Ce nu e în regulă între Eurosport și cabliști

UPDATE: Între timp a venit comunicatul RCS- RDS, din care citez:

In cursul zilei de 21 decembrie 2013, compania Eurosport a intrerupt transmisia programului Eurosport (versiunea internationala care nu difuza meciuri de fotbal din Premier League) atat in Romania, cat si catre abonatii din Ungaria, Cehia si Slovacia. In locul Eurosport, compania Eurosport a introdus un nou canal denumit Eurosport Romania care a fost difuzat catre toti abonatii RCS & RDS din toate aceste tari. Compania Eurosport nu a anuntat aceasta inlocuire.

(…)

Prin aceasta inlocuire, au fost grav afectati peste 1 milion de abonati ai RCS & RDS din aceste tari.

Ce s-a întâmplat și ce nu e în regulă, explic mai departe:

 

 

Meciul de Premier League, programat  de Eurosport 1 sâmbătă la ora 15, a fost oprit la jumătatea transmisiunii de cabliștii de la RCS-RDS. Distribuitorul a introdus în grila sa altă frecvență decât cea cu meciul. Cei de la Dolce Romtelecom nu au dat meciul de la bun început, distribuind o frecvență care transmitea sărituri cu schiurile. Ambii cabliști dețin canale de sport, rivale cu Eurosportul. Ceilalți distribuitori de cablu, fără televiziuni, au transmis meciul fără probleme. Eurosportul transmitea primul meci de Premier League din acest sezon în România, după ce concurase pentru drepturi cu televiziunile RCS și Dolce.  Cei doi cabliști nu au tranasmis nici meciurile următoare din program.

Adrian Ilie, directorul general al Sport TV Management, pentru ProSport: „Nu a existat nicio problemă tehnică din partea noastră. (…) Noi transmitem normal! Este o situaţie curioasă, dar este decizia fiecărei firme de cablu! Firmele care au contracte în vigoare cu noi primesc canalul Eurosport care conţine Premier League. Orice altă interpretare este nereală”

În lipsa unei comunicări clare din partea celor doi cabliști, care ocupă mai bine de jumătate din piață, se pot distinge câteva lucruri care nu sunt în regulă. Și ele nu țin de fotbal, ci de respect, drepturi și responsabilitate:

Nu e în ordine să oprești un meci la jumătate. Mai bine nu îl dai de la început, cum a făcut Dolce.

Nu e în ordine să nu comunici. Majoritatea publicului urban are decodoare care includ și căsuțe poștale. Nu e vorba că trebuie să anunți întreaga piață. Îți anunți măcar clienții fideli. Și ai această modalitate directă să le dai un mesaj pe tv. Poți să o faci chiar dinainte de transmisiune, să își facă lumea alt program

Nu e în ordine să nu comunici cu partenerii, măcar după ce ai întrerupt transmisia. Mai ales  că Eurosport e un canal plătit.

Nu e în regulă să se întâmple asta când tu ai o televiziune concurentă de același profil și care a vrut să transmită programul acela, dar nu a plătit.

Nu e în ordine să dai impresia că-ți pedepsești clienții pentru ceva ce nu ai putut să faci.

Nu e în ordine să confunzi  distribuția prin cablu cu televiziunea pe care o ai. Ăsta e un punct care privește pe RCS. Potrivit Prosport, operatorii de la relații cu publicul ai RCS le-au spus celor care au sunat: „Noi nu avem dreptul de a oferi semnalul Premier League, responsabilitatea este sută la sută a providerului Eurosport.”  Canalele Digi nu au dreptul de retransmisie, nu compania de cablu.

Nu e în regulă că în multe cartiere nu poți alege între mai multe companii.

Și în fine, nu e în regulă că nu avem reguli pentru toată treaba asta.

PS. Pentru că am văzut mai multe persoane care legau povestea cu meciurile de cea cu Discovery. Sunt complet diferite. Acolo Discovery a avut opțiunea de a deveni un canal cu plată, iar publicul să-l includă în pachetul său. Ceea ce-ar fi pus capăt discuțiilor.

Adaug după apariția comunicatului RCS, pentru cei de la Eurosport: Nu e în regulă să nu știi legislația din România și nu e în regulă să nu ai o comunicare oficială cu cabliștii pentru a stabili toate detaliile unei transmisiuni. Ei ar trebui să răspundă și la întrebarea: ați cerut bani în plus pentru aceste meciuri?

Senzația e că niște mari companii nu vorbesc între ele și că plătesc clienții. Aștept și rezolvarea. Și un comunicat de la Romtelecom să aud și versiunea lor. Au și ei abonați în alte țări, care voiau să se uite la schi?

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

2 comentarii la Ce nu e în regulă între Eurosport și cabliști

  1. miki spune:

    Cei dela RCS isi bat joc de noi.Cand nu vor mai transmite Liga 1 nu vor mai avea clienti.

    1. Catalin spune:

      Ca să fiu sincer nu aș evalua întreaga activitate a unei companii pe baza unei singure fapte. Au și servicii care sunt ok.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!