Sunteti curajos, domnule Iohannis!

Președintele Iohannis m-a surprins ieri, răspunzând clar și răspicat la una dintre cele mai delicate probleme din spațiul public românesc. E vorba de modificarea constituțională privind definirea familiei în România. Sunt strânse pentru asta trei milioane de semnături, iar cele două asociații, Neamunit și Coaliția pentru familie, au solicitat Parlamentului să urgenteze modificarea Constituției.

Recent, într-o postare pe pagina sa de Facebook, pastorul baptist Viorel Iuga îi solicită preşedintelui Klaus Iohannis să ia atitudine. „În calitate de preşedinte al României, vrem să spuneţi clar şi răspicat că sunteţi de partea familiei, că sunteţi de partea normalităţii şi că nu doriţi să lăsaţi în urma mandatului o ţară cu mai multe păcate legalizate”

Spre surprinderea mea Klaus Iohannis a răspuns simplu și la obiect: „Acceptarea celuilalt cu bune şi rele. Nu suntem toţi la fel. Nu toate grupurile etnice şi toate grupurile religioase sunt la fel. Este greşit să dăm ascultare sau să mergem pe calea fanatismului religios şi a solicitărilor ultimative. Eu nu cred în ele şi nu le sprijin.”

Adică, pe șleau, Iohannis a hotărât să înfrunte trei milioane de voturi. Sau să renunțe la ele. Cu atât mai mult o face în fața unei campanii electorale. Sincer, când am văzut cererea pastorului baptist, am spus că Iohannis va fugi de răspunsul acesta cât poate de mult. Orice politician cu scaun la cap ar face-o, mai ales în prag de război electoral.

Nu am nicio îndoială că cerearea pastorului baptist era una politică și legată de actualele alegeri. A spus-o clar: „Dacă nu ieşiţi dumneavoastră să vă exprimaţi pro creştinism, vom ieşi noi să ne exprimăm pro schimbare, inclusiv a dumneavoastră”.  Nu am nicio îndoială că această cerere a fost formulată cu ocazia alegerilor. Nu era nicio primejdie ca, în România, cineva să abordeze subiectul și să spună că familia poate fi altfel decât între bărbat și femeie. De altfel, Codul Familiei o prevede.

Cred că această cerere a fost reformulată tocmai ca în lunile următoare să auzim că ”Iohannis nu este bun creștin, Iohannis nu este ortodox, Iohannis nu este un bun român.”  Drept urmare nici partidul său nu este unul bun de votat.

Și cred că nici domnul Cioloș, pentru că el este următorul invitat să răspundă la întrebare. Este doar o nouă etapă din tema ”România a încăput pe mâna străinilor, care nu au valorile noastre.”

Felicitări, domnule Iohannis, pentru curaj. O să pierdeți o grămadă de voturi, o să stați grav la primire și o să aflați multe lucruri interesante despre dumneavoastră. Dar măcar ați dat dovadă de curaj să spuneți un lucru clar. De fapt, asta este o întrebare la care toți politicienii din România ar trebui să răspundă. Asta și cele legate de avort, de modificările genetice, de încălzirea globală. Adică un set de valori la care să ne raportăm.

Altfel, între noi, rămâne cum am stabilit. Parteneriatul civil este necesar. Nimeni nu are a spune cum îmi împart bogăția și necazurile cu cineva. Biserica e liberă, la rându-i, să stabilească pe cine căsătorește. Adopția copiilor de alte cupluri în afară de bărbat și femeie este prematură acum în România.

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

6 comentarii la Sunteti curajos, domnule Iohannis!

 1. Legalizarea parteneriatului civil poate fi facuta chiar daca se adopta modificarea Constitutionala. De fapt, fix asta ar trebui facut: mentionarea in Constitutie a faptului ca familia (casatoria) e musai intre persoane de sex diferit, iar persoanele de acelasi sex au doar posibilitatea parteneriatului civil.

  Dupa ceva ani (15-20), cand va fi alta mentalitate in Romania, se va putea schimba inclusiv constitutia.

 2. Sorin Mihalache spune:

  Aceasta aborbare a lui Viorel Iuga are legatura cu alegerile dar nu in sensul in care spuneti dvs. Domnul Viorel Iuga inca mai spera ca o data cu alegerile sa fie introdus si referendumul. Iar amanarea ilegala a deciziilor a facut ca acea postare sa sune asa.

 3. Gabriel spune:

  Bună ziua, rămân tot mai mult șocat nu de curajul domnului președinte ci de tupeul dansului. Cred ca dumnealui a uitat ca în urma cu ceva timp a ajuns în poziția în care este tot datorita milioanelor de voturi. Dansul nu e aici sa își dea cu părerea ci sa respecte voința poporului, păcat ca și-a a dovedit încă o data lipsa de respect față de acei „prosti”… Și mulți care îl mai rabdă.

 4. Cornel Dobrician spune:

  Rolul Constitutiei nu este acela de a defini familia, ci acela de a crea un cadru principial in care se misca legislatia si de a defini si atribui roluri unor institutii ce astfel devin fundamentale in societate. Ideea esentiala a constitutiilor moderne este ca oricit de diferiti am fi, colaborarea este posibila, si nici o orientare nu trebuie sa devina dominanta prin lege. Cadrul constitutional american chiar face referire la impiedicarea poporului de a se manifesta prin plebiscit impotriva acestui principiu odata ce a fost admis. ( considerind ca in perioade tulburi poporul poate fi usor influentat ). Cu ce va deranjeaza „domnilor” minoritatile sexuale? Indivizii aceia nu intrunesc normele de calitate ale dumnezeului vostru? Foarte bine , sa nu ii primiti in rindurile voastre. Miine vor veni la rind alte norme de calitate si alte minoritati, eu asta nu vreau. Doriti sa traiti ca in epoca cind zeii vostri circulau pe Terra, feel free to do it, opriti calculatoarele , scoateti totul din prizele de curent … Felicitari Presedintelui Johannis !!

 5. Ramona Balutescu spune:

  Excelent

 6. Marius spune:

  Ce ușor este să ne dăm cu părerea. Suntem la un pas de calculator, suntem la un pas de oameni de la care putem afla lucruri frumoase și adevărate. Noi ce facem, ne încrâncenăm, că unii sunt fanatici, alții sunt habotnici sau în Evul Mediu, că o parte nu înțelege relația cu divinitatea și trebuie exclusă, că alții sunt foarte mult ancorați în post-modernitate și trebuie ignorați … prea multe prejudecăți, prea multe tabere și prea mult diletantism.
  Pe mine mă miră că cei care ar trebui să arate mai multă dragoste față de semenii lor uită acest lucru, și ceilalți care se cred foarte informați și foarte moderni nu au o minimă informație și cultură din punct de vedere spiritual.
  Nu pot decât să sper într-o conviețuire sinceră bazată pe dragoste, respect și multă înțelepciune.
  Vă transmite asta un creștin tolerant, care folosește calculatorul din plin și își dorește un trai într-o societate normală bazată pe piloni de morală și adevăr.
  Întrebarea este: care este punctul de referință pentru Morală și ADEVĂR?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!