Cât de mult se moare în pușcăriile din România. Varianta fără politică

M-am uitat deunăzi la televizor și am aflat de la domnul Dragnea că se moare în penitenciarele din România. Domnul Dragnea  a primit și o cifră: peste 500 de persoane decedate în ultimii cinci ani în penitenciarele din România.

”Cred că acei oameni nu au fost condamnți la moarte”, a declarat în acel moment liderul PSD. Declarația este mai mult decât curajoasă și manipulatoare în egală măsură, pentru că unul dintre cei mai importanți oameni din țară dă de înțeles că acolo este atât de rău că o grămadă de lume nu mai iese cu viață. Și moare pentru că statul nu poate asigura un minim de condiții. Dar de fapt cum arată cifrele? Să le luăm pe cele furnizate de cel mai mare sindicat al lucrătorilor din penitenciare.

În închisorile din România au murit nu mai puțin de 846 de persoane în opt ani. Cifra ne situează undeva la jumătatea mediei europene privind rata de decese în închisori. Prima în acest top este Serbia cu 81 de morți la 10 mii de deținuți. Urmează Islanda 65,8, Armenia 59,4, Portugalia 48,5, Luxemburg 45,5, Elveția 43,9, Slovenia 43,6, Belgia 42,2, Spania (Catalonia) 43,1, Irlanda de Nord 39,3, Austria 37,7, România 36,1, Suedia 24,9, Italia 23,1, Ungaria 31,3, Bulgaria 30, Franța 24,9, Grecia 20,8, Olanda 22,1, Norvegia 16,9.

În fapt România are o rată a mortalității de trei persoane la mia de locuitori închiși, iar rata mortalității locuitorilor liberi, ca să zic așa, este de 12 la mia de locuitori.

Și la sinucideri România este undeva la jumătatea clasamentului. Astfel, avem următoarele date la zece mii de deținuți: Serbia 6,3; Islanda 0; Armenia 6,4; Portugalia 11,8; Luxemburg 30,3; Elveția 13,6; Slovenia 21, 8; Belgia 10,6; Spania (Catalonia) 4,9; Irlanda de Nord 0; Austria 13, 7; România 6,9; Suedia 10,9; Italia 8,5; Ungaria 4,5; Bulgaria 3,8; Franța 14,4; Olanda 8,8; Norvegia 11,3. 

Din punctul acesta de vedere Luxemburg, Austria și Norvegia ar trebui să se sinucidă ele însele, să-și dea demisia din Uniunea Europeană și să se îngroape în rușine. 

Toate aceste țări au condiții  mai bune decât penitenciarele din Români și chiar condiții de cazare în camere individuale. De aici acuzațiile la adresa României, par mai curând exagerate. 

Dar de ce se moare în penitenciarele din România?

Cei din sindicatele oamenilor care lucrează acolo spun că peste vorba de boli, aflate în concordanță cu ceea se întâmplă și la cei aflați în libertate. Adică ar fi vorba de boli cardiovasculare, neoplazii (cancere) și boli hepatice. 

Iată câteva date din 2013. 

  • Franţa – 155 decese înregistrate, 97 au fost sinucideri,
  • Germania – 122 decese – 50 sinucideri;
  • Italia – 153 decese – 42 sinucideri;
  • Belgia – 65 decese – 14 sinucideri;
  • Norvegia – 12 decese – 11 sinucideri
  • România – 112 decese – 19 sinucideri

 

Închisorile din România nu au cum să fie altfel decât țara. Cu lucruri bune și rele. Unul dintre cele bune este faptul că numărul deținuților este în continuă scădere în ultimii 10 ani. Că s-a ajuns de la 48 de mii la 27 de mii. Partea proastă este că nu s-a investit nimic acolo, că oamenii de acolo sunt chinuiți și că îndură o pedeapsă dublă. Dar că mor pe capete din cauza asta este o afirmație pe care nu îndrăznesc să o fac. 

Mă miră însă ceva. Ani și ani, câtă vreme doar plebea a făcut pușcărie, pe mai marii zilei drept în brișcă i-a durut de CEDO, condiții și pușcărie. Acum când pușcăria e parte din lumea lor parcă lucrurile dor mai tare. Vă asigur că dacă ar face pușcărie ăn altă țară, așa cum se duc în spitale, nimeni nu s-ar mai agita. 

 

 

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!