De ce vrea statul să-i ia nepoata unui străbunic. Voi ce ați face?

Știrea asta ar trebui să vă pună pe gânduri, iar pentru statul român să fie un mare test de înțelegere a legilor ce-l guvernează, dar și a modului în care trăiesc și gândesc cetățenii săi.

Pe scurt: un bătrân de 75 de ani dintr-o comună ieșeană își crește singur strănepoata, de când era în fașă. I-a lăsat-o pe cap, acum 9 ani, o nepoată care a plecat la muncă în Italia. Bătrânul este singurul părinte pe care fata l-a cunoscut. Îi spune” tată”.

Statul vrea să o ia pe fată în această toamnă și să o dea unei alte familii, pentru că omul a ajuns prea în vârstă. Până acum a fost controlat în fiecare an de Protecția Copilului. O singură dată a fost reclamat pentru abuz, dar acuzația s-a dovedit neadevărată.

Are mijloacele necesare să o întrețină, spune. O pensie de 10 milioane. Dar a mai și vândut lucruri din casă când nu a mai avut. Iar copilul vrea să-i rămână alături.

Ce ați face voi cu un astfel de dosar? Ce patalama ați pune și cum ați semna pentru două destine?

Copilul își știe străbunicul ca fiind singura familie. Legătura dintre ei trebuie să fie aceeași ca între un tată și fiica sa. Cine să știe mai bine ce probleme are acest copil și cum pot fi rezolvate? Până acum, dragostea dintre ei doi i-a trecut peste începuturile grele ale copilăriei. Și ce garanție ai că în altă parte va fi îngrijit mai bine?

Pe de altă parte, mai poate un bătrân de 75 de ani să înțeleagă problemele unui copil de clasa a doua? Îl poate ajuta și îndruma într-o lume pe care probabil nici el nu o mai stăpânește atât de bine? Știe să citească semnele unei răceli sau a unei boli de copilărie? Măcar poate, cât de cât, să-l ajute la teme? Să-i dea jocurile și jucăriile la care se gândește? Sau e doar o inițiativă egoistă, căci va veni o vârstă când el va avea nevoie de ajutorul unui tânăr în putere.

Cumplite întrebări, dificil dosar. Unul din cele care ar trebui să te macine ca lucrător social vreme îndelungată. Și în care nu vei ști niciodată dacă ai luat soluția corectă.

Recunosc sincer, că nu reușesc să găsesc o formulă corectă sau o opinie corectă aici. Și mi-e teamă de rănile pe care orice exprimare le poate face. Sper doar că oamenii care vor citi actele oficiale să fie unii care să aibă tact, delicatețe și copii acasă.

Și mai știu că e o chestiune la care nu trebuie să aștepți să vină șefii de la Iași ca să ia o decizie. Copilul și tatăl său trăiesc într-o comunitate care le poate fi ălături. Au primar și servicii sociale. Se găsesc oameni care, motivați, pot vedea dacă au mâncare și haine curate sau ce le trebuie pentru școală. Că primăria aia nu e doar vacă de muls.

În altă ordine de idei, mă gândesc: chiar nu poate fi găsită mama copilului ăsta și pusă să aibă grijă de el? Dosarele penale trec și granițele acum. Și cred că degrabă își va aduce aminte că are și un copil, de o să-i sune Poliția la ușă.

Se încumetă cineva să dea o soluție?

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

2 comentarii la De ce vrea statul să-i ia nepoata unui străbunic. Voi ce ați face?

 1. Draghici Elena spune:

  Eu, nu as lua copilul de linga bunic, pentru ca este tot ce cunoaste si iubeste. Daca l-as lua, as face sa sufere si bunicul si copilul, ori nu acesta este interesul, dar primariile au un serviciu care ajuta batrinii, ( platesc facturi, fac piata, etc . ) asa ca ar putea sa fie monitorizat cumva daca le este atit de grija cum se poarta cu copilul (dupa 9 ani ), s-ar gasi mijloace de ajutor, fara sa ii desparta numai sa se vrea, si sa nu incapa dosarul pe mina unuia care vrea sa fie „Dumnezeu „, ca dosarul cu cele 26 de lalele. In ce priveste ajutorul dat de un tinar ( mai tirziu ) unui batrin , nu vad unde este problema, de ce sa nu il ajute pe bunic mai tirziu cind el va deveni neputincios? Adica sa dea copilul altei familii sau la orfelinat pentru ca mai tirziu va avea grija de bunic ? Cred ca este cel mai gresit rationament folosit ca scuza ………Ca nu poate sa o ajute cu lectiile la scoala? Dar citi parinti nu sint depasiti de materiile pe care le invata copii lor, ce sa faca sa isi piarda copii ca nu mai stiu noile probleme la matematica ? Si in cele din urma este tare ciudat ca tocmai acum dupa 9 ani le-a venit asa…… celor de la Protectia Copilului sa isi faca drastic meseria. Cit despre mama, poate ca nici nu mai traieste ca altfel poate dadea un semn de viata in acesti ani………….Indiferent daca va fi gasita sau nu , primaria nu ar trebui sa ii desparta ci sa ii ajute, copilul nu vrea sa se desparta de bunic, si cum interesul copilului trebuie sa primeze sa ii ajute sa ramina impreuna iar cind va fi cazul ( daca va fi ) sa procedeze in consecinta.

 2. McGogoo spune:

  serios?
  Catalin, ai putea sa faci niste cercetari. sa vezi cum se obtine atestatul de asistent social, sa vezi cum se dau copiii in pasament pe spaga…

  copii sunt sursa de venit pt aaia care suns asistenti sociali: 9 mil/luna pt un copil + alocatia.

  adica asistentului social,. ii poate da statul 9 mil/luna, dar bunicului nu ???
  cu aia 9 mil + alocatie + pensia lui poate sa plateasca si meditatii fetitei daca vrea !

  e aberant sa dai bani unui asistent social, si sa nu lasi copilul in familie !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!