Nou la români: afaceri europene cu bătăi

Pe când eram eu copil, la Vaslui era o mare fabrică mecanică. Așa-i și zicea, Mecanica Vaslui. Cred că erau angajați câteva mii de oameni. Mi-e neclar dacă le mergea bine sau prost, dar toate întâmplările bune ale orașului veneau din zona aceea.

Una dintre legendele fabricii era un muncitor, Mihai cred, care avea bunul renume de a nu face nimic toată ziua. Pentru asta dezvoltase o metodă. Se ungea din cap până în picioare cu o vaselină neagră, puturoasă, care stătea cu orele pe față și pe mâini. Într-o salopetă terminată se plimba apoi prin diverse secții, cărând un ciocan cu el. Oricine l-ar fi văzut zicea musai că este cel mai ocupat om din toată fabrica.

Adevărul este că la ce haos organizațional era acolo, pas de-l vede în marea de oameni. Nu era că omului nu-i place munca. Cred că pe la el pe acasă ar fi muncit câte ceva. Dar el știa sigur că ce e de la stat e de luat. Sistemul ăsta de mocăciuni s-a dezvoltat apoi an de an, toată lumea vrând să pună mâna pe câte ceva. Nu se făcea să te duci acasă de la o treabă, fără să ei și tu ceva, fără să muncești. Chit că te trimiteau la fabrică sau pe noi în practică.

După revoluție a fost și mai mișto. Nu mai iei lucruri, lucrezi direct cu cash. Așa ai văzut ajutoare sociale pentru Mercedes, plata subvenționată a căldurii petru familii înstărite și ai ajuns la povestea de azi: ”24 de femei s-au declarat bătute de soţi pentru 6.000 de lei. În acest caz a fost deschisă o anchetă de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Ialomiţa.”

Nu le judecați foarte tare. Nu a fost ideae lor. Primăria le-a ales și ele au dat cu subsemnatul că le-a bătut bărbatul, iar statul le-a dat niște bani, într-un program european „Contabila, secretara şi asistenta socială din primărie au fost şi ele beneficiare în proiect. Eu nu ştiam ca ele să aibă probleme acasă, dar este un proiect care n-a avut legătură cu primăria noastră, în sensul că nu l-am implementat noi, susţine Mihail Bobeş, primarul din Valea Măcrişului”

Cum ar veni, oamenii au văzut că e o vacă de muls și și-au dat niște bani la gășculița lor. Oficial cu banii ăștia, femeiile bătute trebuiau să înceapă o viață nouă departe de agresori. În fapt și-au luat frigidere, mașini de gătit și alte lucruri prin casă. Buba s-a spart când un june de 20 de ani a observat că mama lui nu a luat bani și s-a dus peste prefect. De aici și ancheta.

Pariul meu este că oamenii or să aibă dosare penale, poate ceva pedepse cu suspendare și nici măcar nu o să înțeleagă de ce. ”Păi nu s-a dat de la primărie?”. S-a dat. Dar mai ales pentru că de ani de zile nimeni nu le-a spus că munca, bătaia și viața nu se mimează. Stau și mă întreb acum: nu le-o trece prin cap să-și pună bărbații să le bată de adevăratelea ca să-și merite banii?

 

 

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!