Ce i-aș spune copilului meu după noua ”marțe neagră”

Cu ceva ani în urmă, Adrian Năstase spunea că ”nu crede în arestările de vineri noaptea”. Năstase demola atunci un dosar al unui procuror care identificase o rețea criminală de scurs bani la partid. Ceva mai târziu un tânăr procuror, pus să investigheze mizeria de acolo, se arunca de pe un bloc, după presiunile șefilor. Căci atunci,  politicienii stăteau departe de locul crimei.

Doar că anii au trecut, Năstase s-a dus în pușcărie, procurorii au început să-și facă treaba, dosarele au venit, iar politicienii au trebuit să facă chiar ei treburile murdare. Așa că ai nevoie doar de doi buimaci cu funcție care să întoarcă o nație pe dos. Cred că în ultimii ani clasa politică din România a decăzut atât de mult încât este capabilă să facă ceea ce niciun politician din lumea civilizată nu a făcut niciodată: să modifice o lege care să-l scape de la închisoare. Iar mie dați-mi voie să nu cred acum în modificările de marți noaptea.

De-a lungul ultimilor 25 de ani, România a fost captiva unor grupări și grupuri de interese care au construit o țară medievală cu aparențe democratice. În România, democrația este doar una electorală. După încheierea procesului electoral, grupurile sau grupările se apucă în comun de tranzacționarea banilor și intereselor statului. Rețeaua a fost spartă o vreme. Nu musai pentru că politicienii și-au dorit asta, ci pentru că puteau să-și pedeapsească niște adversari. 

Dar cum au prins curaj, cum au avut libertate, acolo a apărut o pătură de funcționari publici care își fac treaba în mod corect. Ori tocmai munca lor este pusă acum la îndoială. Hoții au căpătat un cadou nesperat. Cu ceva ani în urmă, PSD zicea de dreptate până la capăt, dar nimeni nu bănuia că se referă la tovarășii de rapt care trebuiau scoși la var. Și au ajuns cu dreptatea asta până acolo încât să poți fura liniștit 40 de mii de euro.

Dar un lucru e sigur. În România se poate. Exista oameni cinstiți care vor și își fac meseria. Sunt oameni care își știu drepturile și le vor respectate. Sunt oameni care nu acceptă minciuna, ticăloșia și care vor să fie guvernați decent, civilizat și transparent. Nu știu câți sunt, dar cred că vor fi din ce în ce mai mulți.

Asta i-aș spune copilului meu. Să se agațe de această bucățică de speranță. Să lupte pentru demnitate, onoare, să nu se ascundă și să-și facă treaba la lumina și așa cum trebuie. Dacă vor fi din ce în ce mai mulți ca el, niciodată nu o să mai vedem nelegiuri făcute noaptea. 

Foto

 

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

7 comentarii la Ce i-aș spune copilului meu după noua ”marțe neagră”

 1. Avatar ion n.induplecatu spune:

  Pentru inceput poti sa-i povestesti cum era la rtv apoi la b1 cand erai foarte de acord cu ce debita tariceanu,cum colegii tai de la rtv au dus impostura,minciuna la nivel de arta in manipulare….chiar te rog sa nu uiti sa-i povestesti ca ai facut parte din acel trust.

  1. Catalin Catalin spune:

   Sigur ca-i spun și știe foarte bine. Și știe foarte bine și ce-am făcut acolo. Știe că pot să ascult să discut și să împart argumente raționale. Și mai știe un lucru: că nu mi-e rușine pentru că de fiecare dată am făcut ce e corect. Altfel, spre deosebire de tine, eu stau in lumină, nu pe la colțuri, nu scriu de pe adrese de mail fara nume si nu folosesc pseudonime pentru ca nu am curaj sa ma stie lumea sau pentru ca sunt platit dintr-un subsol.

   1. Avatar dragos spune:

    Eu cred ca nu va e rusine pentru ca nu sunteti capabil sa va fie rusine. Resaparea dvs. a fost o mare dezamagire pe care mi-a produs-o Digi24. Astept cu interes momentul cand vor reface echipa, aducand-o si pe Dragoteasca.

    P.S. Nu va legati de anonimatul oamenilor care comenteaza. Decat sa spui mizerii la lumina, mai bine spui lucruri de bun-simt anonim. Daca nu va convine, schimbati sistemul de comentarii.

    1. Catalin Catalin spune:

     Initial m-am gandit ca ce spuneti e vreun soi de metafora, dar nu se califica nici ca prostie. Si, sigur, ca e mai usor sa injuri anonim ca sa poti sa te ascunzi repede cand nu duci, decat sa vorbesti la lumina.

 2. Avatar radu spune:

  Neutralitatea, independenta, corectitudinea, dorinta de a spune adevarul, toate aceste calitati obligatorii in fisa unui ziarist sunt cvasi-inexistente, le regasim cu greu la cativa ziaristi (nu mai mult de cinci ). In alta ordine de idei, m-ar interesa parerea Dvs. despre ziaristii acoperiti.

  1. Catalin Catalin spune:

   Ce spuneți dvs sunt chestiuni greu de evaluat. Sunt convins că îi considerați așa pe cei care vă confirmă opiniile de mai multe ori, pentru că fiecare dintre noi are o grilă subiectivă de analiză. Altfel, dacă vorbiți de valorile respective, ele se aplică în primul rând faptelor. Știrea trebuie să fie curată. Interpretarea oamenilor s-ar putea să fie însă de multe ori surprinzătoare. Altfel, sunt convins că există jurnaliști acoperiți, cred că pot să și ochesc câțiva dintre ei. Consider că este una dintre plăgile profesiei, pentru că aceasta se face pentru public și nu pentru locul de muncă.

 3. Avatar aura spune:

  Hai sa nu dezgropam mortii si sa unim fortele ca sa impiedicam revenirea Romaniei in urma cu o suta de ani! credeti ca se poate?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!