Cea mai bună analiză despre America lui Trump

Trump a anunțat ieri programul scurt. Ce să vezi, nu ne privește. Nu ne privește nici măcar la nivel european. America este departe, are alte priorități și trebuie să încercăm să o înțelegem. Întâi de toate, ce zice cetățeanul-președinte.

Pe scurt. Trump vrea să iasă din acordul cu țările asiatice. Acordul acoperă 40 la sută din comerțul mondial, iar baza lui spune cam așa: americanii cu mulți bani, asiaticii cu multe slujbe. Împărțeala nu e tocmai sănătoasă, spune Trump care crede că poate muta croitoriile înapoi acasă. 

Nu zice nimic de zid în chestiunea imigrației, în schimb arată că o să scoată imigranții de pe locurile de muncă ale americanilor. A mai cerut un un zid împotriva atacurilor cibernetice și dă drumul la gazelor de șist. Obama le plătise companiilor americane să oprească producția și să încurajeze astfel producția statelor OPEC. Asta a prăbușit prețul petrolului și a pus Rusia în genunchi. Nu o să mai fie cazul.

În fine, mai taie aripile lobiștilor și anunță cu emfază un program gen Boc: ”la fiecare regulă birocratică nouă, tăiem două.” O mai știți pe aia ”o angajare la șapte plecări din sistem.”

După cum vedeți, nu intrăm în planurile imediate. Asta ar putea fi o veste bună, dacă lucrurile rămân neschimbate, dar oamenii de la Time cred că America lui Trump va semăna cu vechea Chină. Adică se pune pe sine în centrul politicii, devine unilaterală și nu-i mai pasă de zonele sale de influență.

Partea proastă în povestea asta este că spațiile lăsate goale și nesupravegheate, nu rămân așa. Ele vor fi umplute. Trebuie să fii naiv să crezi că, dacă americanii își retrag sprijinul, armatele sau influența din unele zone, acestea vor rămâne goale. Imediat va veni cineva cu ceva de oferit. Despre asta vorbim. Iar dacă valorile americane și europene sunt acceptabile și compatibile cu ce ne dorim, ale altora s-au dovedit a fi o catastrofă. Dar cea mai bună analiză, din care am sintetizat până acum, o găsiți mai jos la Ian Bremmer, analistul de politică externă al revistei Time

 

Rețineți măcar această frază: ”Statele Unite sunt în declin la nivel mondial. Dacă ești Asia sau Europa și te uiți la Statele Unite, o să-ți spui, Doamne, eu nu eram sigur de americani nici măcar sub Obama, dar cu această administrație o să fie ca la nebuni. Aliații noștri sunt mai slabi, mai fragmentați, China devine mai puternică și construiește un sistem economic care e, în mare parte, în competiție cu al nostru, iar astea vor fi deja mari probleme pentru administrația Trump. …Politica externă a lui Trump, în multe feluri, arată ca a chinezilor. Nu este izolaționistă, este unilaterală, nu-i pasă de valori și este indiferentă la ce se întâmplă în anumite țări, dar în chestiunile în care ai interes, atunci tragi tare.”

Și acum întrebarea: o fi având America lui Trump interes în zona est-europeană?

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!