Rețeaua lui Dragnea

Cred că i-ați auzit pe Adrian Țuțuianu și Paul Stănescu. De câteva zile RTV publică diverse înregistrări din întruniri de partid, unde cei doi își fac praf colegii care sunt alături de Dragnea. Țuțuianu spune despre ministrul Andrușca că ”este atât de prost încât nu poate vorbi cu o persoană mai mult de cinci minute”. Andrușca e pila lui Arsene de la Neamț și marea sa realizare economică e c-a avut o vulcanizare. Stănescu vine la completare și-i roagă pe susținătorii lui Dragnea să iasă cu el pe stradă să vadă ce se întâmplă și să afle dacă-i înjură lumea sau nu.

Una peste alta, în mod evident, și cei din PSD știu ce-i poate pielea lui Dragnea. Știu cine este liderul lor și oamenii din jurul său. Știu că acesta este prăbușit în sondaje, că lumea râde de miniștrii săi și că România arată ca un stat capturat de mafioți. Și atunci de ce-l țin în brațe? Care e sursa puterii sale?

În interviul pe care l-am făcut cu jurnalista Carmen Dumitrescu din Teleorman, opozantă a lui Dragnea, am aflat modul în care funcționează Liviu Dragnea și mai ales imensa sa rețea. Dragnea știe cel mai bine cetățeanul român și frustrările sale, i-a înțeles ambițiile și nevoile.

Carmen Dumitrescu povestea că Dragnea ar fi făcut contrabandă cu cauciucuri. El a avut cârciumi, magazine și a știut exact ce și cum să vândă. Și a învățat foarte repede. Există câteva metode clare pe care le-a aplicat.

1.Cumpărarea tuturor celor care au acceptat. Ponta spunea despre el că are ”un stil foarte mercantil de a face politică.” Asta înseamnă de la promisiuni onorate, la bani, posibilități de afaceri, acces în diverse zone ale puterii. Oricine putea face un serviciu a fost recompensat și probabil Dragnea a fost corect. Carmen îmi spunea că el controlează numirile la toate palierele din Teleorman. Toate numirile se fac prin el și lumea știe asta.

2.Controlul asupra mediului privat. Dragnea a controlat tot ce înseamnă contracte de la stat. Pe orizontală toate firmele care intrau în contact erau dependente de banii de la stat. Te cuplezi la sistemul de partid, funcționezi. Nu răspunzi la comenzi, atunci ai parte de controale, de lipsă de contracte sau îți dispar partenerii. Cazul ziarului Liber în Teleorman este elocvent. Ziarul a fost închis după ce toate companiile partenere au retras publicitatea

3.Amenințarea directă. După mitingul de la Alexandria la care au participat câteva sute de oameni, angajații bugetari au fost chemați de șefi și rugați să se potolească. Le-au fost arătate poze cu ei și li s-a spus că vor fi dați afară. Practica e curentă. Cine nu se supune este împins până cedează. Cum totul este controlat de PSD, pur și simplu nu ai cui te plânge.

Carmen Dumitrescu spune că nimeni spectaculos nu se întâmplă în realitate, dar că vezi asta după ce te elibereze de frică. Oamenilor li se spune mereu că-s filmați, că-s înregistrsți, că se știe exact unde și cu cine umblă. Un discret și subtil sistem de teroare îi acaparează, fără a se ajunge la chestiuni fizice însă, chiar dacă amenințări cu forța există.

3.Onoarea de a fi în echipă. Jurnalista povestește că în Teleorman una dintre cele mai tari chestii este să fii invitat la petrecerile lui Liviu Dragnea. Accesul în cercul puterii este o miză în sine și multă lume ar face orice să ajungă acolo.

4.Abolirea indecenței. Dragnea nu a văzut o valoare în sine buna pregătire profesională a unui om. A promovat doar pe criterii de loialitate. Așa au ajuns în funcție Carmen Dan sau Viorica Dăncilă, Andrușca sau alții. Tipul acesta de numire nu este de acum, el o practică demult. Oamenii s-au prins astfel că nu trebuie să fii foarte deștept ca să ai o funcție și un salariu bun. Poate să fie oricine, dacă e în rețea. Nu are importanță câtă minte are, important e să fii acolo. Dacă persoanele de mai sus au aceste funcții, un oricine fără cea mai mică pregătire, de ce nu? Dragnea le-a dat sentimentul că nimeni nu e prost și dacă ar fi, oricum nu contează

5.Funcția la stat a devenit atractivă. Liderul PSD este cel mai mare promotor al drepturilor, facilităților și beneficiilor mărite la stat. El a plătit astfel cu banii noștri loialitatea în afacerile sale private. Toți cei din rețeaua lui știu că e mai bine să lucrezi la stat decât să faci treabă în privat. Oferta lui Dragnea e mai atractivă. Banii sunt peste, programul subțire, lipsa de răspundere așijderea

6.Impunitatea. Liviu Dragnea este cel care a realizat dezideratul suprem al administrației. După zece ani de calvar cu anti-corupția, le-a dat sentimentul că sunt apărați, că nu mai sunt în bătaia vântului, că nu sunt vinovați. Le-a făcut promisiunea că o să scape și le-a arătat că în spațiul public nu e o problemă dacă te mai ia și justiția. A fost omul care a construit frontul la care s-au raliat.

Și mai e un tip de impunitate, cea morală. Pur și simplu, epoca Dragnea este cea în care răspunderea ministrului, funcționarului, alesului local s-a disipat. Nu mai există răspundere pentru nici un fel de faptă. Nici făcută, nici nefăcută. Nici pentru eșec, dar nici pentru lipsa realizărilor. Pur și simplu stai în funcție, indiferent de ce faci.

Gândiți-vă, în condițiile astea, dacă fruntașul de partid are o alegere grea între Dragnea și alții. Eu zic  că nu. Și că asta va mai ține o vreme până vine unul mai vrednic ca el.

P.S. Cred cu siguranță că acolo mai este o parte întunecată și nebănuită, dar asta o vor arăta în timp colegii noștri de la investigații.         

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

7 comentarii la Rețeaua lui Dragnea

 1. Ilie Pandemie spune:

  Dragnea stiiiieeee care-s problemele romanului, de-aia a facut referendum fail si e 4% in sondaje.

  Nu, Dragnea nu cade pentru ca cadrele nu stiu sa functioneze fara tatuc, si-a aservit tot controlul ca sa fie de neinlocuit. Ca orice Sith, nu poate sa moara de batranete, si isi va pierde postul numai prin inlocuire cu alt tatuc.

 2. Jandarmul se insoară spune:

  La Cosa Nostra di Teleorman…
  Asa-i cand „statul paralel” scapa din maini naparcile si le lasa sa devina balauri.

 3. George spune:

  Mai este o explicatie pentru punctul 4. Intr-o postare mai veche, Andrei Craciun a explicat foarte frumos ca atunci cand il pui pe un incompetent sef sau director la stat pentru el singura optiune este sa iti fie loial. Pentru ca daca tu nu esti, el nu are cum sa fie sef si/sau director in continuare. Succesul lui nu i se datoreaza lui, „succesul” lui depinde de pozitia ta. Asa ca va face tot ce ii ceri. Aceasta loialitate este undeva intre iubire pura si sindromul Stockholm.

 4. Irina spune:

  Ce articol…
  Si comentariile sunt suculente.

 5. McGogoo spune:

  hai sa fim Seriosi ca nu Dragnea a inventat asta. Nepotismul se practica de pe vrema lui Ceausescu si a continuat dupa 1989 indiferent cine a fost la guvernare. Il uitam pe Boc care si-a angajat soferul?

  1. silicon_v spune:

   Sa nu confundam marfa cu ambalajul. Diferenta e scara la care se aplica sistemul. E o gluma sa confunda situatia asta cu situatia „Boc si-a angajat soferul”

   Dragnea a aplicat sistemul la scara mare, pornind de jos. Adica a creat un sistem de conexiuni umane, lagand cu franghii groase oamenii de el. Pas cu pas si aplicand mereu acelasi model, cum zice si autorul mai sus.

   A aplicat asta in Teleorman, apoi a multiplicat la nivel de partid, de cand a devenit presedinte.

   Totusi, firele incep sa se rupa, parerea mea. Mai multe „noduri” isi dau seama ca sunt trase la fund, odata cu Dragnea si vor sa „iasa”. Dar Dragnea o sa mai reziste toamna asta, pentru ca tot partidul asteapta cu sufletul la gura daca Dragnea poate livra ce a promis: curatarea masiva a dosarelor politicienilor prin schimbari legislative masive, plus calarirea definitiva a DNA. Toti asteapta asta. Imi e frica ca nu doar PSD-ul, ci si alte partide politice mai vechi asteapta tot asta.

   Indiferent daca reuseste asta sau nu, Dragnea o sa iasa din politica mare. Daca reuseste, scaderea PSD o sa fie uriasa si presiunea publica la fel. „Boborului” o sa ii trebuiasca un cap si doar a lui Motoc-Dragnea va fi bun. Iese din politica mare, dar, cel putin deocamdata, ramane cu libertatea, fata si banii (dosarul de la Teldrum o sa mai stea ani de zile prin instante)

   Daca nu reuseste, e si mai complicat pentru el. Trebuie sa isi faca bagajele pt Rahova sau Madagascar. Ceva imi spune ca prefera Madagascarul.

 6. Teo spune:

  Stau adeseori și mă întreb, unde au fost instituțiile abilitate când acest mojic a făcut toate matrapazlâcurile pe care le știm cu toții în Teleorman? Oare nu au o vină pentru ascensiunea acestuia? Eu cred că da. Cu siguranță, dacă acestea și-ar fi făcut treaba, individul de Teleorman ar fi ajuns unde îi este locul de mult, la câte potlogării a făcut și la cât i-a furat pe cetățenii respectivei urbe. În mod normal, la câte a făcut acest individ, pentru a scăpa, ar trebui să desfințeze Codul Penal. Atâtea rele a săvârșit încât îi poate fi deschis un dosar pentru orice, nu-i așa?! În legătură cu oamenii cu care s-a „îmbrăcat”, da, acest individ s-a înconjurat doar de ființe supuse întocmai, incompetente, inculte, lipsite de personalitate, fără limita ridicolului, lista caracteristicilor poate continua, care să execute orice ordin primit de la stăpân. Un individ mic, cu apucături care nu au nimic în comun cu lumea civilizată, înconjurat de niște indivizi ridicoli, ce produc mult rău acestei țări. Țara trebuie scăpată de ei, apucăturile lor și de managementul falimentar propus. O șleahtă de indivizi ce terorizează o țară întreagă și care pune la coș interesul public. Cum este posibil ca, instituțiile sau autoritățile statului să lucreze numai și numai în folosul unui infractor, vezi Guvernul, Parlamentul și CCR-ul, în special?! Pentru viitorul țării noastre și pentru binele fiecăruia dintre noi, este o nevoie stringentă, înlăturarea acestui infractor de la „butoane”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!