De ce să ne fie teamă după asasinarea ambasadorului Rusiei în Turcia

Să ne fie teamă de război? Asta a fost întrebarea cea mai rostită în bula mea mediatică imediat după atac. S-au făcut comparații cu Sarajevo, iar lumea s-a întrebat dacă un astfel de atac ar putea duce la o conflagrație de proporții. Să fie aceasta scânteia care să arunce în aer lumea noastră și așa volatilă? 

Nu știm, dar ne este teamă. Și avem toate motivele. Totuși, care sunt lucrurile clare care s-ar putea întâmpla sau ni s-ar putea înrâmpla?

1.Războiul, așa cum îl știm noi din cărțile de istorie, nu va exista. Suntem deja în plin război. Specialiștii îl numesc asimetric și el se desfășoară pe mai multe planuri: economic, informatic sau prin manipularea alegerilor.

2.Vom vedea o Rusie din ce în ce mai agresivă în toate ipostazele vieții noastre sociale. Nu numai aici, ci pe tot întinsul Europei. Dacă este să vedem agresiuni, atunci le vom vedea punctual, aplicat și în anumite zone, pungi instabile. Reacții care vor fi greu contracarate de greoaiele autorități occidentale.

3.Represaliile se vor înmulți în Turcia și în Rusia. Două regimuri nedemocratice vor folosi momentul pentru răfuieli interne.

4. Asasinatul s-a produs într-un stat NATO. Rusia va deveni și mai agresivă în relația cu NATO. Ambele părți vor întinde coarda și unde se va rupe. Rusia va cere un soi de despăgubire pentru ce i se întâmplă, iar asta va fi lucrul cel ma intersant de aflat.

5. O recrudescență a atentatelor în toată Europa. Nebunii țin să fie înlănțuiți și să arate că au putere. Poate nu întâmplător Berlinul a fost atacat aseară.

6. În ce ne privește pe noi, pericolul este să răspundem pozitiv la retorica tot mai apăsat pro-rusească pe care o vom auzi aici. Iar asta este o poveste pe care o vom vedea zilnic.

Foto: AP

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

2 comentarii la De ce să ne fie teamă după asasinarea ambasadorului Rusiei în Turcia

  1. Rider spune:

    Macar nu s-a intamplat inainte de alegerile din Romania. Stiu un partid mizerabil cu doctrina xenofoba si pro-rusa care a exploatat pana si tragedia de la Colectiv ca sa se propulseze in Parlament. Acela a fost glontul care ne-a trecut noua pe langa ureche. Ca insemnatate, probabil incidentul va avea un impact marginal asupra noastra; Rusia nu e atat de puternica pe cat ar vrea unii sa creada.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!