Naționala fără casă

Naționala Elveției are întreaga linie de mijloc formată din jucători kosovari, spune comentatorul partidei Albania- Elveția. Adică albanezi?, mă întreb. Recunosc că la așa frază am început să caut. În fapt, jocul a fost unul Kosovo contra Kosovo. Dintre cei 22 jucători care au intrat pe teren, 9 au fost kosovari. În fapt, au așteptat meciul asta câteva luni, iar în tribune crucea elvețiană s-a înfrățit de cele mai multe ori cu vulturul albanez.  La elvețieni îi găsești pe Inler (Napoli), Behrami(Napoli), Xhaqa(Borussia M), Shaqiri(Bayern). De partea cealaltă, doar un exemplu, căpitanul Loric Cana joacă la Lazio.

Puneți-l lângă ei pe tânărul star al lui Manchester, Adnan Januzaj,18 ani, cu două goluri la debutul său ca titular. Pe părinții săi, războiul i-a împins departe de casă. În Belgia, în cazul lui. Januzaj ar putea juca pentru nu mai puțin de 5 naționale. Opțiunea lui pare să fie Anglia, dar mai așteaptă. Ceilalți s-au stabilit cu prioritate în Elveția, dar şi-au găsit casă prin mai toată Europa.

[citat]Îndrăznesc să spun că după Belgia, Kosovo are cea mai talentată tânără generație din fotbal. Și că, dacă naționala sa ar fi admisă de UEFA în competiții, cu ușurință s-ar califica la viitoarele Europene.[/citat]

În fapt, aici începe și problema. Shaqiri nu a cântat imnul Elveției la meciul cu Albania. Iar pe lângă steagul Elveției, de pe piept, el a avut steagul Albaniei și cel al regiunii Kosovo, pe ghete. [citat ]Toți acești jucători vor să joace pentru ceea ce numesc țara lor. Niciunul n-ar refuza, fiind crescuți în spiritul kosovar. Behrami a și spus-o în mod direct.[/citat] De aceea şi temerea ziarelor, mai ales elvețiene, că UEFA ar putea accepta o națională kosovară.

Deja s-a făcut un prim pas: UEFA acceptă ca sub sigla Kosovo, o echipă națională să joace meciuri amicale, iar oficialii din Kosovo umblă să strângă semnături de la jucătorii de naționalitate, că – la o adică – vor juca pentru Kosovo. Numai că jucătorii de mare valoare vor și performanță, de aceea joacă pentru diverse naționale. Unul din oficialii kosovari spunea pentru New York Times că acum există un fel de Kosovo A și Kosovo B.

Eu unul doar constat ce înseamnă talentul pur din Balcani, crescut cu ordinea, disciplina și caracterul cluburilor vestice: o întreagă generație de jucători capabili să facă performanță la cel mai înalt nivel. Exact  ceea ce noi nu mai facem pentru Europa de aproape 20 de ani. Vedeți voi care sunt cuvintele ce lipsesc în România. Talent avem.

Cine vrea mai mult găsește aici, aici, aici și aici

Imaginile aici

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

2 comentarii la Naționala fără casă

  1. Ovidiu spune:

    Nu inteleg cum toata gasca aia kosovara din nationala Elvetiei avand cetatenia helvetă prin naștere în țara cantoanelor refuză săjoace contra Albaniei desi, cel putin teoretic, ei nu au vreo legatura cu Albania.

    1. Catalin spune:

      Nu-s născuți în Elveția. Majoritatea sunt născuți în Kosovo, dar părinții lor au emigrat când erau copii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!