O fotografie cu Viktor Orbán. Este el viitorul lider al Europei?

Una dintre fotografiile de la Tușnad surprinde o femeie îmbrăcată cu un tricou imprimat cu chipul lui Viktor Orbán. Pe tricou scrie și pe față și pe spate: ”Liderul Europei.” Este domnul Orbán liderul Europei? Nici pe departe. Dar poate fi liderul unui grup care gândește dincolo de luminile Europei și care caută un nou contract social. Am mai trecut pe aici, acum 80 de ani și mai știm câteva personaje care s-au înșelat profund. Și erau aplaudate de mulțimi gigantice. Nu vă gândiți musai la Hitler, au existat unii mai comici cu care domnul Orban se potrivește perfect. Voi reveni. 

Dar până la urmă ce-a spus Viktor Orbán?

Nu e niciun dubiu că o parte dintre declarațiile lui Viktor Orbán sunt rasiste. Au fost penalizate de propria consilieră pentru incluziune. Opreliștea ideologică pe care o trâmbițează pentru ”amestecul” unor oameni de culturi, rase și origini diferite este de-a dreptul grețoasă. Orbán nu pricepe lumea în care trăim. La fel, împingerea deliberată a temei legate de gen și familie, ca și cum aceasta ar fi un pericol major pentru societatea maghiară și vecinii săi.  

Voluta cu grupul iudeo-creștin este o șmecherie ieftină, în care protejează politic relația cu Israelul. Dar, per ansamblu, Orbán construiește o lume de frică, în care excluderea și segregarea funcționează ca în preajma celui de-al doilea război mondial, doar că nu-i mai amenință pe evrei. Acum sunt grupuri mai slabe. 

O notă separată, comică. Domnul Orbán crede că Ungaria a devenit Occident și-i invită pe cei sătui de democrațiile vestice să se mute în țara sa. Chiar crede că acesta va fi un flux natural. 

La ce ne mai uităm?

Dincolo de asta, discursul lui Orbán are și alte teme interesante, în care adevărurile și minciuna se amestecă, iar din asta rezultă câteva proiecții alterate, pe alocuri halucinante. 

Declinul Occidentului. 

Viktor Orbán spune că lumea occidentală de astăzi nu mai are decât capital și armată. Dar că America și aliații au pierdut accesul la resurse. Și de aici apare marea problemă. Că, lipsită de energie ieftină, lumea occidentală nu mai poate progresa și nici nu-și mai poate  distribui valorile. 

Mai spune că un grup de state noi s-au dezvoltat pe măsura lumea occidentale, se referă la China, Rusia, Brazilia, India și că acestea sunt astăzi o ofertă sustenabilă de valori pentru umanitate. De asta și poziția Ungariei de placă turnantă care nu mai trebuie să ia lumină doar de la vest, ci și de la restul lumii. 

Războiul cu Rusia

Domnul Orbán dă ca sigură victoria Rusiei sau un tip de victorie, cât mai curând, și spune că susținerea Ucrainei este de natură să prelungească războiul. Propune o pace rapidă, poate chiar pe propunerile Rusiei și care să curme criza politică europeană. Spune că este absolut necesar ca să respectăm dorința Rusiei ca Ucraina să nu intre în NATO. Dar când vorbește de o politică europeană comună, o numește pe aceasta imperialism. Cum ar veni, politica Rusiei de impunere a relațiilor externe este legitimă, europenii sunt imperialiști când propun statelor membre o atitudine comună.. 

Criza energetică

Aici domnul Orbán o dă rapid în neadevăr și spune că Rusia e foarte bine de vreme ce vinde în China. Uită să spună și când a făcut Rusia noi conducte spre China. Dar este clar că vrea repunerea în situația anterioară. Mai ales că este în fața unui prim eșec al politicilor sale. Guvernul de la Budapesta nu mai poate susține subvenționarea prețului la energie electrică, pe care o face din anul 2010. La noile prețuri, a ajuns funia la par. Crede că viitorul se bazează doar pe energie ieftină rusească.

Viitorul bunăstării

Domnul Orbán se bucură de investițiile chineze în Ungaria și crede că tipul acesta de colaborare este cel care va menține nivelul de trai ridicat al nației sale. Se referă în primul rând la fabrica de baterii pe care Ungaria o va avea. Doar  că uită să spună investițiile chineze vin și cu costuri. Sri Lanka numai ce simte pe pielea ei investiția chineză de 1,5 miliarde dolari într-unul din porturile sale, care a devenit proprietate chineză. 

Demografia

Aici este unul dintre punctele în care Orbán are dreptate, dar nu neapărat soluții. Într-adevăr și nația sa, ca și altele central-europene se împuținează. Poate în mai mică măsură decât România, ai cărei cetățeni au avantaj lingvistic la integrarea în Europa Occidentală, dar scăderea este o tendință pentru viitor. 

Doar că aici el respinge fenomenul natural care se va accentua în următorii ani: primirea în Europa a mai multor imigranți. Cu sau fără voia sa, schimbările climatice și sociale vor împinge oameni aici și nu în țările pe care le numește drept noile valori. Nu în Rusia vor cei care fug de căldură și războaie

Până la urmă ce-și dorește domnul Orbán cu aceste idei?

Consolidarea puterii personale și construirea unui statut european important printre iliberali. Dacă rotiți ochii peste Europa, veți vedea că azi Orban este cel mai semnificativ lider care susține aceste idei. O mare parte dintre europenii ultraconservatori își vor lua lumină de la el. Iar cu discursul de la Tușnad, bifează puncte mari. 

Schimbarea contractului social. Adică, renunțați la drepturi și libertăți de tip european pentru ceva mai multă bunăstare. Până la urmă, ce contează dacă n-ai ziare libere sau drepturi de mișcare, ori libertăți de căsătorie, dacă pe ansamblu ai mai multe parale în buzunar? Adică ideea agreată și de cel mai mic dictator: noi vă ăm ceva, dar voi tăceți din gură.

Păstrarea relației anterioare cu Rusia care prin exporturile sale de energie ieftină într-o țară fără resurse i-a consolidat guvernarea. Un model în care pierde avantajele din această zonă îi poate pune la încercare guvernarea în propria țară. Scăderea nivelului de trai este pericolul major pentru Ungaria,.     

Ce vrea de la România?

Nu mai vrea mare lucru. Controlează în România minoritatea maghiară, are o falangă a propriului partid în parlamentul nostru, a făcut investiții în economie, sport și cultură. Tehnic, a produs o destatalizare a comunității maghiare și întreține năzuința acesteia de a avea o regiune autonomă. Apoi, când vine timpul, după cum singur spune, vrea ca Ardealul să revină Ungariei. Dar lasă de înțeles că asta e o treabă pentru altă generație.

Se va împlini discursul său?

În aceste zile, Viktor Orbán seamănă, dintr-un punct de vedere, cu Mussolini. Bine strunit de Hitler și împovărat de faptul că nu se află la înălțimea acestuia, Mussolini trăia cu impresia că războiul se va sfârși repede și cu o victorie uriașă a puterii germane. Aplaudat fără sfârșit, fără o opoziție serioasă, dependent de aliatul său, Mussolini trăia într-o iluzie, și anume, că declinul democrațiilor occidentale este ireversibil și că o nouă lume vine. Fix ce vede și ce crede Orbán azi, în relație cu Putin. Dar că nu e așa, măcar din simplul motiv pe  care singur îl numește. Toată planeta vrea să migreze în democrațiile occidentale, nu în noul sistem de valori ruso-chinez. Oamenii fug din lumea dictatorilor nu vin spre ea. Iar combinația de capital, știință, bunăstare și armată, va ține occidentul în picioare o vreme îndelungată. 

Ce se va întâmpla cu domnul Orbán?

În ciuda acestui discurs, problemele sale interne ar putea să ducă la tulburare într-o parte din electorat. El trebuie să plătească pe mai departe curentul electric și benzina. Și să dezvolte țara. Nu o va putea face cu bani europeni, care sunt blocați, așa că va apela la China. Asta îl va exclude și mai mult din instituțiile europene și pe măsură ce lucrurile se complică, ar putea propune, cel mult, o ieșire din UE. Dar asta va duce la o bătălie politică internă uriașă, care l-ar zdruncina și mai tare. Iar odată ieșit din Europa, ar putea avea parte de soarta lui Johnson. Așadar, ar putea alege să meargă pe acest drum, dar bănuiesc că o vreme va încerca același joc de acum. 

Ce îi răspunde România?  

Nu mare lucru. Președintele consideră declarațiile regretabile și o mare greșeală. Ministrul de externe a dat un interviu lung, fără impact. Dar delimitarea este clară. Ca și afilierea României la alt tip de valori.  

Va avea vreo consecință asupra UDMR?

Președintele Iohannis a trimis UDMR la popor să dea explicații pentru rasismul de care dă dovadă patronul spiritual și financiar al formațiunii, Viktor Orbán. Și nu neapărat pentru zicerile sale, ci pentru atitudinea de slugă care o face pe prostul. Pentru că ce spune Iohannis nu este că UDMR ar avea treabă cu declarațiile, ci că le-a aplaudat. Or, nimeni nu-i bănuiește de neînțelegerea situației pe liderii maghiari. 

Dar asta este tot ce  veți vedea pe aici. Un perdaf, o tragere la răspundere, nu o alungare de la guvernare. România nu-și permite o criză politică crede președintele. Chiar dacă UDMR este trâmbița mică și spartă a Budapestei la București. De la teme rasiale, xenofobe, naționaliste, frânarea DNA sau taxarea marilor companii, UDMR a preluat tot de la Budapesta. Acesta este motivul real pentru care această formațiune ar trebui să se limpezească. Ori sprijină valori liberale și europene, ori pleacă de la guvernare, unde ne reprezintă pe toți.

Deocamdată, însă, acest PSD bilingv va rămâne la guvernare, dar măcar știm ce hram poartă. 

Sub acest link este discursul integral, tradus în limba română.

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!