Câteva gânduri de lângă războiul din Crimeea

„Aproximativ 15.000 de militari ruși sunt în prezent in Peninsula Crimeea

M-am gândit întâi la Vladimir. Sper că el va trăi într-o lume normală, precum cei din vestul Europei. Că viața lui trebuie să fie o perioadă de liniște în care singurele griji să fie fluctuațiile economice și cele date de traiul obișnuit al fiecăruia. Că războaiele sunt într-o lume îndepărtată și săracă, dar cu ceva resurse naturale.  Și că nici el, nici alții nu trebuie să  vadă adevăratele orori ale unei bătălii.

„Ucraina solicită monitori internaționali pentru supraveghere centralelor nucleare”

M-am gândit apoi ce realizare unică este Europa care, cu excepția nenorocită a războiului iugoslav, a avut câteva decenii de liniște. Și cât de norocoși sunt cei care au trăit liniștit în această  Europă câteva zeci de ani, inclusiv noi.

John Kerry: „Rusia se comportă ca în secolul 19, invadand o alta țară pe un pretext inventat”

Mi-am dat seama  ce important e că, în lipsa unor mari merite sau eforturi, am fost luați ca nație la pachet și băgați în tot felul de structuri, Uniunea Europeană sau NATO,  care ne dau un sentiment de securitate.

Ucraina acuză Rusia ca i-a „declarat război”

Și cât de proști, incompetenți și mai ales hoți sunt cei care au reușit să pună sub semnul întrebării loialitatea noastră față de aceste structuri în ultimii ani. Nu pot să nu mă apuce un fel de amar și furie față de unii dintre invitații mei sau față de cei care m-au întrebat repetat pe Facebook ce ne dă nouă Uniunea asta Europeană?  Și că de fapt “ăștia” își vând mărfurile la noi….

Traian Băsescu: “Nu pot să nu observ ridicolul situației. Ponta preferă să meargă în Parlament cu o modificare vastă”

În același timp, m-am întrebat și mă întreb ce statură au liderii noștri și cei europeni în fața unor astfel de încercări. Cât de pregătiți sunt și cum pot să facă față unor decizii cheie. Ultimii ani, fie de o parte sau de alta, ne-au arătat decizii luate în funcție de moment, inconsecvență, lipsă de predictibilitate, lașitate și mai ales incapacitatea de a insufla încredere.

Victor Ponta: „Traian Basescu este iresponsabil ca de obicei”

Mai ales această incapacitate de a da încredere e cea care mă îngrjorează cel mai tare. Orice decizie va fi luată, va fi criticată de cealaltă parte, va stârni reacții sau valuri de nemulțumire și va fi bănuită de interese meschine. Liderii noștri vor culege ce-au semănat în preajma celui mai dificil moment pe care va fi să-l trăim în ultimii ani.

Traian Băsescu: „Acești oameni cred că se poate guverna cu protocoale secrete”

În fine, mă gândesc la noi. Divizați și obosiți, incapabili să susținem un proiect până la capăt. Dispuși să renunțăm la prietenii de ani din cauza unor lupte politice. O țară divizată, încrâncenată și fără un obiectiv național. Cum am putea reacționa noi la o agresiune? Noi care ne aflăm deja în război cu noi înșine, care în fiecare seară le judecăm până și defectele fizice adversarilor noștri.

„Merkel spune că Putin nu mai are simțul realității”

Cumva, noi ăștia, săraci, nedrepți și inconsecvenți va trebui să ne apărăm copiii. Om fi în stare?

 

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!