Ce spune Băsescu despre mesajul trimis lui Kovesi

Luni după-amiază Traian Băsescu a postat o înregistrare pe FB, legată de nerezolvarea Dosarului Mineriadei din iunie 1990. În film era prezentă și înregistrarea celebrei ședințe de seară de la Cotroceni, din 2009,  în care au venit victime ale mineriadelor, procurori, lideri de opinie și în care s-a discutat pe larg subiectul.

Sunt câteva momente în care Traian Băsescu este agresiv cu Laura Codruța Kovesi și-i cere să urgenteze dosarul care atunci avea 18 ani. Interpretarea firească a presei a fost că este un atac la Kovesi. L-am sunat aseară pe Traian Băsescu, să-l rog să intre în emisiune să lămurească ce a vrut să transmită.

Fostul președinte nu a dorit, dar mi-a explicat intenția sa: ” Nu a fost un atac la Kovesi. Am vrut să-mi apăr mandatul. Mi s-a pus în cârcă nerezolvare acestui dosar. Și am făcut repetat cereri ca el să se rezolve. Asta i-am și cerut atunci lui Kovesi. De altfel, o să public și ce i-am cerut lui Tiberiu Nițu la numire, să rezolve acest dosar. Deci nu are legătură cu Kovesi.”

Rămâne însă pentru mine o necunoscută de ce acest dosar a fost blocat ani de zile. Traian Băsescu mi-a spus aseară că e o chestiune care ține strict de procurori, de background-ul lor profesional și uman.

Totuși e ceva care îmi scapă. Cel puțin în cazul lui Kovesi, o femeie foarte curajoasă. Când și-a pus în cap să meargă cu un dosar până la capăt, a mers până în pânzele albe, după cum se vede. De asta mă miră ineficiența sa în acest dosar. Ce o fi aici mai complicat? De ce nu s-au plimbat, măcar, Iliescu, Roman, Voican-Voiculescu pe la Parchet sub ochii televiziunilor?

Fără a putea spune un motiv, eu cred că acest dosar a fost blocat. Și nu pot decât să fac o speculație: că s-au ferit să ajungă la condamnarea unui șef de stat pentru a nu naște precedente. E doar un sentiment. Dar nu-mi pot explica de ce dosarul ăsta nu și-a găsit capătul în niciunul dintre regimurile prin care a trecut.

P.S. Sorina Matei îmi aduce bine aminte că Ion Iliescu a fost la un moment dat adus la Parchetul General pentru o audiere în dosarul mineriadei. Corect, așa este. De ce nu s-o fi mers atunci mai departe? E unul dintre acele cazuri unde nici speculațiile nu mai merg.

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

Un comentariu la “Ce spune Băsescu despre mesajul trimis lui Kovesi

  1. Ovidiu Busuioc spune:

    Vag… foarte vag… cel mai vag!!! Ne scapa ceva? Esentialul…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!