cei care au nevoie de așa ceva trebuie să plătească integral, iar aici beneficiază de asigurare. 

În decembrie anul trecut, publicația News Medical Life Science arată rezultatele primilor ani de folosire a acestui tip de implant, Attune ® Knee System, în comparație cu alte sisteme. Iar prima concluzie este legată de durata de recuperare. Aceasta este mult mai rapidă decât în alte cazuri, iar nevoia de exerciții scade cu până la 40 de procente. De asemenea, zilele de spitalizare sunt mai puține spun ortopezii, dar cel mai important este că mișcarea și funcționalitatea piciorului sunt mai bune. 

Ar mai fi însă un învățământ în toată povestea asta. Sănătatea, în România, este privită ca pe o dramă. După ce-am văzut, însă, operația acestor oameni și am citit despre dispozitivul adus în România, îmi dau seama că de multe ori și aici poți avea parte de sănătate ca în marile clinici ale lumii. Pentru că medicina modernă și tehnologiile sale pur și simplu nu se opresc în granițe.   

Acest text este publicitate.

 

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

4 comentarii la Dispozitiv chirurgical de top, de acum și în România

 1. vizitiu mirela spune:

  Ma intereseaza,in ce orase din tara ,se face operatia si la ce spitale. Multumesc.

  1. Catalin spune:

   În acest moment, proteza este disponibilă doar în spitale private din România. Vă rog să luați legătura pe pagina de Facebook cu Ronda Medical și ei o să vă dea toate detaliile necesare.

 2. Care sunt spitalele din tara care au posibilitatea de a pune aceste proteze și care au contract cu CNAS

 3. Maria spune:

  Va rog astept, informati de aceasta minune proteza mentionez ca sunt operată artroscopic de 2ori la acealasi picior si stabilitatea este redusă .Doresc informati chiar si programare ori unde in tara dar prinCasa de asigurări ca privat nu mi permit cu stima si respect.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!