Europa, primul pas major spre închidere. Ce se întâmplă cu noi?

Nu știu dacă v-ați mai uitat în ultima vreme la televizor. Nu există altă temă decât justiția. Marele abuz sau marea dreptate, după caz, sunt întoarse pe față și pe dos pentru a se stabili încotro merge statul român. Știți despre ce vorbim? Despre patru mii de dosare la DNA cu vreo 1200 de condamnări. Despre asta e vorba.

Cinci mii de cetățeni care au blocat soarta unei națiuni. Adevărat, sunt cinci mii dintre cei mai străluciți cetățeni ai săi. E vorba de vârfurile, curelele sau rotițle sistemului care înseamnă România administrativă, privilegiată. Iar câtă vreme noi ne ocupăm cu ei, cu dărâmarea unor instituții sau așezarea țării într-o zonă greu de descris, Europa crapă sub noi. 

Aseară, Europa pe care o știm, tocmai s-a schimbat. Europa aia mișto, blândă, care ne-a tras după ea, ne-a dat bani și valori, tocmai s-a închis. Europa aia în care viețuiesc și ne țin în viață patru milioane dintre ai noștri, tocmai se stinge. Iată:

”Consiliul Afaceri Generale al UE a aprobat marți modificarea codului frontierelor Schengen, astfel încât vor fi introduse controale obligatorii pentru toate persoanele care trec frontierele externe ale acestui spațiu de liberă circulație, inclusiv pentru cetățenii europeni din statele membre Schengen, care în prezent sunt scutiți de aceste controale, informează un comunicat al Consiliului UE.” (sursa).

Pe scurt: spațiul Schengen tocmai a primit o grea lovitură. Pentru prima oară în mulți ani, cetățenii din Schengen vor fi controlați la propriile frontiere.  Iar esența acestui spațiu era tocmai libera circulație. O să revedeți imagini pe care nu le mai știți de mai bine de 10 ani în inima Europei. Noi oricum eram controlați, dar pentru ei este o schimbare majoră. Dar, atenție, nu avem nevoie de pașapoarte.  Asta nu e tot, însă.

Tot ieri a avut loc o întâlnirea liderilor din Spania, Italia, Germania și Franța. Motoarele Uniunii. Cele patru au căzut de acord că vor o Europă cu două viteze. ”Unitatea nu înseamnă uniformitate,” a anunțat domnul Hollande. Iar anunțul mai spune că nu e musai să avem proiecte comune. (sursa)

Deja Europa funcționa pe două planuri, dar tocmai s-a renunțat la ideea de a pune la un loc toate țările membre. Vom avea o zonă puternică și mai multe state tampon. Pe unde ne aflăm și noi. 

Închiderea aceasta este rezultatul asaltului din ultimii ani. Europa este scuturată din toate încheieturile, iar oamenii au făcut un gest reflex. Mai avem și alegeri în Franța și Germania. Până unde va merge această închidere? Ce va înseamna de fapt Europa cu două viteze? Cât de liberă va fi circulația? Cât de mult se va putea munci acolo? Vor mai exista fonduri europene?

Nu îndrăznesc să mă gândesc la lucruri mai grave, dar știți că Europa e deja o Cenușăreasă în România. Iar discursurile împotriva sa sunt din ce în ce mai aplicate. Culmea, cei doi oameni care conduc Parlamentul au idei pronunțat anti-europene. Iar o forță europenă sănătoasă și credibilă nu vezi la noi. Președintele se lipește de temele importante, dar parcă mai curând cu un elan electoral, iar opoziția e șchioapă și lipsită de credibilitate. 

Sincer, cred că astăzi, doar o minune ne mai poate întoarce de pe drumul acesta. Va fi un proces de lungă durată, dar Europa își va apăra granițele și valorile și ține doar de noi dacă com mai fi relevanți pentru ei. Dar pentru asta trebuie să purtăm dezbaterile cu adevărat importante.

 

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!