Ce faci când poliția bate un copil? Îl anchetezi pe cel care a dat imaginile

Cazul de la Piatra Neamț devine un caz școală pentru modul în care regulile se amestecă cu sentimentele. Și în care ni se arată, din nou, că dreptatea nu e același lucru cu adevărul. Dar și că suntem praf atât la nivel instituțional cât și la nivelul percepțiilor. Cum așa?

Prima informație. Poliția îl anchetează pe subofițerul care a dat imaginile cu fata bătută de șeful Poliției. Neglijență în serviciu este fapta pentru care este anchetat subofițerul și poate primi chiar și 3 luni de închisoare. Legea o să le dea dreptate. Au fost încălcate reguli și imaginile au fost sustrase din server.

Dreptatea spune însă că s-a făcut o faptă bună. Fără omul ăsta nu am fi aflat niciodată ce se întâmplă într-un sediu de Poliție. De ce le-a dat? Nu e vital să știm la nivelul spațiului public. Important e că sistemul a fost un pic dezvăluit. Mi-e teamă însă că va fi mai amarnic pedepsit decât bătăușul

A doua informație. Zeci de oameni din Neamț s-au revoltat împotriva anchetei și cer ministrului Oprea să nu accepte demisia lui Cezar Filip din funcția de șef al Poliției. Există și o petiție în acest sens: ”privind partea umana a problemei, reacția comisarului-șef a fost generată de impactul emoțional de moment”, se arată în scrisoare.

A treia informație. [citat]De-a lungul anilor fata asta de 14 ani a fost implicată în tâlhării, furturi și omoruri. De fapt, două omoruri, cel al actorului Constantin Ghenescu și altul al unui bătrân. Amândoi tâlhăriți de majori, dar copila asta a fost de față și ”a stat de șase”. Filip știa asta.[/citat] Nu i-a făcut dosar penal că n-a putut. Ce spun susținătorii săi:

Și încă una mai apăsătoare:

Oamenii ăștia nu-mi par strânși cum au fost cei din cazul Șoric. Oamenii ăștia chiar au o problemă. S-au săturat de hoții care le tulbură viața.

Așadar, Filip a bătut un copil cu multiple infracțiuni și pe care nu-l poate pedepsi. Ce faci? Accepți?

Dacă accepți, este doar încă un semn că noi nu mai suntem stat. Suntem un grup de oameni, conduși de câțiva vătafi și unii din slujitorii lor, investiți cu putere oficială. Dacă accepți înseamnă că nu mai ai încredere în instituții, că nu vrei să te mai adresezi lor ci unora despre care doar crezi că te apară.

[citat]Dar pe tine cine te va apăra când vei greși? Ai fi de acord să se poarte așa și cu copilul tău care comite o greșeală? Sau cu un altul care nu este țigan? [/citat]Și dacă ai o problemă de rezolvat, de ce să te adresezi lor și nu unor prieteni care au atâția mușchi cât și comisarul Filip.?

Știu că a aplicat o lege personală împins și de neputința sau inexistența unor instituții. Dar dacă o va face de fiecare dată mi-e teamă că nu sunt departe de momentul în care mușchii vor bate tot ce înseamnă creier.

Acum știm care e adevărul. Dar, din când în când, trebuie să ne oprim și să vedem ce este drept. Căci, altfel, care va fi diferența dintre noi și gașca micuței infractoare? Sau vrei să stăm de șase pentru comisarul Filip?

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

Un comentariu la “Ce faci când poliția bate un copil? Îl anchetezi pe cel care a dat imaginile

  1. Laura spune:

    Spete din astea doar la noi mai gasesti!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!