Vreau să ne „ocupe” americanii. Că așa facem curat

Prin 2003 am mers cu o delegație de presă cu Adrian Năstase în zona minelor din Gorj și Hunedoara. Cred că la Petroșani am ajuns la un moment dat și am văzut orașul ca o floare. Până și liniile de marcaj de pe șosele le vopsiseră. Bordurile erau în două culori, blocurile proaspăt revopsite, iar la mină era o sărbătoare.

Minerii erau scoși din țiplă în ziua aia. Strălucitori, frumoși, cu căștile curate și ochii luminoși, păreau aduși de Năstase însuși de la București. Unul dintre ei m-a tras deoparte, ”Auzi, domnule, ne-au chemat în dimineața asta și ne-au dat echipament nou, să ne vadă ăsta.” Ăsta era Adrian Năstase. Echipamentul trebuia predat în după-amiaza zilei, la plecarea demnitarului.

Aveam să văd obiceiul repetat în anii următori, indiferent de putere, de guvernare. De fapt, nu era nou, îl știam de pe vremea lui Ceaușescu. Probabil că e ceva în gena noastră să facem curat în casă când vin unii pe care nu-i știm. Să ne fălim într-un fel, să vadă omul că nu suntem chiar așa cum crede el , că la noi e bine și frumos.

Deunăzi am văzut o știre că americanii fac o creșă la Caracal: un milion de dolari din banii lor. Dar până acolo, aveam să aflăm că, odată cu venirea americanilor, guvernul României a făcut curat în Deveselu. Au investit peste 5 milioane de euro în ultimii ani și-au făcut 24 de kilometri de aducțiune de apă, 16 kilometri de canalizare și 16 de drumuri asfaltate.

Au fost băgați bani în școală și acum se aduce gazul în comună. Ca să ne înțelegem: ”înainte de venirea americanilor, locuitorii din Deveselu nici nu visau la așa ceva.” Auziți în interviul de mai jos. Chiar puneți o ureche, o să râdeți cu poftă.

Și acum punctul pe i. Deveselu a devenit o comună normală după venirea americanilor. Nu e meritul lor, este al nostru. Dar ne-am civilizat doar de rușinea că ne văd alții și să nu creadă că suntem de pe altă lume, că suntem săraci. Zeci de alte comune din România nici nu se pot gândi la așa ceva, pentru că nu au noroc de americani.

De fapt, acesta este obiceiul locului. Punem lucrurile în ordine doar dacă avem musafiri, dacă trebuie să fim judecați de alții. Așa văd liderii noștri lucrurile. Ce să facem? Să trimitem americanii peste tot în țară? N-ar fi tocmai rău. Dar până atunci trebuie să recunoaștem că în multe locuri civilizația vine odată cu vestul. Din păcate.

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!