Arborarea steagului secuiesc, legală. Dar e în regulă

Premierul le-a cerut prefecților să se retragă din procesele pe care le-au deschis primăriilor din Harghita și Covasna care au arborat drapelul secuiesc. Măsura vine înaintea unui proiect de lege referitor la simbolurile naționale care va permite acest lucru. O condiție pusă de UDMR, înainte de guvernare? Probabil, dar nu important.

Important e că se pune capăt de o manieră europeană unei prostii care a înfierbântat multă lume. 

Legea le va da voie instituțiilor locale să pună orice steag cu semnificație locală. Dar acest lucru se va face prin hotărâre de guvern. Steagurile vor primi și un aviz consultativ de la Comisia Națională de Heraldică. Steagurile astea locale nu vor putea depăși ca mărime pe cele ale României. De  fapt, toată șmecheria este că steagurile locale nu vor putea fi arborate de unele singure ci numai laolaltă cu steagul României și cel al Uniunii Europene. Obligatoriu, acolo unde apar trebuie pusă și stema României și cea a autorității locale.

Mi se pare o soluție elegantă și nici măcar naționaliștii cei mai înfocați nu or să aibă ce să spună, dacă steagul românesc va flutura pe primăria din Sfântu Gheorghe. Sigur că pot apărea abuzuri, dar plecăm de la ideea că toată lumea, chiar și maghiarii respectă legea,

Așa că tot Harcovul se va umple de steaguri secuiești și românești. Alea ungurești nu vor mai putea fi puse pentru că nu vor fi aprobate. Și poate așa, unii or să scape de trauma că ungurii or să plece cu Ardealul în spate.

Eu aș fi mai mulțumit dacă administrația românească i-ar convinge pe maghiari să-și învețe copii românește. Le-ar da astfel șansa să aibă un serviciu mai bine plătit într-un oraș mare românesc și să iasă din zona aia, totuși săracă. Asta pentru că, sper, și-au dat seama că democrația de la Budapesta e chiar mai bătută în cap decât a noastră.

 

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!