Cea mai tare destinație pentru vacanța de Rusalii

O să fie cea pe care v-o propune angajatorul vostru. Mai ales dacă lucrați la stat. Ei bine, câțiva băieți deștepți din Parlament v-au pregătit un șmen mișto. De fapt și l-au pregătit lor și vi l-au împachetat ca pe o chestie moca de la stat. Ordonanța aprobată prevede că angajatorii vă pot oferi de acum înainte vacanțe plătite de ei.  Cum au procedat.

Au luat o ordonanță din 2009, care mai dădea așa , din resturi,  tichete de vacanță. În fapt ea nu s-a aplicat niciodată. Nici prime de vacanță nu se mai dau decât în unele locuri, după măsurile de austeritate.

Dar după cum știți economia crește, așa că e timpul lui dreptate până la capăt și în privința asta.  În fapt și privații pot apela la sistemul ăsta, dar eu încă nu am găsit angajatorul care să-mi dea primă de concediu.

Angajatorul poate să-ți ofere tichete de vacanță în valoare de maxim șase salarii minime brute, în jur de 1000 de euro. Tichetele sunt eliberate de Autoritatea de Turism și doar la unități acreditate și aprobate.

Pe scurt vă duceți doar unde vrea șeful și care în prealabil s-a înțeles cu niște băieți cu hoteluri. Puteți alege? Nu! Aveți un cuvânt de spus? Iarăși nu, căci s-au asigurat că sindicatele nu pot interveni în proces. Au respins practic amendamentul. Puteți alege prima de vacanță în locul tichetelor? Nu. Prevederea care vă dădea acest drept a foast eliminată.

Cine poate beneficia? Legal toată lumea de la stat care și-a prins asta în buget. Deci nimeni în 2014. Pe viitor aștept cu interes școlile și spitalele care își prind ata în buget. Știu însă unii pe la niște companii de stat care vor merge. Și alții tot de pe acolo care vor pleca cu forța.

Și atunci care e rostul? Oficial, dreptul la odihnă și încurajarea turismului românesc. Neoficial, să fie siguri unii că turiștii români nu pleacă iama în străinătate dacă primesc prime de vacanță. Trebuie să stea aici. Desigur e și mult loc de șpagă.

De ce face statul român asta? În Cameră, nimeni nu are niciun fel de responsabilități. Orice năzbâtie e posibilă democratic.

De ce nu a învățat nimic din greșelile trecutului când bugetul aproape s-a prăbușit? Ba au învățat. Dar e campanie electorală și atunci scopurile lor diferă de ale noastre. Și în mod evident și vacanțele.

Aveți aici textul legii așa cum a fost lucrată în Camera Deputaților.

 

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!