”A fi țigan e o rușine?”

Am spus în vlogul de la Sport Extra câteva lucruri despre derapajul rasist al lui Dorinel Munteanu. Antrenorul Oțelului a zis despre câțiva dintre suporterii Rapidului că sunt ”mai bronzați.” Munteanu a explicat ulterior că a fost o reacție la cald față de lipsa de civilizație a zece suporteri din spatele băncii, care l-au hărțuit și jignit tot meciul.

Antrenorul Oțelului nu și-a cerut scuze și nu consideră declarația ca fiind cu tentă rasistă. Răspunsul este necredibil, căci altfel nu-i venea pe limbă termenul de bronzat. Toată lumea știe despre ce vorbim.

Nu e deloc surprinzător că această poveste a împărțit lumea în două. Ni se întâmplă pentru că nu înțelegem rasismul. La filmul de pe Sport Extra cineva mă întreabă șmecherește dacă ”a fi țigan este o rușine.” Iar eu să-i explic simplu că nu este cazul să o facă pe prostul. Pentru că Dorinel nu identifica etnia unor suporteri, ci folosea un termen peiorativ la adresa lor.

Așadar cum este cu rasismul?

Când te adresezi cuiva peiorativ cu termenul de țigan încarci acel cuvânt cu toate prejudecățile care vin cu acest cuvânt. Adică hoț, leneș, sau alte lucruri adânc înrădăcinate în România. Noi avem și o vorbă care definește clar situația: ”țiganul nu este om nici în ziua de Paști.” La noi în România, copiii se sperie cu expresia ”te dau la țigani.” Sau spui, ”nici răchita nu e pom, dar nici țiganul om.” Și să nu uităm clasicul ”s-a înecat ca țiganul la mal”, care s-a pierdut atât de mult în vremuri că majoritatea nu știe că desemnează un mod de omorâre a țiganilor robi. Adică îi legau cu funie și le spuneau că, dacă reușesc să treacă un râu, sunt liberi. Funia îi trăgea mereu înapoi, chiar înainte de a ajunge la mal.

Lista cu expresii poate continua cu multe exemple, dar cred că șmecherul gălățean care m-a întrebat dacă e o rușine să fii țigan, știe foarte clar că aici nimeni nu a fost lăudat vreodată cu vorba ”ce țigan ești!” Deci, încă o dată: Dorinel nu-i vorbea de bine pe oamenii aceia, ci le atribuia eticheta de persoane inferioare.

Este posibil ca oamenii care l-au jignit pe Dorinel să fie huligani. Și aici se schimbă matricea. Dar era mult mai corectă categorisirea, pentru că vizează un comportament, nu culoarea pielii sau o moștenire care nu poate fi atribuită tuturor romilor din țara asta. De fapt, asta e problema, stimate gălățean, că se generalizează. Ca atunci când se spune că ”moldovenii sunt bețivi”. Vă este cunoscută afirmația? Dar că moldovenii sunt leneși? Sunteți unul dintre ei? Bănuiesc că nu.

Așa că nu-i luați apărarea inutil. Și nici nu spuneți că ceilalți sunt vinovați. Există vinovății diferite, pentru situații diferite. Puteți să folosiți ce-am spus aici ca să vă educați copii.

Eu cred că Dorinel trebuia să-și ceară scuze și să fie amendat și suspendat. În egală măsură, cer același lucru pentru cei zece suporteri ai Rapidului, dacă se confirmă comportamentul huliganic.

În fine, nu dau mari șanse acestor idei. Este mult până departe. Recent, un prieten maghiar mi-a povestit o trăire de la unul dintre meciurile pe care le-a văzut pe stadion. Tribunele au strigat ”Afară, afară cu ungurii din țară.” Omul i-a spus unui amic că nu se simte bine când aude asta. Că este neplăcut pentru el, că nu a greșit societății românești. Amicul i-a spus: ”Exagerezi. Ce mare lucru ți-au făcut?”

Foto: Inquam Photos / Gyozo Baghiu

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!