Nu e vorba de monarhie, ci de respect

Am hotărât să nu mă implic în dezbaterea privind monarhia în această săptămână de doliu, la moartea Reginei Ana. O astfel de dezbatere nu-și are nici timpul nici locul în aceste zile.

Cred că un mesaj simplu de condoleanțe ar fi fost singurul gest util și și important din partea fiecăruia, pentru spațiul public românesc. Am văzut, însă, o revărsare de lături, întrebări, minciuni și fapte denaturate cum rar mi-a fost dat în ultimii ani.

Am văzut fluturate toate vechile mituri ale Reginei care nu știe românește, ale bărbatului care a avut doar fete, cele ale incapacității Regelui de a conduce nația, acuzațiile de trădare și mai ales glorioasa învinovățire că suferă de bogăție, în comparație cu poporul republican care moare de foame. Cum ne mai bântuie asta de mai bine de o sută de ani.

Dar cea mai jegoasă purtare cu putință a fost cea în care susținători ai monarhiei sau oameni echilibrați, care au arătat că Regele are și ceva merite, au fost puși la zid doar pentru că ei cred altceva.

Am văzut rânduri urâte, grele, revoltătoare ca o vomă și cărora nu le găsesc o explicație. Nu cred nici măcar că e vorba de conspirații, cum văd unii colegi de breaslă. Mai curând simt că e vorba de o frustrare care apare aici de multe ori.

Cum un eveniment depășește cotidianul obișnuit al comentatorului de Facebook, acesta trebuie să găsească o metodă să fie deasupra întâmplării celei mai comentate a nației. Și cum să te sui deasupra istoriei când ți-e dat să trăiești doar faima celor câteva mii care te urmează? Cum să faci tu să vii chiar deasupra unei sute de ani de istorie, bună sau proastă? Spui cele mai mari mizerii, cele mai deșucheate lucruri și lovești cu populismul cel mai grețos.

Nu știu dacă Regina vorbea românește sau nu. Habar n-am dacă a făcut fapte bune pentru România sau avea vreo datorie față de țara asta. Nu-s nici măcar monarhist, deși cred că istoria noastră s-ar fi scris un pic diferit în ultimii ani.

Dar câteva lucruri țin de bunul-simț. Când moare un om, care întâmplător a mai trecut și prin istorie, tragi aer în piept și aștepți o clipă înainte de a-ți slobozi ideile. Și nici nu folosești prilejul să arunci în piață teorii la care îți stă mintea în loc. Doar pentru că ele folosesc partidei tale.

Dacă tot nu știi sau nu știm faptele istorice ale Reginei, poți să le apreciezi pe cele umane. Și-a urmat soțul în exil, i-a primit religia, i-a stat alături 68 de ani, a vorbit întotdeauna frumos de țara sa de adopție. Nu a fost niciodată un model de exces și-a dus o viață simplă și cumpătată în spațiul public, ceea ce României i-a lipsit mereu.

Poate această cumințenie și discreție, mai mult apreciate, ne-ar fi ferit de răbufnirile naționale de azi. Nu cred că de-a lungul unui veac de viață trebuie sau poți să fii mereu erou și Făt-Frumos. Dar poți fi un model salutând, zâmbind și având educație.

Cred că Regina care nu ne-a fost niciodată, așa cum vă place să spuneți, ar fi trebuit să aibă parte de mai mult respect, nu pentru rangul vremelnic dat de timpuri, ci pentru că de-a lungul ultimilor ani a respectat pe toată lumea, ceea ce e mare lucru în țara asta.

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

10 comentarii la Nu e vorba de monarhie, ci de respect

 1. elena spune:

  Respect pentru frumoasele randuri care au fost adresate Reginei Ana care prin simplitate,caracter si educatie si-a primit acest titlu.
  Romania are nevoie de mai multi oameni educati si cu bun simt sa le aduca aminte celor care au buzunarele la indemana cu mizerii sa fie echilibrati si decenti.
  De asemeni avem nevoie de lectiile de istorie adevarata,nemasluite fie de unii fie de altii.

 2. Adrian spune:

  Lipsa de respect e sport national in România, asa ca unde e mirarea ?

 3. Malin spune:

  E drept, simple condoleante sunt suficiente si necesare, insa respect fata de familia regala e greu sa ai atat timp cat familia regala nu si-a tratat poporul cu respect. Din moment ce principala lor grija dupa revenirea in tara a fost sa fie pusi in posesea averilor cat mai curand posibil si din moment ce una din doleantele lor a fost sa fie scutiti de impozite e cam evident faptul ca ei n-au niciun fel de respect fata de nimeni si nimic…

 4. iulia spune:

  Familia Regala ne-a tratat cu dragoste si cu cel mai inalt respect. Principala lor grija a fost sa ne recapatam demnitatea ca stat, precum si pe cea individuala, pierdute in negrii ani ai comunismului, ca si dupa aceea. Faptul ca Regele Mihai si-a redobandit proprietatile detinute si mostenite de la familia sa, nu este absolut deloc condamnabil ci este firesc, tot asa cum ar fi procedat, si am procedat, oricare dintre noi, pentru ca eu nu stiu pe cineva care sa fi renuntat. Ma indoiesc ca noi am fi trait mai bine daca acele proprietati ar fi apartinut, in continuare, statului. Este de apreciat ca nu a cerut si folosul de care a fost lipsit, pe perioada cat bunurile sale au fost trecute in proprietatea statului sau nationalizate; in locul sau, eu as fi cerut echivalentul banesc al acelui prejudiciu, iar instantele ar fi fost obligate sa i-l acorde. In ceea ce priveste scutirea de impozit, ea se acorda tuturor veteranilor de razboi, fara deosebire ca este rege sau simplu taran. Si regele este veteran de razboi. A-i pretinde Regelui sa nu aiba nici macar drepturile unui roman simplu, este peste orice logica. Cati ati renunta la ele, in favoarea statului si la cate ai renuntat dumneata, Malin, asa, ca sa ne induiosam si noi de atata respect… Dar daca ar fi sa vorbim despre respect, cred ca primul lucru pe care ar trebui sa-l facem ar fi sa ne cunoastem istoria adevarata, nu cea fabricata de comunisti si sa evaluam contributia monarhiei in dezvoltarea tarii noastre, a natiunii, a libertatii si a demnitatii. Vor ramane ca triste consemnari ale istoriei si ca amintiri urate pentru cine le-a trait, refuzurile repetate ale primirii sale in tara in care s-a nascut si a domnit, a Regelui Mihai, poate cel mai iubit dintre toti monarhii, de catre autoritati, in anii `90, ca si lupta actuala, asidua, pentru denigrarea monarhiei, cu orice prilej, chiar si daca este vorba de o inmormantare. Finalmente vom pierde cu totii, atat la nivel colectiv, cat si individual. dar asta nu vedeti. Cel putin nu acum. Tot asa cum pe Coposu il besteleau toti neavenitii iar dupa ce n-a mai fost, au inceput sa-l aprecieze si sa-i simta lipsa, la fel se va intampla si cu Regele Mihai, doar ca simplele regrete n-or sa ne tina de cald.

 5. Ana spune:

  Nu „i-a primit religia”, domnule Striblea. Este un detaliu important si graitor pentru o regina daca ne referim la atitudinea fata de „poporul ei”. Titlul, coroana si supusii nu vin oare la pachet cu limba, religia si cetatenia tarii pe care o „imparatesti”? Evident ca e absolut optional daca tu ca simplu cetatean vrei sa adopti limba, religia si cetatenia unei tari pe care dai doi sau mai putini bani, dar devine eliminatoriu cand te decizi sa accepti rangul, titlul si avantajele ce deriva de aici. Asa ca nu ar trebui sa ne miram ca s-au nascut atatea controverse pe marginea respectului. Intrebarea e cine fata de cine a manifestat lipsa de respect intai?

 6. Eugen Iani spune:

  Nimeni nu va cere respectul. Este o problema a domniei voastre pe care o luam asa cum este. In schimb va cerem sa nu motivați opțiunea cu afirmații ce nu au nici o legătură cu realitatea. „Averile” la care va referiți sunt cele doua domenii de la Savarșin și de la Peleș, ce le aparțineau, fiind confiscate de regimul comunist in 1948.O remarca pentru Peles din care Casa regala nu folosește decât Pelisorul, restul palatului ramanand muzeu precum era și înainte de retrocedare.Le-au fost retrocedate conform legii in vigoare la care au apelat multi cetățeni romani pentru a-și recupera proprietățile naționalizate abuziv. Palatul Elisabeta este locuința data de statul roman ca fost demnitar al tarii, deasemenea conform legii.
  In privința scutirii de impozit, nu este nimic ilegal, deoarece atât timp cât nu produce profit este asimilat unui ONG sau oricare alt tip de asociație non-lucrativa ce beneficiază de aceasta scutire.
  Dreptul la respect nu are rost sa vi-l argumentez deoarece, dupa cum observ, sunteți o persoana bine ancorata in Romania manelista de astăzi și nu-mi vine sa cred ca ați avea viziunea unei altfel de Romanii.

 7. Florin spune:

  Doar Dumnezeu sa o ierte si atat,dar doliu national a fost o exagerarare.

 8. Narcis spune:

  Din pacate,dle Striblea,vedeti clar parerea cititorului. De ce sa-si ceara drepturile ? Daca e rege ,sa traiasca in cloaca de unde comenteaza respectivul individ. Ce inseamna sa ai in vene acea ,,manie proletara ” ca sa poti infiera tot ce contravine regulilor ciumei rosii !

 9. illeana spune:

  Si unde ar fi trebuit sa locuiasca?la hotel?iar impozitele din ce bani le-ar fi platit?

 10. marga viisan spune:

  Sunt de acord cu decenta in exprimare si cu evitarea insultelor si a cuvintelor grele. Indemnul dvs., domnule Striblea, ar fi in regula, daca nu ati folosi cuvinte ca: jegoasa, voma, laturi, slobozi, etc. Sunt sigura ca puteti mai mult de atat, iar cand cereti respect, retinere, aprecierea lucrurilor simple, nu o faceti intr-o asemenea maniera. Altfel va incurca cititorii cu cei pe care-i criticati!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!