Interviu cu fotograful lovit de jandarm în Piața Universității

Am stat de vorbă aseară cu unul dintre cei loviți de jandarmul din Piața Universității. Este fostul meu coleg de la BBC, George Călin, fotograf profesionist, acum la Inquam Photos. Am încercat să înțeleg momentul și ce a dus la gestul violent al jandarmului. 

Vă las aici povestea lui George și fotografiile pe care le-a făcut în secundele dinaintea și imediat după lovitură. Pe George îl recunoașteți foarte ușor pentru că el este cel care ține un aparat foto în mână. Se află lângă cetățeanul cu părul alb și primește a doua lovitură a jandarmului. 

Inițial, George Călin se afla în Piață de partea cu Teatrul Național. Pentru că are ani buni de experiență la proteste a mirosit că evenimentele vor avea loc pe partea cealaltă unde lumea era mult mai grupată și-n învălmășeală după garduri. 

”M-am plasat special la gard pentru că de acolo ies cele mai bune fotografii. Mi-am dat seama că urmează să fie altfel pentru că aici era învălmășeală, iar pe partea cu teatrul lumea deja intra pe stradă. Aici unde mă aflam, gardul a fost bruscat de câteva ori. 

Lumea împingea din spate, iar jandarmii tot ridicau și  coborau gardul. La rândul lor au împins sănătos în sens invers. Oamenii erau agitați aici și îndemnau să se meargă pe bulevard. Vociferau și strigau înspre jandarmi cu o oarecare agresivitate. 

Episodul ăsta de du-te-vino s-a repetat de vreo trei ori. După al treilea moment m-am trezit cu lovitura. Inițial am crezut c-am primit o lovitură cu podul palmei. Eram plin de adrenalină, nu am resimțit puternic, dar ochelarii mi s-au strâmbat pe față și am fost amețit minute bune.

2018_01_20_protest_6050 refacut

Nu am realizat exact ce s-a întâmplat decât când am văzut imaginile de pe privesc.eu. Atunci am văzut că am fost lovit de un jandarm. Noroc c-am avut pe cap două căciuli și o glugă. Poate asta a atenuat lovitura. ”

2018_01_20_protest_6138 refacut

Când a fost lovit, George avea ambele mâini pe aparat, așa cum se vede în imagini. În mod clar, cel care l-a lovit a înțeles că lovește un jurnalist. Ambele părți au experiență în acest sens. Și jandarmul, dar și fotograful care a văzut zeci de proteste. 

”Am numai respect pentru jandarmi. Sunt oameni care își fac datoria. Este pentru prima dată când mi se întâmplă să fiu lovit la un protest. Înțeleg presiunea la care sunt supuși. Nu știu dacă cel care apare în prim-planul fotografiilor mele este cel care m-a lovit. Nu am putut să-mi dau seama.”

Jandarmeria știe deja cine a lovit. Omul din prim-planul lui George pare dă fie la un moment dat indicat de protestatarul cu păr alb, care îi reproșează ceva. Câteva minute mai târziu, George a fost prins de un alt jandarm între două garduri și strâns sănătos, deși lumea era deja pe bulevard. ”I-am pus că mă strivește. Mi-a spus țâfnos că <îți plăcea când împingeai, nu?>  

2018_01_20_protest_6149 refacut

O concluzie scurtă. Un moment care ar fi trebuit să fie banal într-o situație de protest. Cred că se întâmplă peste tot în lume. Doar că reacția de lovi și desincronizările din rândul jandarmilor mă duc cu gândul că cineva și-a pierdut busola. Prinși între ce știu că au de făcut și presiunile șefilor, cred că unii dintre ei fac greșeli. Și, în mod evident, după un an de proteste liniștite, dacă se întâmpla ceva violent, ar fi fost vina jandarmilor. 

De asta niște scuze erau mai potriviite decât atitudine bățoasă a purtătorului de cuvânt al Jandarmeriei.  

Foto: George Călin, Inquam Photos

 

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!