Aici vedeți un român care fură la muncă

Stau și mă întreb câtă lume din România se duce zilnic la muncă cu gândul să facă o ciupeală, o învârteală, o combinație. Mai jos o să vedeți un muncitor din sectorul 3 care trage cinci metri de gazon rulou de pe un spațiu verde și-l dă unei doamne de la o casă vecină.

Omul este pus acolo să ude și să se îngrijească de acel gazon. Doar că tentația e mai mare.

Încerc să-mi închipui cum a mers discuția: ”Nu poți să-mi faci și mie rost de niște gazon din ăsta de la voi? Ba da, doamnă, dar nu prea mai avem. Când poți, nu e grabă. Dar stați că vă dau de aici…Dacă se poate…”

Imaginile mi le-a trimis un cititor, Cosmin Enache, care le-a pus de câteva zile pe FB. Ele sunt elocvente.  Omul scoate câte un metru, îl rulează și apoi îl cară în curte grăbit să nu-l vadă cineva. Credeți că l-ar fi oprit? Mă îndoiesc. Doamna îi strecoară banii și apoi omul se apucă de udat, liniștit ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat.

Știți care e partea ce mai tare? Că ce vedem este o căcănărie. Un metru de gazon este maximum 15 lei. Deci toată treaba asta face cam 75 de lei. Cred că doamna i-a dat vreo 20-30, că e ofertă. Și asta mi se pare mizeria cea mai mare. A ei, nu a lui. Ea face economie de 50 de lei, de lene și nici măcar nu e sigură că o să se prindă iarba aia acolo.

În schimb o să stea o lună-două cu o gaură în iarba din fața casei, ca și cum spațiul acela ar fi din altă lume. În mintea ei de hoață nu-și dă seama că o casă câștigă în valoare și dacă spațiul din jurul ei este unul frumos. Românii ca ea cred că ce-i al lor se termină la poartă și nu înțeleg valoarea comunității. Acum, valoarea cartierului ei e clară: este cel puțin un hoț care ia gazon, dar poate lua și oglinzi, roți de rezervă, telefoane și așa mai departe.

În ce-l privește, omul și-a făcut un calcul simplu. Ăștia care lucrează la ADP, șefii lui, probabil că fură și el știe asta. E sătul de furturile de milioane care s-au făcut acolo. Pe cei din primărie îi bănuiește la fel, iar despre primarul Negoiță o fi auzit că a ratat să dea la stat 80 de milioane de euro. Așa că cine să-i mai spună că greșește când a furat o sută de lei?

Parcă și văd reacțiile, hai domnule, de un sărman muncitor te-ai luat când sunt atâția hoți în țara asta? Păi, da, pentru că hoții mari pe asta mizează: că fură toată lumea cu ei.

 

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

Un comentariu la “Aici vedeți un român care fură la muncă

  1. baban tataiana spune:

    Cred ca obiceiul asta e vechi si avem o gena speciala pentru asta si sa va spun pe ce ma bazez- prin 1976-77 faceam zilnic naveta Bucuresti – Rosiori si deseori mergeam cu un personal ocupat in mare parte de muncitori de la CFR.Toti aveau in genti sau sacose diverse lucruri de genul -cuie, sarme, cabluri ,scandurele ,suruburi mai mari sau mai mici .I-am intrebat ce fac cu ele si mi-au raspus clar- prind bine la casa omului! Asa ca treaba e veche! Si cred ca fara rezolvare atata timp cat sunt asa multi oameni saraciin tara asta!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!