Prima declarație a femeii grațiate și câteva întrebări

Colegii mei de la România TV au reușit să stea de vorbă primii cu Angela Lican, femeia grațiată de Traian Băsescu. Ea a fost condamnată la 2 ani și șase luni de închisoare pentru că a furat 25 de lalele dintr-un rond, din sectorul  lui Piedone. Femeia are 5 copii, toți minori. Povestea și-o rezumă singură într-un minut.

Și acum întrebările:

Cum e posibil să fi fost condamnată la 2 ani și jumătate de închisoare pentru 25 de lalele?

Sentimentul meu este că ar putea fi recidivistă sau era supusă unei perioade de probă. Atunci legea te obligă la pedepse cu executare. Nu găsesc această informație, încă. Altminteri, dacă polițiștii noștri și procurorii s-au ocupat de un asemenea dosar sunt o rușine pentru breasla lor. Cred că și poliștii comunitari puteau să caște gura mai bine la ce se întâmplă și să o lase la o amendă nu să o ducă la secție ca să-i facă dosar penal.

Am înțeles că venise la București să vândă urzici, dar au fost confiscate căci, evident, nu avea autorizație. Știu, și culturile de urzici trebuie să se supună regulilor. Cred că oamenii din povestea asta au prins o amarâtă și și-au vărsat frustrările pe ea. Nu avea cum să riposteze, cum să se apere, era numai bună de jumulit. Cum n-aveau ce jumuli, s-a ajuns la închisoare.

De ce amărâți ca ea ajung repede și mult la închisoare iar politicienii corupți ai  zilei mai greu?

Diferența o fac banii și educația. Probabil că procurorii și poliția ar vrea să-și facă treaba și într-un caz sau în altul. Doar că cei bogați au bani de avocați și șpăgi. Au toate mijloacele să îngreuneze sau să închidă anchetele. Și educația necesară pentru a ști cui și unde să se adreseze. Ce avocat credeți că a avut femeia asta? Și cam câtă pasiune o fi pus în cazul ei? E ca la medic. Bogații au acces și fonduri să-și rezolve problemele. Săracii, în România se pot mulțumi doar cu accesul.

Cine ar fi putut interveni pentru rezolvarea problemei?

Cum serviciile sociale ale statului nu bat până în comuna Mitreni din Călărași, poate niște ONG-uri. Dar cum e mai profitabil să te ocupi de câini sau mai strălucitor să critici marea corupție la televizor, pătura nevoiașă a României e pe cont propriu. Altfel, poate, Angela Lican ar  fi fost grațiată mai repede, nu după un an, patru luni și moartea unui copil.

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!