Hidrogenul sulfurat care plutește peste București, depășiri de până la 7 ori

Marți a avut loc întâlnirea dintre localnicii din vestul Bucureștiului, Bucureștii Noi, Chiajna și Chitila cu autoritățiile de mediu și sănătate din București și din Ilfov. De data asta am fost mai mulți, estimarea mea este că s-au strâns în jur de 40 de persoane.

O să pun aici punctele principale ale discuției, astfel încât să le vadă toată lumea, dar să și atragem atenția celor din afară că se întâmplă câteva lucruri grave pe care merită să le știe tot Bucureștiul.

În primul rând, Agenția pentru Protecția Mediului București a realizat la jumătatea lui septembrie o monitorizare de o săptămână cu un laborator mobil, în apropierea gropii de gunoi Iridex. Laboratorul mobil a fost plasat lângă o zonă mixtă de case și unități industriale.

În trei nopți din șapte s-au înregistrat depășiri ale valorilor de hidrogen sulfurat de până la două-trei ori mai mari, iar într-o situație s-a înregistrat și o depășire a cantităților de șapte ori. Repet, o valoare sporită de șapte ori a hidrogenului sulfurat. Cel care a realizat măsurătoarea spune că valorile sunt mai mari noaptea din cauza inversiunii termice.

docu-iridex-bun

Directoarea APM, Simona Aldea spune că nu știe în continuare sursa poluării, dar că s-a gândit la un moment dat c-ar putea fi emisii de gaz controlate. Ea a explicat și mecanismul prin care aceste gaze sunt arse, dar spune că în lipsa monitorizării permanente, direct pe țeava de ardere, nu știe dacă nu cumva sunt date gaze nearse în atmosferă.

I-am întrebat pe cei de la DSP ce se întâmplă dacă suntem expuși la doze mari de H2S,  în mod constant. Primul răspuns pe care l-am primit este că la o anumită cantitate și concentrație, gazul este letal, dar că nu este cazul aici. Au adăugat simptomele: greață, vărsături, amețeli, oboseală. Nu ni s-a spus ce înseamnă expunerea prelungită.

Garda de Mediu spune c-a fost notificată de Iridex că 20 dintre cele 21 de măsuri date până la 10 octombrie au fost îndeplinite. Ultima rămasă se referă la acoperirea cu pământ a unor celule, care nu a fost realizată. Nimeni nu poate spune de ce mirosurile continuă, deși măsurile au fost îndeplinite. Și nici dacă mirosurile vin din altă parte decât Iridex. Garda nu a verificat încă dacă lucrările au fost îndeplinite, într-adevăr.

Poliția din Chitila a adus câteva fotografii din incinta societății Rom West Solution. Din fotografii reieșeau o grămadă de nereguli la stocarea gunoiului, care se făcea în hale deschise sau direct pe pământ.

La întâlnire a fost și primarul sectorului unu, Dan Tudorache. El spune că :”țelul meu în viață este închiderea acestei gropi.” Și-a anunțat că indiferent de rezultatul de pe 10 octombrie va da în judecată APM și groapa pentru anularea autorizației de funcționare.

Replica a venit de la Simona Aldea care a atras atenția că vor fi două probleme la închidere: Bucureștiul nu o să mai aibă unde să ducă gunoiul, iar gazul va fi produs și în anii următori, chiar dacă groapa va fi închisă.

La final, aveam să aflăm că statul nu știe exact cui aparține terenul pe care este groapa. Aparent, sunt două concesiuni. Una de la primăria Chiajna și una de la Primăria București. Altfel, de la PMB a venit o doamnă care aproape ne-a spus ”sunt aici ca să vă spun să nu contați pe noi.”

În continuare, niciun răspuns la întrebarea legată de sursă. Nimeni nu știe de unde miroase. Sau nu vrea să-și asume. Niciun răspuns legat de sănătatea oamenilor. Nu există o decizie clară legată de rezolvarea acestei probleme. Efectiv a fost un exercițiu de pase între diversele autorități.

Nimeni, dar nimeni nu vrea să-și asume că are o problemă de rezolvat. Și nimeni nu are nicio cale coerentă. Cred că suntem într-o fundătură care o să pută multă vreme.

Altfel, cred că cel mai bine o să vorbească imaginile filmate de Alex Răducan. Iată cum s-a încheiat ședința de la care ”factorii de decizie” nu mai știu cum să plece. Un scurt fragment mai jos.

 

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

5 comentarii la Hidrogenul sulfurat care plutește peste București, depășiri de până la 7 ori

 1. Mihaela-Mariana spune:

  …Si noi, muritorii de rand, care inhalam zilnic putoarea ce trebuie sa facem??? Spuneti si facem! Nu putem sta asa din cauza incompetentei si intereselor autoritatilor fara autoritate!
  Daca e nevoie sapam un sant adanc cu mult inainte de drumul care da la groapa de gunoi ca nici o masina sa nu mai aiba acces sa deverseseze acolo gunoiul! Nu putem lasa mostenire copiilor nostri asa o bomba!

  1. petru spune:

   eu zic sa treceti la sapat santul, dar aveti grija ca pe partea voastra sa lasati suficient loc pentru deseurile pe care le produceti. Vad ca nimeni nu isi pune problema cum sa produca mai putine deseuri sau si mai exact cum sa faca sa ajunga la depozit cat mai putine deseuri, asa cu ne-am angajat atunci cand am acceptat aderarea la UE si asa cum fac cetatenii din tarile UE

  2. Sorin Segarceanu spune:

   Mihaela-Mariana,vino alaturi de noi aici: https://www.facebook.com/groups/stoprudeni/

  3. Vilciu Marian spune:

   Ma bufneste rasul ! Asta este rezolvarea ? In cazul asta ne umplem de gunoaie ! Bineinteles ca rezolvarea se afla tot in curtea autoritatiilor si nu prin inchiderea gropilor ci prin implicarea in modernizarea celor actuale, pentru a nu mai polua mediul inconjurator, sau prin crearea unei alte gropi de gunoi, a statulu, la cele mai inalte standarde si prin sustinerea colectarii selective si a reciclarii , in educarea populatiei, etc. Toti suntem de vina pentru situaia actuala ! Recunosteti, cati dintre noi ne educam copiii , in acest sens ? Cate ore de educatie, se fac in scoli, in acest sens ? Uitatati-va , de curiozitate, in timpul „saptamanii altfel”, in cursul anului scolar sa vedeti ce activitati desfasoara profesorii cu elevii si o sa gasiti Mc-ul si Mall-ul plin de elevi si profesori !

 2. Simona spune:

  Pute oribil si seara de seara, pe Calea Floreasca, in dreptul spitalelor (Floreasca/Regina Maria). Mai mult ca sigur mirosul vine de la Floreasca… Un iz de pansamente arse, deseuri spitalicesti arse. Nimeni nu se sesizeaza.

  Pute, de asemenea, seara tarziu, pe Sos. Pipera, la iesirea din pasaj, cum mergi spre Nicolae Caramfil. Cel mai probabil de la cimitirul din zona, sau crematoriu, sau ce mai au ei pe acolo.

  Si nu, nu cred ca din cauza inversiunilor termice miroase asa (poate doar groapa de gunoi). Miroase numai seara, pentru ca seara sunt distruse (ilegal) aceste deseuri. Doar ca nu-i verifica nici dracu’…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!