Cupa Mondială nu e despre Messi și Ronaldo

Sports Illustrated a făcut colajul alăturat și-mi dau seama că trăim într-o lume în care marketingul ne dă așteptări false. Cupa Mondială nu poate fi despre Messi și Ronaldo. De ce?

Îmi pare tare rău de Messi. Pentru cum s-a scris istoria fotbalului în ultimii ani, ar fi meritat un titlu mondial. Și toate metaforele care ar fi venit odată cu acestea. ”Cel mai mare,” ”singurul”, ”istoria nu se va repeta.” Pictura lui Messi din ultimii zece ani ar fi meritat să primească astfel de laude. 

De Ronaldo nu prea îmi pare rău. Nu pentru că e mai slab sau ceva legat de narcisismul său. Nu-mi pare așa rău pentru că mi se pare că Portugalia nu ar fi putut lua titlul mondial. Nu e o echipă mare, nu are tradiție. Nu are sistemul care să-i dea o Cupă. A avut un moment de grație și un jucător de istorie. Dacă stau să mă gândesc bine, cred că îmi place mai mult forța lui Ronaldo decât filigranul lui Messi. 

Nu e dubiu că-s cei mai buni văzuți de generația noastră. Dar, cu toate astea, dacă s-a întâmplat să plece de la Mondial, înseamnă că nu meritau acest titlu. 

Mondialul este premiul care se dă unei echipe, unei nații, unei țări. Se dă unui sistem care a reușit ca într-un moment să adune cele mai bune energii ale sale și să ia o cupă. E un maraton de patru ani care se termină cu un sprint de o lună. Cine reușește să bifeze toate condițiile fotbalului modern, acela va lua Cupa. De asta e cea mai frumoasă întrecere a planetei. Nimeni nu poate să o facă singur. Mondialul se măsoară în cât poți să dai, acolo și atunci, împreună cu ai tăi și nu de unul singur.

Și ar mai fi ceva: mondialul este al tuturor băiețeilor care se adună în curtea școlii să bată mingea. Este al bucuriei că poți face o pasă cu prietenii tăi, cu cei de la blocul celălalt, cu o gașcă pe care o ții minte pe viață. Sigur că acolo e un băiețel care îi dribează pe toți, dar niciodată bucuria nu o să fie doar a lui. 

Mondialul înseamnă să dăruiești, nu să primești. Pentru că asta fac toți băieții care plâng azi după Messi și Ronaldo. Câștigă doar dacă joacă împreună și joacă visând că împreună vor lua Cupa Mondială. 

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!