De vorbă cu fata care ”se pișă pe el de vot”

După cum a aflat toată lumea, Alina Dumitriu știe să-și facă o intrare. A intrat cu mult scandal și zgomot în societatea românească îmbrăcând tricoul ”mă piș pe el de vot”. La fel de zgomotos mi s-a arătat la întâlnirea noastră.

De fapt, zgomotul a precedat-o cu câteva secunde bune înainte, pe o alee lungă, plină de pietriș. O bicicletă în viteză face întotdeauna zgomot pe pietriș. O bicicletă galbenă, din acelea pe care în copilărie le numeam Modern, cu niște coarne care pleacă arcuite de jos, ca o liră. Și cu o șa lungă, un pic adaptată pentru vremurile noi. Pe roata din față duce un coș de rafie. Hipster, carevasăzică.

Și apoi, mirare. Cea care a tulburat liniștea amiezii lângă Armenească e chiar un copil.  Mă rog, de înălțimea unui copil. Suflă un pic de la efort, chit că ”merg până la 40 de kilometri într-o zi”. ”M-am grăbit, că m-a ținut bunicul mai mult. Stau cu el zilele astea. Are 86 de ani și mai am grijă de el”. Apă care nu e rece, o cafea lungă și o țigară din foițe și tutun dintr-o pungă.

Se tot uită la ceas. ”Te grăbești?”  ”Nu, mă uit că trebuie să iasă Maria de la examen și am un pic de emoții”. Știu că are un copil, dar ce examen să dea, mă gândesc că e mic. ”Maria face 15 ani. Dă examen să intre la la Liceul de Arte.” ”Cuuum? 15 ani? Dar câți ani ai tu? ” ”35” .

Îmi vine să râd. Tânăra care a șocat România, cea de înălțimea unui copil, e de fapt o femeie matură cu un copil de liceu ”Te credeam mai tânără” ”De ce? Nu arăt tânără? Că nu arăt de 35!” Râd, dar doar pentru mine. Femeia se vede mai repede decât activistul.

De mică mi-a plăcut să ajut. Asta îmi închipui că e menirea mea. Când eram copil furam bani de acasă și-i dădeam copiilor săraci. Pe la 16 ani le dădeam bani și mâncare fetelor de la Hasdeu. Erau  câteva fete, fără părinți, lăsate într-o cameră acolo. Le duceam de toate. Aveau o sală cu bănci și o sală cu pătuțuri.”

Îmi închipuiam că o să lucrez cu copii din Somalia. Nu am apucat încă. Dar am acum o ofertă să lucrez cu femei din Nairobi, infectate cu HIV. Să le formez ca educatori între egali. Asta înseamnă să le învăț cum să lucreze cu alte femei infectate cu HIV.

Se uită mai des la ceas. Și se chinuiește cu țigara de foi care se stinge mereu. ” Ai emoții?”Nu, sunt sigură că o să ia. E un elev foarte bun.”  ”Alți părinți stau acolo lângă ei.” ” Nu m-a lăsat, nu a vrut.” Maria s-a născut când Alina avea 20 de ani. A vrut-o și a păstrat-o. Au crescut împreună și a învățat-o tot despre lumea ei.

Poza-Ma-pis-pe-el-de-vot

Pentru ce trăiește autoarea lui ”mă piș pe el de vot”

Am o asociație pe care am înființat-o acum nouă ani. Lucrez cu grupurile vulnerabile la HIV. Adică heroinomani  sau cei care bagă legale la venă.  Lucrez cu femei care practică prostituția. Lucrez cu oamenii străzii, cu copiii străzii. Sens Pozitiv se numește asociația…

Alina își aprinde din nou țigara. E mai mult chin să fumezi drăcia aia. Și începe să povestească repede, clar și aproape vizual ce vede în fiecare zi. Și ce nu vrem noi să vedem vreodată. ”Femeile care bagă heroină se trezesc brusc că sunt însărcinate când au șase luni de sarcină. Vin la mine și îmi spun că nu mai au menstruație. Le fac repede teste de sarcină, apoi mergem să-și facă testul HIV și cele de hepatită. Dacă trag la venă sigur au și HIV și hepatită. 80 la sută HIV și 90 la sută hepatită.

Trebuie să le bagi repede pe metadonă și apoi să le supraveghezi în ultimul trimestru de sarcină. Să fii sigur că stau pe metadonă. Trebuie să faci psihoterapie cu ei, ca să fii sigur.

Alina a făcut ASE-ul, că așa i-a zis tatăl ei. Să aibă o facultate. Nu a muncit niciodată în branșă. Ea a fost cu ajutatul. A făcut cursuri post-universitare ca să poată face psihoterapie cu cei care se droghează. Părinții au lăsat-o să meargă pe drumul ei, deși ar fi vrut-o mai aproape de ce făceau ei.    ”Fac ce vreau, când vreau. Dar am fost cuminte. Nu beau, nu iau droguri. Au avut încredere în mine. Acum, tata a învățat să zică bravo!.”

Eu am început să lucrez cu niște copii în pragul adolescenței despre care mi s-a spus că au SIDA. Fusesem acolo să fac terapie prin artă. Mi-a trebuit o perioadă ca să realizez că de fapt nu aveau SIDA, ci erau infectați cu HIV. Și marea mea mirare a fost că ei nu aveau nici măcar cunoștințele de bază despre boala lor. Am început să caut și apoi  i-am învățat și pe ei. La vremea respectivă nici măcar nu erau publice informații în limba română. Nici nu i-au lăsat în școală, la cererea celorlalți părinți.”

Se uită iară la ceas. La Liceul de Arte copilul ei stă să plece pe un nou drum. Și oricât de vitează ar părea, gândul ăsta nu-i dă pace.

Oamenii ăștia de care am eu grijă sunt minunați. Țin mult la ei și ei mă iubesc  pe mine.” ”Cum adică sunt minunați? Sunt niște oameni care au probleme foarte nasoale.”  ”Sunt simpli într-un sens foarte frumos.” Se oprește își caută cuvintele. Nu le găsește. Nu cumva îi place mai mult de ceea ce face? De rolul ei și de pasiunea pe care o are? ”Sunt simpli și sinceri.

ma pis pe el de vot

Și din ce trăiești când ”mă piș pe el de vot”

Știi <Am fost smardoaică>? Stela este pacienta mea. Eu am scos-o de acolo. Acum face voluntariat. Mă ajută. Îi scoate din canal. Îi duce la medic. Știi că, dacă nu te duci cu ei acolo, medicii nu se uită la ei? Zic: Ce să-ți dau dacă tot nu știi să citești? Ajung la mine într-o situație critică și apoi îi vezi înflorind.”

De vreun an nu avem salarii la Asociație. Banii se strâng  greu. Noi ca noi, dar nici ARAS-ul  nu are bani decât odată la două luni. Guvernul nu dă niciun ban în țara asta…”  Hopa, zic. Aici intervine reflexul meu de jurnalist. Tot de la guvern?  În fapt banii pentru categoriile defavorizate trebuie să vină din programe guvernamentale. Vorbim aici de oameni cărora nu le poți spune: ”hai , bă la muncă!” Căci nu-i primește nimeni la muncă. Mulți nu au nici acte. E o lume de care și statul se ferește.

Alina Dumitriu trăiește dintr-o consultanță date unei companii farmaceutice. ”Au nevoie de date concrete din teren. Nu știi ce nevoi au bolnavii de HIV, din scaunele de piele…

La două termină examenul”, își aduce brusc aminte. Vrea să tragă din țigară, dar e mai mereu stinsă.

”În septembrie am ieșit în stradă. M-am suit pe bicicletă și m-am dus alături de ei (n.r. unițisalvăm). Așa a început totul. De atunci mă duc mereu.” ”De ce?” ” Păi, mă duc pentru că toate partidele sunt aceeași mizerie.” ”Chiar crezi chestia asta?” ”Da, o cred cu ardoare.” ”Știi că sloganul ăsta e făcut într-un birou politic?” ”Nu , nu știam. Dar eu chiar cred asta. Eu chiar nu am avut cu cine să votez. Poate la prezidențiale o să votez răul cel mai mic.

Nemulțumirea mea e că din 2008, guvernele s-au tot schimbat, dar pacienții mei au aceeași problemă. Periodic, tratamentul lor dispare. Niciun guvern nu a fost capabil să rezolve asta. Eu lucrez cu oamenii care trăiesc la cel mai crunt nivel de sărăcie, oameni fără educație și fără acces la servicii medicale. Iar corupția politică îi afectează în mod direct. Se fură banii din bugetul de sănătate și, pur și simplu, oamenii cu care lucrez eu au ajuns să fie triați, ca să primească tratamentul.  Despre asta vorba!

E prima oară când uită de țigară într-o oră. Nici nu mai e țigara. Este un ciot de tutun. ”De când Nicolaescu a descentralizat sistemul, frecvent farmaciile sunt goale.

Cum s-a scris tricoul cu ”mă piș pe el de vot

Și cum ajută dacă nu votezi?” ”Nu pot vota răul cel mai mic dintre ei. Nu avem dialog. Arafat ne-a promis seringi. Ce crezi, ne-a dat? Am prins-o pe Daciana prin 2010 în parc și i-am spus că mor copiii infectați. Mi-a promis că vorbește cu Victor. ” ”Erau în opoziție.” ” Păi, și ce ea nu era europarlamentar? Știi când s-au mai dat drumul la niște bani?  Când Guardian a pus poză a lui Băsescu și-a zis că Guvernul României  încalcă dreptul la viață. De  rușine, au mai dat ceva. Deci,ce să votez, pe cine?”

Vreau să scadă pragurile electorale. Să vină și alți oameni, poate se alege ceva. Așa că mi-am pus toată supărarea în tricoul ăla. Când nu ai dreptul la educație, la sănătate, la apă potabilă la tine în casă și când îți rămâne doar dreptul la vot, mă piș pe el de vot. Guvernul se pișă pe dreptul de viață.

Și atenție! Eu vorbesc doar despre mine. Furia asta nu e pentru mine. Am fost făcută în toate felurile. Cioară, proastă, panaramă de centură, ignorantă.” „ Când intri în joc e ca la fotbal. Unii te apaudă, alții te fluieră.”  ”Nu mi-am închipuit.

Ți-a scris cineva despre cei care au murit la revoluție pentru dreptul de vot.”  ”Eu nu cred că oamenii aceia au fost niște obedienți. Oamenii care au murit nu cred că voiau ca eu, după 25 de ani, să votez răul cel mai mic. Oamenii au crezut în democrație reală.  Nu în mizeria asta, care nu e democrație. După mine, răul cel mai mic este un compromis

Reușește să-și aprindă o nouă țigară. ”Nu am vrut să jignesc pe nimeni. Cred că cei care m-au înjurat au o problemă reală. O frustrare că votează răul cel mai mic și că știu că nu se va schimba nimic.” ”Dar nu avem prea puține lucruri în țara asta ca să ne permitem o scârbă față de vot?” „Dar e alegerea mea. Ce să votez?”  ”Gruparea voastră poate împinge oameni către diverse instituții.” ”Au încercat doi oameni și au strâns 50 de mii de semnături. Pragurile sunt foarte mari și listele închise.

Alina se oprește. ”Îmi spunea ieri o prietenă: pe tine te iubește toată lumea. Cum e să te urască toți? Dar n-am vrut să fac rău nimănui. Furia asta nu mai e pentru mine. Mă face să nu fiu o doamnă. Și eu sunt o doamnă!” Râde larg și se uită iar la ceas. Și revoluțiile se opresc atunci când copiii dau examen.

Ce i-ai spune Mariei, dacă trebuie să-i explici ce faci?” ”Maria știe ce fac. I-am spus că toți sunt corupți și că vreau pentru ea o lume mai bună. Înțelege. Știe că toți sunt nemulțumiți. Înțelege…”

Eu n-aș pune mâna în foc că Maria înțelege chiar tot ce face mama sa. Are tot timpul să crească. Nici măcar noi nu înțelegm tot ce face Alina Dumitriu. Și de ce o face. Cert este că are darul să te scoată din ale tale, din rostul comod al lucrurilor. Și să facă lucruri și pentru acea lume de care se feresc toți. Și pe care nici nu vreți să o știți.

Vreți să o înțelegeți? Nu e musai. Vreți să o judecați? Iarăși nu trebuie. Vreți să o convingeți că nu are dreptate? Inutil. Credeți că are dreptate? Nici măcar eu, care am ascultat-o îndelung nu cred că are dreptate cu totul.

Există ceva ce ați putea face însă. Vă puteți lupta zilnic pentru dreptul ei de a nu avea dreptate. Căci aceasta este esența votului pe care îl apărați.

 

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

89 de comentarii la De vorbă cu fata care ”se pișă pe el de vot”

 1. Elena spune:

  Eu sunt ceva mai in virsta decit Maria. Stiu clar de ce nu sunt nostalgica si nu am uitat ce a fost inainte de 1989 pentru omul obisnuit. Dar vad si partea buna a lucrurilor: progrese s-au facut, mai lent decit ne-am dorit, dar incontestabile. Pina si faptul ca glasul Mariei se face auzit si lumea se opreste sa ii afle parerea este un progres. Faptul ca au venit atitia oameni la vot arata ca suntem dispusi sa intelegem puterea votului si ca suntem( totusi) cetateni europeni. Ca nu avem politicieni profesionisti este, desigur, si vina noastra, dar cred ca presiunea din partea comunitatii este in crestere, pentru ca sa ajungem ca liderii nostri sa fie lideri recunoscuti si nu niste invirtiti, smekeri si tupeisti care simuleaza jocul politic si democratia, ca sa fure banul public in folosul propriu si pentru asta s-au organizat in bande cu gulere albe. Nu stiu cit sunt ei de condamnat, puterea si banul corup peste tot in lume, dar reactia comunitatii este cea care le pune bariere. Totusi, Maria, de noi depinde, nu de ei!

 2. dan spune:

  Este suficient de mica, desi are 35 ani, sa nu isi aduca aminte cand sistemul „se pisa” pe noi si stateam 3 ore la cozi de sute de persoane ca sa luam paine, cand invatam la lampa si cand parintii ne spuneau ca mancam iepure si nu vita taiata in spatele curtii! Indiferent de ce este acum, o astfel de imagine nu spune decat ca „ma pis pe mine insumi” si pe lipsa mea de inteligenta!

 3. dana spune:

  Alina, imi place ca ai argumentele tale, si ti le-ai asumat — cu curaj. Asta, spre deosebire de „comentatorii” care arunca-n lupta generalitati despre cum era pe vremea lu’ Ceasca, te ataca cu noroi (ma rog, pisat), sau vin cu ideile altora citite pe net. Cam asta face cine nu prea are argumente. Dar deh, ca sa ai argumente pertinente, sau argumentele tale (nu copiate de-aiurea), tre’ sa si gindesti nitel… prea mult, Dane?

 4. Mateiciuc Alin spune:

  O copila prostuca care nu stie cum sa iasa in evidenta pe prostia ei. Dragi romani, trebuie sa fiti constienti ca daca nu va prezentati la vot favorizati hotia actuala si favorizati partidele maghiare. Iar cine spune ca ”ma pis pe el de vot” nu are nici un drept sa se planga de viata care o duce de mai bine de 24 de ani in Romania. Trebuie stiut ca neprezentarea majora a romanilor la votul din 25 mai 2014 a favorizat PSD-ul (Ponta) partidul de care s-au vaitat si se vaita majoritatea romanilor. Asa ca fetita cruda la minte, baga la cap ..neprezentarea nu face schimbarea!

  1. ggez spune:

   Alin. Gandeste-te logic. Daca cei care au iesit la vot si au votat PSD, sunt prosti, iar daca aceasta fata e si ea proasta, impreuna cu foarte multi tineri, sau mai putin tineri, care sunt la fel de prosti, ca si ea, chiar daca imbraca sau nu un tricou similar, atunci oare ce ne garanteaza, ca iesirea masiva la vot, nu ar ridica si mai sus procentul PSD-ului? Ne mai tinand cont, ca aproape toti bugetarii voteaza acelasi partid, cu inca o gramada de oameni cu interese personale. Chiar esti convins, ca noi (cu tine-n frunte) suntem oameni destepti?
   Iesirea din aceasta „bezna” presupune un drum foarte lung, de multe generatii, unde educatia si respectul, sa fie „cuvant de ordine” (Crezi ca poate invata cineva, de la NOI, aceste valori, pana nu santem capabili sa ne schimban noi insine?)

 5. Alexyu spune:

  Maiteciucule da ia zi tu mai baiatule pe cine ai vota tu asa?cam cine ti se pare tie cat de cat ok?nereprezentare?tu crezi ca votul tau conteaza,ca votul tau schimba ceva?schimbaulte,schimba marimea cacatului pe care il votezi…si mai este si Dan care statea la cozi de cate 3 ore,pai ai stat mai Dane,dar l ai luat,in ziua de azi nu prea il are toata lumea,compari vremea inainte de 90,cand aveai cat de cat o siguranta,un loc de munca,o casa,o certitudine chiar,ca daca termini o facultate o sa ai un apartament si un job cat de cat ok…..cei care au murit la revolutie au murit pt ceva mai bun,ceva ce ei credeau ca o sa vina,ca o sa urmeze dupa Ceaisescu,asa cum am crezut toti ca va fi si ma doare sa spun ca tot ce am castigat este democratia,in reat,ne am vandut tara pe nimic,ne am lasat condusi de niste lipitori care tot ce au facut a fost sa suga toata bogatia si resursele tarii…..ma pis pe el de vot si cred ca asta ar face si cei ce si au dat viata pt o romanie mai buna,nu mai rea…..

 6. mih spune:

  ce diferenta intre a sti ca unii zic ‘ma pis pe el de vot’, si a citi despre povestea din spate! nu eram de acord cu afirmatia… dar in context, nu numai ca are logica, dar ne da clasa total Alina. uite, asta e jurnalism real – luat povestea si scos la lumina de unde a venit afirmatia. bravo

 7. Tibanu spune:

  Dl Striblea, asadar ea e fata rebela. O rebela inca de la 20 de ani, mamica tanata si hipsterita…Vot de fronda as zice + miscare de PR. Oricum, eu personal nu rezonez cu genul asta de specimen… Cred ca timpul si vremurile le vor rezolva tuturor dilemele si pana la urma fuga de vot inseamna o fuga de societate, asa cum e ea in zilele noastre.

 8. alin dumitra spune:

  ma pis pe cei care se pisa pe vot

 9. Catalin Mand spune:

  @ Mateiciuc nu poti vorbi mai frumos?

 10. Catalin spune:

  Aş purta si eu un aşa tricou; de ce? Îmi este lehamite; dreptul la vot? Da, m-aş vota pe mine, dar nu pot, pentru ca nu mi se da dreptul, intrucat mă costă 100000 semnaturi; pentru asta in este lehamite. Lovitură de stat ieftină ne-a trebuit, de sistem de doi lei avem parte. Deci, nu am altă alternativă decat să îi dau drepate Alinei. Sau schimbăm sistemul din nou. Ştiţi cine a votat? Cei in vârstă, bătrânii, cei care altfel se plictiseau acasă; si… mai oameni buni, nu judecaţi pentru ca nu aveţi niciunul din voi dreptul, experienţa sau „bătrîneţea” necesară pentru asta. Drumuri bune!

 11. maria spune:

  Dane,iti aduci aminte de comunism,oameni morti de foame nu am vazut dar de acum incolo ai sa vezi….ce folos ca sunt de toate daca nu ai bani…esti cumva europarlamentar..?….BRAVO MARIA….oare cati mai au curajul tau…?

  1. Florentina spune:

   Adevarat ,,foarte bine puctat 😎

 12. Laurentiu Chirita spune:

  Abraham Lincoln a numit democraţia “guvernarea poporului de către popor şi pentru popor.” Aceasta înseamnă că nu suntem aici pentru a servi guvernul nostru, dar că guvernul nostru este aici pentru a ne servi – şi avem dreptul de a decide cine ne va reprezenta şi cum vrem să fim reprezentaţi. Aceasta înseamnă că avem una dintre cele mai mari drepturi pe care oamenii liberi îl pot avea: dreptul la vot.
  Acesta este unul dintre principiile fondatoare într-o democraţie, care plasează puterea în oameni şi ne permite să jucăm un rol în guvernul nostru. Totul, de la legislaţie la alte aspecte, cum ar fi alegerile prezidenţiale. Modul în care populaţia decide ce este mai bine pentru ea, pentru ţară ca întreg. În caz contrar, vă puteţi uita la alternative, dictaturi sau orice alt guvern tiranic, care doreşte să impună voinţa asupra oamenilor, mai degrabă decât oameni care impun voinţa cu privire la aceasta.
  Votul este un drept pentru care, pe parcursul istoriei, mulţi s-au luptat şi au sacrificat totul pentru a-l obţine. Este un drept pentru care oamenii continuă să lupte şi de care milioane de oameni din întreaga lume încă nu se bucură.
  Poate că fiecare se întreabă: “Cu toate milioanele de oameni care votează în orice scrutin, votul meu contează cu adevărat?” Adevărul este că votul fiecăruia contează şi va face o diferenţă de fiecare dată când va vota!
  Votul tău trimite un mesaj cu privire la problemele care se consideră importante. Votul tău afirmă drepturile noastre ca cetăţeni liberi să aleagă guvernul nostru şi să ia parte la democraţie. Fără drept de vot, nu ar putea exista nici democraţie. Cu cât mai multe persoane tinere merg la urne, cu atât mai mult veţi vedea oficialii aleşi ţinând un interes activ în ceea ce este important pentru tinerii alegători.
  Votează pentru că îţi pasă de comunitatea ta. Votează pentru că tu crezi într-un guvern liber şi vrei să îţi faci auzită vocea. Votează, deoarece aceasta va face să te simţi bine, să participi la decizii şi să ai un cuvânt de spus.
  Votează pentru că îţi pasă!

  Amalia Irimeş

 13. Sorin spune:

  Eu sunt de acord cu Alina Dumitru!!.
  Sunt cu 11 ani mai in varsta ca ea si in 1989 eram militar in termen.Din 1990 in toate campaniile electorale toata clasa politica sa intrecut in promisiuni de am devenit alergic la promisiuni si la politicieni.
  Elena vorbea de puterea votului.Care putere?.Puterea de a vota si a astepta 4 ani .Hai sa nu mai votam niciunul sa nu mai acceptam sa facem parte din comisiile de votare (eu am refuzat!!))sa intorcem spatele politicienilor aflati in campanie electorala si atunci vor trebui sa faca ceva si pentru oameni de rand!.

 14. anda spune:

  ce se intampla cu medicamentele astea e un genocid; o crima ignorata de toti, inclusiv de organizatiile internationale. diferenta dintre lagarele de concentrare si ce se intampla cu oamenii astia e ca cei din lagare erau voit injectati cu boli iar medicamentele le erau refuzate. pe cand in romania medicamentele nu sunt administrare pentru ca ele nu exista… banii din sanatate sunt furati la greu chiar daca se stie prea bine ca oamenii astia au nevoie de medicamentele alea ca de aer.
  astept ziua in care si romania va avea parte de ale sale „Nürnberg trials”.

 15. Hostiuc COnstantin spune:

  Bravo, Maria. Cred ca numai prin gesturi sustinute, nenegociabile si clare cum ai avut se mai pot sensibiliza dezmatatii si escrocii care se pisa cu presiune pe tot ceea ce ne dorim noi. Nu indemn la niciun gest direct – dar as pune pariu pe orice ca daca toti nenorocitii din Guvern si-ar lua naibii 4 ani de concediu si ne-ar lasa singuri, ne-am descurca mult mai bine fara „ajutorul” lor. Teoretic, oricine din Guvern ar trebui sa ne fie exemplu; dar nu gasesti acolo nici insi cu care sa poti sta normal de vorba. Am fost la Revolutie, in Timisoara; mereu, si de fiecare data, la fiecare 4 ani, traiesc starea de a fi furat in fiecare zi. Bravo tie si pentru ce ai facut, si pentru sinceritate.

 16. gia spune:

  Si eu ma pis pe el de vot!…
  De ce? Pentru ca e dreptul meu… si pentru ca nu am cu cine…si pentru ca nu ma lasa sufletul sa votez doar pentru a vota… pentru ca si asta e un vot…un vot impotriva lor.

  Si eu astept ziua in care romanii nu vor vota raul cel mai mic…mai bine nu vota! Si cand va fi 5% prezenta la vot, atunci poate vor intelege toti ca nu mai credem in gogosile nimanui!

  Cei care vor sa voteze…sa o faca, cei care nu…sa nu o faca! Ce tot se comenteaza atat pe tema asta? iar Alina poate sa imbrace un tricou cu ce vrea ea… Intr-o societate unde e la moda sa porti tricou cu „la puta madre” si altele asemenea, mie imi pare mesajul ei mai mult decat decent.

  @Alin M. – Nici prezenta n-a adus schimbarea! Poate neprezentarea sa fie o schimbare…

 17. Sandu Popescu spune:

  Pe Alina o respect pentru ceea ce face, in Romania avem nevoie de oameni ca ea. Indiferent de mesaj, daca asa a simtit si facut, e foarte bine, noi inca nu intelegem democratia reala. O salut si ii transmit toate cele bune.

 18. Robert spune:

  Domnisoara pare a fi roma, asa ca este de inteles de ce transmite astfel de mesaje.
  Eu daca am cetatenia unui alt stat, nu imi voi permite sa spun lucruri urate la adresa sistemului electoral.
  Europenii au o civilizatie diferita fata de cea a hindusilor nomazi.

 19. nick spune:

  Nimeni nu vede ca de fapt politica e facuta in lojile masonice,iar prostimea sta cu gura cascata si se zgaieste la tv. de asa-zisele certuri politice,in realitate doar niste facaturi lucrate inteligent pentru adormirea prostilor…pana ce nu vom scoate masoneria in afara legii,nu doar in romania ci pretutindeni in lume,nu va exista o adevarata guvernare pentru popor,ci doar decizii luate de capetele luminate,de reducere a populatiei…

 20. ILIE NICOLAE spune:

  Buna Alina, multumesc pentru mesajul transmis acestei clase politice. Sistemul actual se va prabusi sigur in scurta vreme. Manifestarile acestui sistem ”capitalist” sunt : Exploatare, razboi, catastrofe si alte deficite. ”Capitalismul” din ziua de azi este plin de greseli si contradictii. El ne aduce : razboi, distrugerea mediului inconjurator, dictatura, moarte si ne motiveaza cu ajutorul banilor ca sa cooperam pentru a atinge aceste obiective. Toate structurile acestui sistem au fost realizate de catre oameni, deci in mod logic trebuie sa existe o alternativa la acest sistem, trebuie sa existe solutii la toate aceste probleme. In sistemul de azi ”capitalist” nu mai sunt posibile solutii pentru ca nu avem de-a face numai cu o criza economica in interiorul unui sistem, ci cu o criza a sistemului insusi.

  INTREBAREA ESTE :
  CINE POATE SA NE DUCA SPRE ADEVARATA LIBERTATE SI BUNASTARE PENTRU TOTI, DACA NU NOI ?

 21. alex spune:

  Daca tot faceti efortul de a gandi.. de ce nu ganditi mare? Problemele de care se ocupa Alina sunt reale si felicitari pe calea asta. Insa de aici pana la a ajunge sau nu la vot e drum lung.
  Eu cred ca sunt unul dintre cei mai dezamagiti de mocirla de la noi care a inceput din 1990. Dar cred ca tot noi suntem singurii care putem schimba, si asta se poate face doar prin vot. Daca „dreapta”(care e tot stanga, aproape toti vin din FSN, Traiasca Iliescu) ar fi avut scor mai bun la noi, ar fi ajutat Dreapta la nivel european, ceea ce inseamna mai multe fonduri pentru tarile din est.. adica pt Ro. Foarte probabil ca i-ar fi furat si pe acestia cei care ii administreaza, dar poate furau astfel mai putin de la noi.:) si poate ajungeau bani mai multi si la sanatate.

  Cert este ca generatiile incep sa se schimbe si ca noi trebuie sa facem ceva. Prin „pisarea pe vot”, aceiasi comunisti au prins si mai multe procente, si mai mari aripi.. si se simt imputerniciti de popor sa merga inainte in mocirla, pt ca ne place.

  Eu ma astept de la oamenii inteligenti sa gandeasca mare si sa inteleaga ca „lucrurile mari sunt facute din lucruri mici”.
  Iar un vot impotriva tuturor, impotriva sistemului.. este in realitate un vot pentru sistem.

 22. nehebkau spune:

  Mi-o dat si o lacrima…NOT

  80% din articol e ca ce voluntara e ea pt cauza nobila X. Asta e argument asupra intrebarii „de ce te pisi pe vot?”
  Sa nu ne indepartam de la intrebare intrand in meandrele populismului si empatiei.

  E democratie, adica fiecare om are dreptul la opinie si parere, inclusiv alegerea de a nu vota. No problem.
  In schimb, cand „te pisi pe el vot” inseamna ca nu iti mai trebe acel drept, de i l-ar fi luat, una doua sarea in sus #unitisariminsus ca i se incalca dreptu…care ea oricum nu-l vrea.

  ”Vreau să scadă pragurile electorale. Să vină și alți oameni, poate se alege ceva.” Asta o faci pisandu-te pe vot?
  Dar na, doar nu as apela la sfatul si parerea unei absolvente de ASE pt a-mi clarifica ceva din statistica sau sociologie. Pt asta is alti oameni, asadar, de ce intrebam pe vanzatoarea de leustean despre tehnologia de prelucrare a sticlei ?

  Aceiasi confrati de #unitisalveaza is si cu RM, Pungesti, HAARP, anti-Chevron (chiar de ar face si grisine) etc, nu? Experti peste experti!

 23. McGogoo spune:

  Confunzi Grecia antica cu america lui Lincoln 😀
  dar, daca vrei sa o dam in filosofii ieftine, din era web 2.0 ..
  mai citeste ce scrie pe tricou:
  ma pis pe el de VOT, nu pe DREPTUL la vot.

 24. McGogoo spune:

  mesajul era adresat lui Laurentiu Chirita. dar se pare ca Replay-ul la mesajul lui nu a functionat.
  Poati sa editezi Catalin ?

 25. grasu spune:

  Si daca se pisa pe el de vot si daca nu se pisa oamenii aia tot baga in vena. Nasol …

 26. Cert spune:

  Pe Plagiattore il doare rau de baronii si toti coruptii din P$D, in rest il doare fix in c.r
  Daciana e la fel de mincinoasa ca sotul ei.
  Si daca vrei sa votezi pana la urma ce draq sa votezi cand n-ai ce, efectiv nimic bun.

 27. adrian spune:

  Daca votul ar schimba ceva ar fi declarat ilegal si neconstitutional! Ce sa votezi? Lupi paznici la stana? Visez la ziua cand nimeni nu se va prezinte la vot, atunci chiar vor trebui sa vina altii

 28. Pietraru spune:

  N-as fi surprins ca toata aceasta poveste cu „ma pis pe el de vot” sa se manifeste politic in urmatoarea perioada. „Voi lupta până la ultima mea picătură de sânge ca să ai dreptul să nu fii de acord cu mine” – o scurta definitie a democratiei data de Ion Ratiu. Pentru toti cei care cred ca solutia la o guvernare este sa te pisi pe el de vot o sa incerc sa va explic asa cum inteleg eu, cum ma pricep eu(nu sunt un om al vorbelor, nu prea mi-a placut literatura, mi-au placut mai mult stiintele exacte). Pai cand tu stai acasa si nu vrei sa iesi la vot ce crezi ca zice nenea politicianul? Crezi ca se sperie? Nu, calculele lui sunt facute dupa numarul de voturi care ii revin lui, indiferent cat de multe sau cat de putine sunt ele. Deci stand acasa nu e solutie. Sa iesi si sa iti anulezi votul? Nici asta nu e o solutie, cu voturi anulate sau fara calculele ies la fel. Solutia sa iti arati nemultumirea fata de aceste specimene de politicieni este sa iesi la vot si sa votezi total ceva neasteptat si slava Domnului, la alegerile ce au trecut aveam de unde alege. Spre exemplu eu nu am auzit niciodata de ANA – Alianta Nationala a Agricultorilor. Numai atunci il faci pe omul ala politic sa reactioneze si nu numai, ii vei face pe multi sa se gandeasca de doua ori ce ar trebui sa faca pentru a nu-si supara electoratul!

 29. Mihaela spune:

  Mda… si prietena mea Maria Culescu, lider al Asociatiei MAME, face la fel de multe… poate chiar mai multe ca aceasta duduie hipsterita, si Mari e pacient cu cancer, ca si mine… dar nu am vazut pe Mari purtand un asemenea tricou…
  Eu triesc in Scotia, „The land of the mighty and brave” cum e numita, si nu am vazut pe nimeni purtand asemenea tricouri… si au fost alegeri si aici….
  Jenant…

 30. Licinius spune:

  Privesc intreaga problema din urmatorul punct de vedere: am votat ; eu si multi altii si a iesit ceea ce nu am votat eu si majoritatea votantilor – dar ce sa vezi ? A iesit cum au vrut ei … Pe ei i-a durut in cot de votul meu si al altora… si voi va intrebati de ce se pisa unii pe el de vot … uite d-aia : ca pe cei votati ii doare in c_r de votul nostu. Minunata este democratia si incurcate sunt caile ei ! Si daca am votat tot ma pis pe el de vot, ca nu ma ajuta cu nimic…

 31. Chris Messner spune:

  Pana si la Mother Teresa au gasit „defecte” de criticat. Mai bine ati tacea si ati lua exemplu. Pentru astia care critica… Asta e modul lor de a-si ascunde propria neputinta, si caracterul lor de buni la nimic. Iar pentru „Mister Robert” cu comentariul lui de ignorant… Imi rezerv si eu dreptul … sa ma pis pe tine.

 32. Ela spune:

  Un om bun Alina, dar a luat o decizie rea de a nu vota si de a promova acest mesaj.

  Eu nu m-am saturat atat de politicieni cat de oamenii care vorbesc de rau politica dar nu ar intra in politica…

  Cine asteptati sa va salveze? Cine credeti ca va va salva daca voi ii injurati si ii bagati pe toti in aceeasi galeata?

  Eu ma informez si votez, si as face mai mult dar citind si auzind toate comentariile negative, nu am curajul sa ma arunc in acest ocean de jigniri pe care il primesc politicienii, ca sa schimb altora viata in bine.

  Perspectiva fratilor.

 33. Iulia Katenka spune:

  Nu voi scrie un comentariu la articol ci un alt articol, publicat deja într-o mică publicație și pe blogul meu. Articolul reflectă opinia mea despre vot. Cam atât.

  Chiar dacă nu se mai poartă, vreau să reintroducem civismul

  Până să ne dezmeticim după cheful de sâmbătă noaptea, hop, și alegerile europarlamentare au dat iama peste noi și mai că era să le ratăm dacă nu ne-ar fi zgândărit un pic conștiința cetățenească, și așa destul de încărcată. Asta pentru cei aproximativ 35% din orădeni, care s-au dus la urne, fie să voteze, fie să facă pe pictorii expresioniști cu buletinele de vot. Ba chiar, după cum am auzit în presă, alții, spirite responsabile, n-au putut chiuli de la marele eveniment dar în lipsă de candidați decenți, au ales să voteze cu Chuck Norris.

  Tot discutând cu ai mei prieteni, mai mult sau mai puțin intelectuali, altfel oameni serioși, am aflat că maxim 10% din ei au votat. Motivele? Nenumărate: că n-au avut cu cine, că toți sunt niște hoți, că votul e inutil, că alegerile se fraudează, că Iliescu și Băsescu și Ponta sunt în spatele întregii clase politice românești, că în România nu mai are rost să faci nimic decât să fii pe cont propriu și numai eu știu câte mi-au auzit urechile. Și da, într-adevăr, admit că lucrurile stau prost în România, că politicienii care au fost până acum la guvernare nu numai că au fost corupți dar au fost și slab pregătiți, că nu au slujit cetățeanul ci interesul propriu DAR

  dacă cineva se informa, analiza și citea măcar despre câțiva candidați ai fiecărui partid, programul pe care îl propuneau, pagina de Facebook, ce activități au mai avut, cum s-au mai implicat până acum, ce pregătire profesională au, ce afaceri au mai învârtit, ar fi observat că existau câțiva care, fie au făcut ceva pozitiv pentru țară, fie n-au mai fost implicați în politică și sunt curați din acest punct de vedere. Să vă dau exemple? Puteați vota un independent, de exemplu, după ce v-ați fi informat despre fiecare, chiar dacă nu toți erau prea străluciți dar și așa, tot rămâneau vreo trei care meritau încrederea voastră. Puteați vota ecologiști, despre care citeați pe internet unde și în ce s-au implicat și ce fel de interese au. Sau puteați vota pe cine doreați voi, dacă erați convinși că acel candidat merită votul vostru. Și dacă sunteți dintre aceia care vă plângeți de cei care au condus până acum, nu a zis nimeni să votați cu aceleași partide care au mai fost la guvernare prin rotație și nici cu progeniturile lor, adică partidele mai noi care au luat naștere din ele, o șmecherie pentru cetățenii naivi. Mulți au crezut că fac mai bine prin absența la vot. De fapt n-au făcut decât să le permită cetățenilor mai dezinformați, mai puțin educați și mai puțin intelectuali ca ei să voteze cu cine au știut. Și oamenii au votat, rezultatele se văd. Și tot cei care au lipsit de la urne se vor plânge, că nu le convin rezultatele.

  Un singur lucru admir la cei care au mers la vot și au votat prost: simțul civic. Că noi ăștialalți, mai isteți, nu îl mai prea avem. Cum doriți voi o clasă politică responsabilă dacă noi, ca cetățeni, nu ne asumăm responsabilitatea pentru alegerile noastre? Credeți că dacă nu ați participat la vot nu ați ales? Ba da, ați făcut-o, ați ales ca cei care au mers să aleagă în locul vostru, chiar dacă procentul de participare a fost mai mare în mediul rural. Da, oamenii din mediul rural au decis într-o mai mare măsură, pentru că așa arată cifrele, vedeți la știri. Și dacă tot credeți că se fraudează alegerile, știați că e mai ușor să pui ștampila pe un buletin de vot gol decât să înlocuiești buletinele de vot ale fiecăruia, verificând în același timp lista cu numele și semnăturile ca să iasă socoteala bine?

  Poate că noi, cetățenii simpli, nu avem prea multe pârghii de influențare a deciziei politice, dar avem câteva posibilități mici și votul era una dintre ele. Știați că în funcție de cei aleși ne vor fi reprezentate interesele la Parlamentul European? Credeți că Uniunea Europeană e datoare să ne ajute dacă nu o facem noi înșine? Dacă nouă, ca români, nu ne mai pasă, de ce le-ar păsa lor?

  Știu că nu se mai poartă dar eu tare aș vrea să reintroducem civismul în rândul preocupărilor noastre. Să fim responsabili pentru îngrijirea spațiului verde din jurul locuinței noastre, pentru bunăstarea orașului în care locuim, pentru lucrurile negative și pozitive care se întâmplă în țară și chiar și pentru aleșii sau non-aleșii noștri politici. Să realizăm că alegerile și deciziile noastre zilnice aduc un plus sau un minus viitorului nostru și al urmașilor noștri. Și dacă nu ne mai pasă, măcar să fim sinceri cu noi înșine și cu ceilalți, să recunoaștem asta, fără să ne lamentăm, fără să aruncăm vina pe clasa politică, pe Statele Unite ale Americii, pe Uniunea Europeană. Cel puțin sinceritatea e un pas înainte.

 34. Liviu spune:

  Din interviu si comentarii, reiese ca tinta urinei sunt optiunile de vot, nu actul propriu-zis de a vota. Deci mesajul ar putea fi ajutat de unele mici, dar esentiale, modificari. Variantele sunt multiple, fiecare putem zamisli cateva

 35. Oana Serban spune:

  Mark Twain avea o vorba: daca votul tau ar schimba intr-adevar ceva, fii sigur ca n-ai mai fi lasat sa votezi!
  Asa ca…e dreptul nostru sa nu ne exercitam dreptul de vot, daca nu suntem convinsi.

 36. Augustin spune:

  Cred cu tarie ca Alina a folosit o metafora. Nu este vorba de votul romanului, al cetateanului ci de votul care desi este dat unuia sau altuia dintre politicieni, nu conteaza. Este vorba despre acel vot care nu poate sa mai prinda speranta omului de rand. Alina nu contesta importanta votului ci contesta faptul ca votul nu reuseste sa mai fie arma democratica a cetateanului. Sa nu uitam ca oricine a castigat diverse alegeri in tara asta a facut o coalitie ca sa-si asigure o pozitie confortabila la putere. Si atunci unde este vointa poporului, in speta votul? E doar marfa, masa de manevra si daca tot il manevreaza macar sa le puta mainile a pishat ca sa stim cine si cum l-a manevrat.

 37. ciprian spune:

  Am 34 de ani si vreo 10 de cand nu mai votez. Am cam aceleasi argumente pe care le are si femeia asta. Nu avem cultura civica si nici cultura democratiei in Romania. Sunt foarte multi bolsevici in viata, care au incercat sa se adapteze la democratie, dar nu le-a priit conceptul. Ei cred ca e obligatoriu sa votezi. Nimic mai putin adevarat! A vota e un drept, pe care, daca nu vrei, nu ti-l exerciti. Mama mea, care are 70 de ani, a mers din 1990 incoace mereu la vot. De curand, a zis ca nu mai merge sa voteze pe nimeni, pentru ca toti sunt o apa si-un pamant. Nimanui nu-i pasa de… popor. Le pasa doar de ei si de averile lor. DE CE AS MAI VOTA?! E normal ca femeia asta sa fie injurata, pentru ca sunt atat de multi indoctrinati in Romania, incat nu ai cum sa scapi de ei. Cei mai rai sunt propagandistii pe bani. Cei care urla la tine sa votezi pentru ca EI isi doresc sa alegi TU pe altcineva. Pentru ca EI iau bani pentru asta, dar nu o spun! E cel mai jegos tip de ipocrizie… O salut pe aceasta femeie nu pentru curaj, ci pentru ca isi doreste sa faca ceva pentru altii, nu doar pentru ea. Sper sa fie sincera! O intrebare de final: ce s-ar intampla daca 90 la suta dintre noi n-am mai vota?!…

 38. rosuarterial spune:

  Alina nu a fost la vot, si multi altii. Ca nu are rost. Eu am fost intr-o comisie de votare. Poate in ciecumscriptia Alinei. Alina nu a venit. In schimb au venit multi batrani, betivi si persoane cu handicap. Din 368 votanti, 120 au votat cu PSD. Iar reprezentantul PSD din comisie ii cunostea pe marea majoritate. Se stiau bine dupa cum discutau.
  Dar Alina nu a venit. Poate, daca venea, vota un independent pentru a da o lectie partidelor din Romania. Dar asa au venit „clientii” PSD-ului. Si au ales ei pentru ea. Si pentru copilul ei. Si pentru copilul meu. Pentru ca e dreptul lor, l-au exercitat.
  Dar Alina nu a venit. Ea nu are drepturi. Altii hotarasc pentru ea. Alina a abandonat. Ea isi traieste viata. O viata in care altii pun garduri in jurul ei. Pe care acum nu le vede. Dar le va vedea copilul ei. Si copii nostri le vor vedea. Si privind la mormintele noastre printre gratiile gardurilor puse de altii pe care Alina nici nu a incercat sa ii opreasca, copii nostri vor fi rusinati de parintii lor. BRAVO ALINA. PSD ITI MULTUMESTE PENTRU SCLAVII DIN VIITOARELE GENERATII.

 39. McGogoo spune:

  intrebari pentru @rosuarterial
  spui ca era bine sa mergem sa alegem independenti.

  1- cati independenti au avut reprezentanti in setia de votare in care ai fost tu?
  2- cum iti explici ca unii independenti au strans 250k semnaturi, dar au luat 60k voturi??

  voi vota cand independentii si partidele neparlamentare vor avea dreptul sa isi desemneze reprezentanti in toate sectiile de votare.

  3- ce vrei sa spui cu batranii care decid? crezi cumva ca votul lor este mai putin important? voturile sunt egale ca de aia e democratie.
  da, Alina, si mutli altii au vazut ca alegerile sunt un simulacru. a vazut ca altii decid pentru ea, dar nu batranii ci cei care ii pacalesc de 25 de ani

 40. Laura spune:

  Mda…acum o suta de ani tanarul si proaspatul jurnalist din mine ma tragea de maneca sa merg la vot…si nu doar ca sa-mi fac datoria de cetatean si sa-mi exercit un drept, ci pentru ca pe vremea aceea credeam in schimbare, credeam ca votul meu conteaza. Apoi a venit o vreme cand am inceput sa ma pis pe el de vot. In urma cu patru ani am decis sa ma pis pe toate si am plecat de nebuna in alta tara cu doi lei in buzunar. A fost, probabil, cea mai buna decizie pe care as fi putut sa o iau…pentru mine, cel putin. Dar inca sper si cred ca va veni o zi cand nu voi fi de acord cu Alina si nici ea nu va mai trebui sa poarte tricoul cu mesajul acela.

 41. Ileana spune:

  In 25 de ani poporul a tot mers la vot. La inceput mai mult, apoi din ce in ce mai putin. In 25 de ani, la putere au fost numai corupti, oameni de nimic, fosti comunisti/securisti care au furat intruna si atat. Votati/ alesi de noi. Altii nu sunt. Asa este, nu avem pe cine vota. Si atunci de ce sa votam? Doar pentru ca putem? Ideea e sa votam si sa fie bine sa fie o schimbare, In bine.. Dar asa ceva nu se va intampla. Inca mai au de supt lipitorile. Inca ne mai prostesc. Din pacate, asta e realitate. Nu suntem la nivelul tarilor civilizate. Nu putem compara ce fac aia in Scotia sau mai stiu eu unde. Deocamdata la noi se fura cu nesimtire, se sfideaza poporul cu nesimtire. Si da, asa cum a spus cineva mai sus, in ziua in care nu se va mai prezenta nimeni la vot, atunci se va schimba ceva.

 42. Mateicuc spune:

  Mateicucule, daca eu iti dau sa alegi dintre patru farfurii cu cacat, una rosie, una portocalie, una verde si alta galbena, se cheama ca alegi?

 43. Peter Ion spune:

  @Mateiciuc Alin:
  Un om care isi dedica viata celor „uitati” de statul roman este un EROU.
  Din confortul caminului tau iti este usor sa arunci cu jigniri la adresa unui om, dar eu TE INTREB:
  Cati oameni sarmani esti tu dispus sa ajuti? 1? 2?
  Si cat? O zi? Doua zile?

  Alina Dumitriu:
  ”Vreau să scadă pragurile electorale. Să vină și alți oameni, poate se alege ceva. Așa că mi-am pus toată supărarea în tricoul ăla. Când nu ai dreptul la educație, la sănătate, la apă potabilă la tine în casă și când îți rămâne doar dreptul la vot, mă piș pe el de vot. Guvernul se pișă pe dreptul de viață. ”

 44. Anonim spune:

  de ce consideri ca acum e mai bine, cand ai fost ultima oara intr-un spital???, intr-o casa de copii???, intr-o farmacie in care se sta la coada pentru ceea ce trebuie sa iei ” SI SA PLATESTI” ceea ce ai platit pe „ASIGURARE” platita toata viata??, la o intrunire a parintilor care vor sa adopte un copil in ROMANA (si sa vezi cate PIEDICI primesc in locul pruncului pe care -l asteapta , care nu este decat un numar in evidenta celor de la „ADOPTII”???),

 45. andrei r spune:

  putea sa-si aleaga cuvintele…. mesajul o jignire tot aduce. iar cu cele 15 min de atentie a explicat de ce si a spus ceea ce avea de spus…

 46. Malina spune:

  Cu cata usurinta folosim concepte despre care habar nu avem…

  Democratia, prin definitie, nu inseamna egalitate intre ala care munceste de rupe si ala care fura din casa si vinde ca sa-si bage in vene, pentru ca mai apoi sa ajunga in canale – democratia asta utopica pe care o defineste si doreste tipa cu tricoul tinde mai mult spre comunism.

  Habar nu are ce sunt drepturile si habar nu are ca ele se coreleaza cu obligatii. Toti avem drepturile astea (la viata, la apa etc) si, pentru ca suntem un organism social, trebuie sa dam o mana de ajutor ca sa ni le mentinem (la drepturi ma refer). Eu am dreptul la apa pentru ca muncesc din greu si o platesc. Altii prefera, cum am zis mai sus, sa fure, sa-si bage in vena si sa renunte la dreptul asta…de buna-voie. E perfect democratic.

 47. Malina spune:

  „Guvernul se pișă pe dreptul de viață.”

  Imi explica si mie cineva cum anume face asta?

 48. Bianca spune:

  si prezentarea la vot cu ce ajuta, Einstein? iti alegi proprii hoti? NU AR TREBUI SA MAI VOTEZE NIMENI ! E NEVOIE DE INCA O REVOLTA! ALTFEL VOM MURII DE MOARTE BUNA, UCISI 🙂

 49. Irina spune:

  Înțeleg argumentele ei, mi se par cât se poate de pertinente și chiar nu o judec. Dar mie nu îmi plac oamenii care fac ”pipi” în public :). Poate mai sunt și alții care se pișă pe el de vot, dar stau în baia lor! Hai să ieșim să facem pipi pe el de vot în grup…să transformăm locurile publice în locuri de făcut pipi pe lucrurile care nu ne plac (la figurat, evident!). Nici măcar nu mi se pare, că problema ar fi faptul că nu vrea să voteze, ci că a făcut un gest care a stârnit frustrări ca să rezolve…NIMIC. Sau nu știu? Ce au obținut oamenii pe care ea îi reprezintă și îi iubește prin mesajul de pe tricoul ei? Mai multă libertate? Demnitate? Mai multe drepturi? Au avut niște zile mai bune după? A schimbat efectiv ceva cu această întâmplare?? Își iau oamenii salarile la asociație acum?? NU! Suntem la fel ca ieri, la fel ca înainte de vot, doar că mai frustrați. Cu toții.

 50. Felix spune:

  ce fata extraordinara! Ma pis pe ea, doar e democratie 🙂 iar voi sunteti cu libertatea de exprimare, no? deci n-aveti motive sa ma cenzurati

 51. Zambaccian spune:

  E interesant ca multi dau repede cu piatra, speriati de ce-a spus fata asta. Ca nu e bine, ca e proasta, ca ce stie ea, ca de-aia au murit aia la revolutie, etc?

  Nu e proasta, stie destule si nu de-aia au murit oamenii la revolutie. Adica nu pentru un sistem de vot de doi bani in care esti pus sa alegi dintre nistre grasi cu dosare penale si niste fufe moanfe cu aere de doamne. Lumea a vrut mai bine, si nu, nu e bine.

  Si da, probabil ca femeia vrea ca votul ei sa conteze, nu sa-l dea aiurea „ca trebuie”. Da-i si candidatii aia mai buni, nu aceleasi cefe grase si mutre lombroziene care peste un an vor ajunge inevitabil la DNA.

  Nu, nu femeia e proasta ci sistemul e prost. Asa ca n-o injurati pe ea, ci sistemul. Fiti naibii normali la cap si ganditi-va ca sistemul asta prost trebuie schimbat, nu oamenii care il critica injurati.

  De ce nu exista optiunea sa nu votezi cu „Nimeni” daca asa vrei? Si cand candidatul „Nimeni” ia mai multe voturi decat A sau B, A sau B sa nu mai aiba voie la urmatorul tur de scrutin? Sa fie schimbati cu altii? Pand cand cineva ia mai mult decat nimeni ala pus de scarba.

  Cred ca daca ar aparea optiunea „Nimeni” pe buletinele de vot, toata lumea s-ar trezi la realitate dupa numaratoarea voturilor.

 52. Iulian spune:

  Vezi tu ,este o mare problema a noastra a romanilor, toti suntem sfatuitori,toti suntem nemultumiti sau ne multumim cu putin,toti trebuie sa nu fim de acord cu unul care are o opinie. Unii spun ca inainte de 89 nu era bine (si sunt de acord cu ei) ,altii spun ca nu o duc bine nici acum si regreta perioada ceausista (aici am o mica problema, nu-i inteleg p-aia care plang dupa Ceausescu). mai spun unii ca pe vremea impuscatului aveai apartament,loc de munca,bani etc… Pai ,loc de munca aveai ca erai cam obligat sa ai (nu conta ca nu stiai sa faci nimic,trebuia sa fi angajat). Am intalnit „sudor” care cica a lucrat 25 de ani in aceasta meserie si dupa 25 de ani l-au dat afara,iar el imi spunea ca sudeaza aluminiul cu electrod invelit,exemple de genul unor oameni care au facut 30 de ani ceva si culmea nu stiu ce au facut sunt de ordinul zecilor sau sutelor de mii in tara asta. Pe vremea lui Ceausescu daca aparea respectiva doamna cu un asemenea tricou,era impuscata in plina strada,iar majoritatea dintre voi ati fi ridicat-o la rang de eroina,acum e doar o idioata. femeia si-a argumentat decizia de a se pisa pe el de vot. Tu/voi ce argumente aveti? In tara asta, fara sa supar pe nimeni (tara din care fac si eu parte) exista o adunatura de prosti. In afara de a ne plange si a barfii nu prea facem nimic altceva.

 53. Alex spune:

  Dragilor, problema cea mai mare acum este PRAGUL ELECTORAL care trebuie ELIMINAT. Asta este motivul pentru care de peste 15 ani nu mai apare nici un candidat nou. Sunt aceeasi reciclati care se plimba intre cele 4-5 partide politice asa zis importante din Romania. Tot aceste partide din cand in cand mai produc prin scindare/fuzionare cate un asa zis „partid” nou ca creeze impresia unei oarecare dinamici. In fapt, cine este atent la aceasta manevra intelege foarte repede cine tine, de cine.

  Daca incearca cineva sa fac un partid nou astazi se loveste de un zid gros si inalt pentru ca are nevoie de sute de mii de semnaturi, raspandite in toate judetele tarii si cel putin 800 in fiecare judet. Ai intr-un judet doar 500 de semnaturi, nu e bine, te respinge. Mai mult, indifferent de unde esti, trebuie sa vii matale pentru inregistrare la Bucuresti si doar la o anumita instanta de judecata pentru inscriere. Asa este legea, totul este absolut curat si total sub control.

  Oamenii simpli nu stiu asta si de curand am vazut ca nici politicienii habar n-au. Va aduceti aminte cand a plecat Tariceanu din PNL? A zis ca-si face partid in 2 zile si pleaca cu jumatate din partid dupa el. Ba au fost chiar unii care au zis ca-l urmeaza. Ei bine, cand a vazut el (si ceilalti) ca nu e treaba simpla sa-ti faci un partid au dat inapoi. S-au intor fiecare pe la casele lor si acum Tariceanu bate la usa PNL-ului pentru ca NU ARE NICI O SANSA sa-si faca un partid in zilele noastre.

  Ultimul partid despre care stiu ca s-a infiintat (excludem PMP-ul lui Basescu inregistrat peste noapte pe principiul daca-i ordin cu placere) a fost PP-DD-ul lui Dan Diaconescu insa ala a bagat bani multi in televiziunea lui tembela pentru asta plus binecuvantarea PSD-ului. Unde este acum? La 3% si in curand se va desfiinta. Legal. Pentru ca o alta lege in vigoare spune ca daca un partid nu trece pragul electoral la 2 cicluri electorale consecutive, se desfiinteaza.

  Acum, revenind la cestiune, faptul ca nu mergi la vot este o imbecilitate. De ce? Simplu, pentru ca nu exista cvorum decat la referendum. Practic, daca se duc la vot 4 babe chioare si pun stampila pe partidul X se cheama ca ala a luat 100% din voturi si face ce vrea. In schimb, daca ies la vot TOTI cei cu drept de vot, 17 milioane sau cati or fi, o sa le fie foarte greu celor care numara voturile sa le aranjeze pentru ca pur si simplu vor fi mai multe voturi anulate decat cele valabil exprimate ceea ce va aprinde niste beculete rosii pe undeva.

  Dar despre asta cu alta ocazie, poate intre timp face dl. Striblea un alt interviu cu 3-4 membri de prin comisiile de votare.

 54. Alex spune:

  Da, se cheama ca aleg! Ma duc sa VOTEZ si pun stampila PE TOATE. Se cheama ca mi-e indiferenta culoarea farfuriei si ca VAD continutul.

  Asta te obliga pe tine sa incerci data viitoare ceva diferit. Iti creeaza un mic discomfort, iti ridica o problema, ceva. Altfel, daca eu nu fac nici o alegere, data viitoare tu o sa vii cu aceleasi farfurii, cel mult, daca esti generos (si n-ai motiv sa fii!) cu cacat proaspat.

 55. Laura spune:

  Niciodata nu va avea succes aceasta masura de a sabota votul prin neprezentare, pentru ca mereu vor fi cativa care vor merge la vot -> alesii vor fi pe voturi putine -> vor fi prea putin reprezentativi -> va creste nemultumirea generala, in special in randul celor care nu i-au votat pe aceia.
  In momentul in care voi refuzati sa mergeti la vot pentru ca va ganditi ca se schimba ceva, de fapt le dati puterea voastra celor foarte loiali vechilor partide (de care ne-am saturat!!). Si prin asta le cresteti sansele sa ramana in locurile acelea! Oamenii de la tara, cu cateva clase nu stau sa se gandeasca la scenarii de sabotare… Ei merg si fac. Altfel, cum se explica succesul PSD din ultimii 20 de ani? Ei, cum era aia ca voturile lor nu conteaza niciodata? 🙂
  Mereu se invoca faptul ca „nu avem cu cine vota”. Cum ramane totusi cu faptul ca am avut mereu independenti pe liste? Pe ei ii ignora toata lumea, de ce? Pentru ca n-au bani de campanii? Daca eu as candida acum si as fi capabila de postul pentru care candidez, nu m-ati vota doar pentru ca refuzati din start sa vedeti macar care va sunt alternativele. E foarte comod sa stai cu mainile in san si sa comentezi ca nu merg lucrurile in directia potrivita…Cand tie ti-a fost lene sa iti spui cuvantul o data la 4/5 ani.

 56. Sfantu'Pacatos Felix spune:

  Dar vai…s-au trezit evanghelistii votului.Nauci de atata democratie v-ati trezit sa criticati pe cei care nu se mai multumessc DOAR cu votul.Credeti ca daca va lasa astia sa va exprimati din cand in cand ,sunteti liberi.Sunteti mai fumati decat Sfantu Bob daca alegeti sa traiti in iluzia asta.Oitze ce sunteti…

 57. Adina spune:

  Robert, esti prost de ragi! Si daca e „roma” ce? Cum pot sa existe lepre ca si tine pe planeta? Esti o voma umana Robica draga, daca asta iti e numele. Poate fi orice natie, fata asta face niste lucruri IMENSE pe care POLITICIENII nostri nu le vor face veci veci veci pt ca sunt niste javre care trag tara in jos, ca si tine! Puuutzi, Robert mama, putzi a prostie si a jeg, caci asta esti. Esti o latura umana Robica mama! Hai succes!

 58. Adina spune:

  CEI CARE AU CEVA DE ADUS NEGATIV FETEI ASTEIA CARE INTR-ADEVAR DINTRE TOTI ARE DREPTUL SA SPUNA CA SE PISA PE EL DE VOT< SUNTETI NISTE LATURI UMANE! CE FAC POLITICIENII ASTIA ORDINARI PT VOI??? UITE CE FACE FATA ASTA! ARE TOT DREPTUL! EA FACE CEVA PT TARA ASTA! PT OAMENI NECAJITI SI PIERDUTI SI VOI CARE LA SCHIMB O FACETI IN TOATE FELURILE, SA CRAPATI DE JEGURI ORDINARE!

 59. Izabella spune:

  Malina! Tu ai citit tot articolul? Cap-coada? Atunci ai intelege ca guvernul nu doar se pisa pe noi si pe dreptul la viata ci si ne f**e. Atat am avut de zis!

 60. Ela spune:

  rosuarterial ai lasat un comentariu genial, sper sa il citeasca cat mai multi oameni.

 61. Daniel spune:

  bravo !
  pana aici am citit toate mesajele. al dv. l-am gasit cel mai succint si la obiect… !!!
  _sa fiti fericiti … !

 62. cristian spune:

  Eu cred ca noi toti ar trebui sa ne schimbam si sa fim mai buni cu cei din jur….daca asteptam vre.o speranta de la guvern o sa tot asteptam ….se fura prea mult in Romania ca sa ne mai ramana si noua ceva, majoritatea cauta alta tara pentru a putea trai ca in romania cu 600 de lei pe luna mori de foame …ar mai fi o gramada de spus ..da simt ca ma cert singur …de aici de jos nu ne aude nimeni

 63. Cri spune:

  Vad aici niste patrioti adevarati care blameaza pe cei care aleg sa nu voteze. Eu sunt unul dintre cei care nu voteaza, si nu mai fac asta de foarte multi ani.
  Ascult si citesc mereu aceeasi gargara ieftina despre cum votul a fost atat e castigat cu sacrificiu. Poate, si poate atunci cand a fost castigat conta, acum insa nu.
  Tot vad pe diversi care sustin cu atata ardoare ca votul fiecaruia conteaza pentru schimbari si bla bla-uri. Mie mi se pare propaganda ieftina. De ce? Pentru ca, desi inca se voteaza in tara asta, rezultatele le vedem cu totii.

  As vrea sa stiu si eu, ca un bou ce sunt: cum faceti dragilor conexiunea clara si indubitabila intre vot si acele imbunatatiri? Cum? Cum stiti voi ca duap ce ati pus stampilutza aia pe o foaie, presupunand cu multa naivitate ca totul e corect ca automat vor fi schimbari? Pe baza a ce, promisiuni electorale invelite in foi de varza si tuiculitza? Sau cum functioneaza? Ca eu sunt retard si nu pricep.

 64. Cri spune:

  Si se pare ca acest vot se transforma usor usor dintr-un drept intr-o obligatie, fie ea impusa acum doar de presiunea sociala creata de unii. Am sa votez, cand o sa am cu cine. Si da, or fi niste independenti de care nu stie nimeni, niste businessmani, niste tehnocrati, iar noi daca ii votam pe aia, poate se schimba ceva din colosii astia. Heh, am renuntat de mult la naivitatile astea. Cand am mai votat, am votat mereu contra celor care au fost si nu au facut mai nimic. Dar sa nu fim naivi, balenele sunt aici ca sa stea. Asa ca am ales, am ales sa ma descurc pentru mine si ai mei cum pot mai bine, in orice conditii de guvernare. Pana acum am reusit.

 65. Victor spune:

  Da Sorin, bravo ca ai refuzat sa faci parte din comisia de votare, cu siguranta ai trimis un mesaj puternic clasei politice.
  Te-ai intrebat de ce unii parlamentari au avut nesimtirea de a a propune un proiect de lege care le-ar fi dat asa numita „superimunitate”? Pentru ca stiu ca cei care se opun oricum nu voteaza iar alegatorii lor sunt prea prosti ca sa intelega ceva.
  Si asta e doar un exemplu de ce poate face indiferenta.
  Sigur ca Alina are dreptate si ca activitatea ei este de apreciat. Insa mi-ar placea sa vad ca nu e apreciata pentru faptul ca se pisa pe el de vot.Pentru ca indiferent de cate argumente exista impotriva sistemului politic votul reprezinta in mod concret un control pe care populatia il exercita asupra politcului. Se spune ca nu pentru realitatea politica actuala s-a murit la revolutie, poate ca e adevarat dar nici pentru o apatie generalizata nu cred ca s-a murit la revolutie.
  Eu sunt in Anglia de aproape 5 ani si aici sunt scandaluri daca un politician nu justifica 3-4 mii de lire cheltuite din alocatia sa. De ce? pentru ca cetatenii nu se pisa pe el de vot.

 66. Alex spune:

  Problema e ca ne pisam pe toate… mai greu sa si facem ceva.

  Sa fim sinceri, in afara de cateva sute de mii de oameni ceva mai rasariti, majoritatea covarsitoare a populatiei Romanicai, e vorba de zeci de milioane, nu se pot numi „europeni”. Nivelul e atat de jos din punct de vedere social, incat votul nu a putut produce decat Pontauri si Basesti. Dar, dintre toti astia mai apare cate unul, doi, gen Iohannis, care si-au mai facut treaba… aia sunt expresia minoritatii mai iluminate.
  Mesajul „ma pis pe el de vot” nu poate ajunge decat la minoritatea asta in care vrem sa ne plasam. Daca il urmam, avem toate sansele sa scapam si de politicienii capabili in favoarea politrucilor.

  In concluzie, as dori sa adaug faptul ca nu am stat sa citesc articolul si nu stiu cu ce se ocupa, dar nu mesajul ei este unul jalnic.

 67. Manu spune:

  Dragii mei, cei care ati comentat acest articol si i-ati adus laude sau injurii Alinei , inainte de a comenta aici ati avut simpla curiozitate sa mergeti sa cercetati vreo 2-3 legi ale partidelor sau electorale in alte tari democratice ??? Sa vedeti care e pragul cerut in alte tari , sa intelegi unde este Romania in comparatie cu acestea.
  Alina , stie ce spune, si o spune intr-un fel care atrage atentia….atata tot. Daca ar fi aparut cu un tricou pe care scria „eu nu votez” , noi nu mai comentam acum. Si pana la urma , ea nu face nimic deosebit , sunt milioane de romani care ” se p… pe el vot ” de ani buni , doar ca nu si-au asumat acest lucru public. Motivele ptr care multi nu voteaza sunt multe…… ce sa mai vorbim , din Romania se emigreaza pe rupte si noi ne intrebam de nu sa nu votezi . Despre ce vorbim aici ??!!!

  .

 68. dorin spune:

  Sunt foarte curios daca voi…credeti ca votul ala pe care il bagi tu cu manuta ta la sfarsitul zilei este pt cine ai dorit tu si nu se schimba dupa cum vor ei…sa ne aducem aminte de Ponta cand a spus unei tari intregi „Sistemul lor de fraudare al voturilor a fost mai bine pus la punct decat al nostru”. Sustin „ma pis pe el de vot” !!!!!

 69. Mata spune:

  asa si?e speciala dansa?nu.normal ca nu.o tara intreaga se pisa pe el de vot,doar ca ea e singura care a facut treaba asta publica (probabil din nevoia de atentia).

 70. Tom spune:

  Daca poporul nu voteaza, partidele vor trebui din nou sa bage morti in liste si sa voteze in numele vostru si iese cam mare scandal, daca se afla. De-asta va trimit la vot, nu sa faceti vreo schimbare. Oricum iese tot al lor, oricare partid votati.
  Ideea cu maghiarii este doar un bau-bau, pt ca nu renunta ei la fraie doar ca n-am mers noi la vot. Ei din asta traiesc, din manevre si gogosi. De fapt, neprezentarea la vot este singurul drept ramas. Nu poti sa zici de probleme, ca ti-o iei in freza, nu poti sa iesi in piata, ca te aresteaza si daca mergi la vot sa iti anulezi votul, ei iau saculetul cu voturi anulate si il inlocuiesc cu ce vor, ca nu stie nimeni ce ai votat si nu poti dovedi, dar ai semnat ca ai fost la vot. Cand sunt 2-3 partide care impart ciolanul, este usor sa te intelegi la rezultatul alegerilor fara sa se afle. Nu este nimic SF in ce am spus, puteti sa va angajati si voi la alegeri ca monitor, veti vedea cum sta treaba si apoi sa ma contraziceti.
  De-asta nu este democratie, pt ca totul la nivel inalt este „aranjat”. Bursele se dau, in mare parte, pe pile, licitatiile le castiga doar prietenii, joburile sunt pastrate pentru rude, iar dreptate primesti doar din greseala. Asta este mersul la Stat.

 71. asasasd spune:

  Ce proasta e tipa asta, ar trebui sa fie extradata – da un exemplu prost oamenilor

  Du-te in alta tara jegoaso !!!!!!!!!!!!!!!

 72. RomaniaFurata spune:

  Cei care au venit cu jugniri la adresa Alinei,sunteti doar niste invidiosi! Aceasta femeie e un inger! Un om greu de gasit sau cumparat! O femeie educata,cu un caracter de invidiat! O cunosc pe Alina din martie 2014. Am ajuns la ea prin Stela ,iubitul meu avea nevoie de un tratament pe care nu l a obtinut prin doctora lui si Alina a rezolvat asta intr o zi! Fara un interes! Intr un comm cineva a spus ca ar fi o copila dornica de afirmatie :))) pff..cati idioti! Romania o tara plina de cacati? Nu,si cacatul valoreaza mai mult ca voi! Am vazut o pe Alina cum se zbate pt oamenii strazii si sunt mandra ca am avut deosebita ocazie de a cunoaste un OM,UN OM ADEVARAT! BRAVO Alina!!! Te admir si respect, esri un om minunat cu un suflet de admirat! Pace!

 73. Cristi spune:

  In politica ca si in natura functioneaza evolutia nu creationismul.
  Nu poti avea din prima un „animal” politic aproape de perfectiune. Trebuie sa mergi si sa votezi raul mai mic timp de zeci de ani. Dupa ce ai votat de zeci-sute incepi sa vezi rezultatele procesului de selectie.

  Dar in Romania nu s-a votat raul mai mic decat la prezidentiale. Si acolo daca ne uitam la linia presedintilor Romaniei din ultimii 30 de ani vedem ceva evolutie. Parlamentul in continuare este un WC pt ca PSD a iesit pe locul 1 la toate alegerile parlamentare din 90 pana acum. Nu a castigat raul mai mic ci mereu raul mai mare. Deci aici nu exista evolutie.

  Deci sa le intre bine romanilor in cap ca la vot sa te duci raul mai mic, nu perfectiunea.

 74. Călin Suciu spune:

  Dammit, abia acum fac conexiunea. „Mă p.. pe el de vot” a venit direct de la Sputnik prin proto-USR-ul din 2016. Fondat de Nicușor Dan cu banii lui Matei Păun, a devenit interfață Sputnik până când eșuând să aducă USR în zona i neomarxistă și conservatoare Nicușor dan și-a dat demisia din USR. Însă în 2016 Nicușor Dan a împânzit toate organizațiile USR pe care le-a putut cu oameni formați în ONG-ul România Curată a lui Pippidi și cu hipsteri care prin activismul lor neconvențional erau vulnerabili la manipulare. Siderat inițial de ce se întâmplă la Cluj, am înțeles însă destul de repede jocul, când unul dintre capii ONG-ului, Mihai Goțiu a palmat fondarea USR Cluj intr-un grup neomarxist controlat de ruși. https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1344938755520272&set=a.1344210088926472&type=3&theater

 75. msb spune:

  o asociala… atat.

 76. Un cetatean, viitor lunatic spune:

  Nu pot sa cred ca cineva cu toate facultatile mintale la cap poate ajunge sa aplice metoda de chiulit din liceu („Bah, hai sa chiulim toata clasa!” in care 25 de colegi se puneau sa comploteze impotriva unui profesor incompetent si/sau rau voitor si apoi chiuleau toti.) la o tara intreaga. Imi e greu sa cred ca un astfel de om poate in continuare sa creada ca are toate scaunele la mansarda intregi. Cred ca fiecare din noi isi aduce aminte ca era complicat sa convingi pe toata lumea (=25 de oameni) sa chiuleasca in acelasi timp, uneri mergea alteori nu mergea. Sa aplici metoda asta la vot cu 18 000 000 de colegi pare de la o posta ca o misiune imposibila.

  E ca si cum eu m-as apuca acuma sa conving oamenii ca eu si cu prietenii mei m-am apucat sa construiesc o racheta cu care sa ma duc pe luna, nu vreti sa va alaturati proiectului nostru?

  „Impreuna, ajungem pe luna!” – un proiect fondat si finantat exclusiv de persoane fizice pasionate de astrologie! Hai la noi in proiect!

  Sigur ca exista posibilitatea de a se realiza, nu este 100% imposibil, doar ca e „APROAPE” imposibil. Si sa sustinem sus si tare ca ne vom salva tara cu o solutie „APROAPE” imposibila este o nebunie curata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!