Ai un magazin cu băuturi? Citește aici! Nu ai un magazin? Tot trebuie să știi

*Articol promovat de RetuRo

Din 30 noiembrie, în România va funcționa Sistemul de Garanție Returnare. Adică plătim o garanție la cumpărarea unui produs și ne luăm banii înapoi dacă ducem ambalajul înapoi la magazin. Este o schimbare atât de mare în viața noastră, încât merită câteva explicații. Și o dezbatere pe măsură.

Dacă e să fim onești, România și-a pus cele mai multe întrebări legate de plastic când a apărut dopul acela legat de sticlă. Ideea că te încurcă la băut a fost mult mai puternică decât faptul că la orice trecere de cale ferată sau intersecție din câmp sunt camioane plastic. Iar dacă v-ați oprit vreodată la un popas din cele publice de pe drumuri, cu atât mai mult ați văzut plastic, sticlă sau doze de aluminiu. Ne înecăm în plastic și ambalaje, însă de luna asta putem face o schimbare decisivă.  În România, la populația noastră,  trebuie să recuperăm 7 miliarde de ambalaje anual. 

Suntem la mai puțin de o lună de ceea ce ar putea fi un T zero al curățeniei și conștiinței la noi în țară. Din 30 noiembrie va funcționa un sistem în care putem să recuperăm, să reciclăm, să dăm înapoi o mare parte din ambalajele de plastic, metal și sticlă.

Ce înseamnă Sistemul de Garanție Returnare

Din 30 noiembrie, în magazinele din România va începe să funcționeze un sistem de garanție și returnare a ambalajelor de plastic, metal sau sticlă. Fiecare magazin care vinde băuturi din categoriile apă îmbuteliată, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase, în ambalaje primare nereutilizabile din plastic, sticlă sau aluminiu, cu dimensiuni între 0,1 litri și 3 litri trebuie să organizeze un punct de returnare.

Cine este RetuRO

Aceasta este o companie care va funcționa în toată România și care tocmai rafinează un sistem care să înroleze toate magazinele care vând produse ambalate conform definiției de mai sus.

Compania are trei acţionari privaţi: Asociaţia Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate (30%), Asociaţia Berarii României pentru Mediu (30%) şi Asociaţia Retailerilor pentru Mediu (20%), şi un acţionar public, statul român, prin autoritatea centrală de mediu, ce deţine 20% din acţiuni.

Compania este non-profit. Ea nu poate face o afacere din reciclare. Scopul este acela de a ajunge la o rată de colectare la cel mai înalt nivel european. Asta înseamnă să nu mai avem plastic pe toate drumurile. 

Dacă face profit, compania este obligată să-l reinvestească, astfel încât să asigure scopul său de funcționare: să ne scape de ambalajele de băuturi. 

Ce înseamnă asta pentru comercianți?

Toți comercianții care vând produse în ambalaje care se încadrează în definiție sunt obligați să facă parte din sistem. Iată cele trei lucruri pe care trebuie să le facă.  

  • Înregistrare pe www.returosgr.ro
  • Semnare contract
  • Setarea afacerii ca punct de returnare

Este obligatoriu să faci parte din sistem?

Da. Mai mult de atât, legea prevede sancțiuni sub formă de amenzi pentru comercianții care nu fac asta. Acestea pot fi între 20.000 la 40.000 RON. Mai mult, dacă nu intră în sistem, funcționarea magazinelor poate fi oprită până la intrarea în legalitate.

Există excepții?

Da. Nu trebuie să organizeze puncte de colectare companiile din HORECA, cele care fac comerț online sau cu automate de vânzare. Dar, atenție, este obligatoriu să se înscrie în sistem.

Ce este un RVM?

RVM este aparatul de colectare automată. Pe șleau, aparatul în care bagi ambalajul și care îți dă voucherul. El are câteva caracteristici care sunt descrise în lege. RetuRO – compania care administrează Sistemul Garanție Returnare (SGR) în România – a publicat pe platforma https://returosgr.ro/info-comercianti-documente-utile specificațiile și cerințele pentru automatele de preluare a ambalajelor de băuturi (RVM).

Este obligatoriu să ai un RVM?

Nu. Dacă ești un magazin mic poți opta și pentru un sistem de colectare manuală. Adică să strângi ambalajele și să plătești cu numerar returnarea acestora. Trebuie să ai însă acces la sistemul electronic SGR de evidență al ambalajelor. Acest lucru este obligatoriu deoarece de el depinde ridicarea de către RetuRO a ambalajelor. Sistemul raportează dacă un comerciant are o cantitate de ambalaje care să permită sosirea mașinii care face transportul.

Cine plătește banii pentru garanție?

Banii vor fi decontați de RetuRO comercianților de sistem. Pe măsură ce aceștia vor înscrie ambalaje recuperate în sistem, banii vor veni către conturile lor. 

Ce avantaj am, fiind comerciant, dacă sunt parte din sistem?

  • Contribui și tu la o Românie mai curată pe termen lung
  • Putem atinge împreună cotele ridicate de reciclare impuse de UE
  • Studiile arată că, de obicei, clienții cheltuiesc banii acolo unde-i primesc, adică în magazin

Primesc bani dacă magazinul meu face parte din sistem?

Da. Pe lângă banii de garanție, în fiecare lună, fiecare magazin va primi o taxă de manevrare a tuturor acestor amabalaje. Adică vei fi plătit pentru munca ta și a colegilor tăi ca să recuperați aceste ambalaje. Condițiile sunt prevăzute de contract.

De unde să mă informez? 

Ghidul complet de înregistrare poate fi consultat la adresa pe pagina Returo SGR

Sesiunile SGR, o serie de webinarii pentru producătorii, importatorii, comercianții de băuturi și reprezentanții Horeca din România sunt disponibile gratuit pe platforma https://returosgr.ro/#webinars și pot fi consultate în continuare, pentru o informare completă asupra sistemului, obligațiilor legale, a beneficiilor și a pașilor următori pentru înrolare.

Ce înseamnă pentru clienți

De câte ori cumpărăm un produs cu ambalajele cu logo vom plăti o taxă de 50 de bani. Când și dacă îl aducem înapoi, primim bani, fie numerar, fie sub formă de voucher. De obicei, vouchere vom primi în marile magazine de la automatele de colectare, iar numerarul în magazinele mici, unde colectarea mabalajelor se face manual. 

Nu este obligatoriu să avem bon fiscal. Nu este obligatoriu să fi cumpărat ambalajele din acel magazin. 

Cum trebuie să arate ambalajul cu care vin la magazin?

Ambalajul trebuie returnat întreg, fără a fi degradat sau deformat, acesta trebuie golit în întregime de conținut și trebuie să aibă marcajul care indică apartenența la SGR aplicat în mod vizibil și lizibil.

Este obligatoriu să folosim voucherele?

Nu, ele pot fi schimbate în bani la casa supermarketului. Dacă vrem, putem să le folosim și la cumpărături în acel magazin. 

În concluzie, cumperi produsul, plătești garanția, te întorci la orice magazin și-ți recuperezi banii.

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

5 comentarii la Ai un magazin cu băuturi? Citește aici! Nu ai un magazin? Tot trebuie să știi

  1. Albu spune:

    Va salut. Daca ai un magazin mic unde nu ai fizic unde sa depozitezi ambalajele , ce faci ?

    1. Cătălin Striblea spune:

      Cred că trebuie să sunați la call center să vă sfătuiți cu cei de acolo. Dar sigur va trebui să aveți contract.

    2. Mihaela spune:

      Din ce am discutat cu un operator, sunt obligate să aibă sistem de colectare magazinele care au cel puțin 200MP.

    3. Adina spune:

      Mie mi-au spus sa le strang intr-o cutie pe timpul zilei ca sa justific lipsa banilor dati pe garantie in cazul unui control si seara le trec in registru special pt aceste ambalaje si o sa ne aducă ei niste suporti cu saci speciali pt depozitare, pana vin sa le ia . Sper va m-am facut înțeleasă !

  2. Alin spune:

    Si totuși nu e o procedura clara pentru comercianti. Ce document trebuie eliberat la retinerea garantiei sau la returnarea acesteia? Daca se da bon fiscal pentru garantie acei bani vor fi impozitati si nu e normal pentru ca nu se câștigă nimic din aceasta garanție. Apoi la returnarea garantiei nu se poate da bon de casa pentru ca acestea nu pot emite bon cu valoare negativa conform legislației caselor de marcat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!