Cum s-au înțeles Ponta și Băsescu. Și un răspuns pentru Bogdan Oprea

Deocamdată este un mister ce s-a întâmplat miercuri la ora 14. Traian Băsescu și Victor Ponta au trecut în 24 de ore de la ”profund corupți”, la încredere totală și o criză rezolvată cu o promisiune și o strângere de mână. Astfel, ce se anunța ca una dintre cele mai lungi crize guvernamentale ca instituții implicate și poziționare, s-a terminat pe neașteptate și cu multe zâmbete. De mult timp nu l-am mai văzut pe Traian Băsescu atât de radios și pe Victor Ponta atât de satisfăcut.

Totul s-a întâmplat între orele 14 și 15, după depunerea jurământului lui Gabriel Oprea și înainte ca Victor Ponta să ajungă la întâlnirea cu ambsadorii UE. Premierul a spus aseară la Ultima Oră că soluția era deja convenită când a ajuns la întâlnire. Ce s-a întâmplat în ascurta întâlnire? Victor Ponta spune că e o chestiune care va rămâne pentru istorie. O să încerc să explic ce s-ar fi putut întâmpla, urmărind câteva chestiuni generale:

1. Telefonul venit din afară, mai precis din Statele Unite, ipoteză lansată la Ultima Oră de Bogdan Chirieac, care a invocat surse. Președinția și premierul au negat vehement varianta în care John Kerry a sunat pe cineva să vorbească de criza guvernamentală din România. Cu un amendament. Întrebat dacă John Kerry a sunat vreun oficial român să vorbească strict de criza din Ucraina, Victor Ponta a răspuns: ”Am idee, dar nu comentez”.

Așa că nu e tocmai de lepădat varianta în care Ponta și Băsescu au primit semnale din exterior să nu se încrânceneze pe fondul crizei din Ucraina. Aici este totuși o nepotrivire de timp sau o coincidență uriașă. Dacă semnalul ar fi venit înainte de ora două, bănuiesc că nu l-ar mai fi pus pe Gabriel Oprea să jure, să demisioneze și apoi să jure din nou. Ar fi venit întregul guvern. O spune și premierul. La ora 14, la jurământul lui Oprea, nu erau înțeleși. Rămâne atunci ca semnalul să fi venit fix când cei doi erau împreună, ceea ce e o coincidență foarte mare.

2. Președintele și-a dat seama că pierde bătălia juridică și constituțională și atunci a dat înapoi, pentru o imagine de maturitate și stabilitate. Evaluați voi dacă e posibil.

3. O înțelegere în care domnul Băsescu a câștigat ceva mult mai drag și mai pe placul său. Ceva care l-a făcut atât de vesel. Ce să fi fost? Nu o să știm niciodată. Dar, ca o stranie coincidență astăzi a apărut această știre. Și nu pot să uit că PDL i-a băgat câte 10 voturi în traistă doamnei Băsescu. Oricum eu am fost tot timpul sigur că Elena Băsescu e singurul politician care poate intra în Parlamentul European prin forțe proprii.

Și un răspuns pentru domnul Bogdan Oprea, purtătorul de cuvânt al președintelui României

Aseară, domnul Oprea a transmis un comunicat violent în care a negat un telefon de la John Kerry. O dezmințire ar fi fost suficientă, dar am fost acuzați de minciună și dezinformare. Cum lucrurile s-au întâmplat la Ultima Oră, îi transmit domnului Oprea următoarele:

1. Afirmația în cauză aparține domnului Bogdan Chirieac și a fost făcută în direct, fără posibilitatea de a fi verificată de către jurnaliști. Afirmația a fost primită cu precauție atât de noi, moderatorii, cât și de cei prezenți în platou. Întrebarea care s-a pus este dacă o discuție despre criza din Ucraina poate genera stabilitate la București. Tonul discuțiilor a fost politicos și fără niciun fel de acuzații la adresa Președintelui și Premierului.

2. Mulțumesc Președinției României că se apleacă cu atâta atenție asupra programului nostru, Ultima Oră. A stabilit astfel și o premieră, fiind prima și singura instituție care ne-a acuzat vreodată de minciună.

Vă comunic domnule Oprea pe această cale, vorbind în nume personal,  că voi acorda aceeași atenție activității instituției dumneavoastră.

Aș putea începe, de exemplu, cu interviul de duminică seara al domnului Președinte la B1. Am rugămintea să verificați în ce măsură afirmațiile domnului Băsescu legate de steaguri în Ținutul Secuiesc au corespondent în realitate și mai ales în proiectul de lege. Dar cele legate de modul în care UDMR a trădat PDL în secțiile de votare? Asta din urmă chiar mi-a adus aminte de un apel al  Președintelui, în ziua votului. Sunt sigur că o să vă facă plăcere această mică investigație. Și mai cred că :”orice afirmaţie contrară acesteia este mincinoasă şi are ca scop dezinformarea şi manipularea cetăţenilor.”

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!