Aici puteți afla ce este un ”arici” în Moldova și mai ales cum face el ”lumină în beci”

Copilăria mi-am trăit-o cu jumătate de cap în Moldova de peste Prut. Cum ”tovarășu” nu ne dădea mai deloc program la tv, salvarea noastră era televiziunea de la Chișinău. Așa am aflat mai toate personajele ”perestroikăi”lor: tanti Ludmila, adică mama lui Dan Bălan de la O-Zone, Grigore Vieru, Soroceanu, Zinaida Julea.

Și când am crezut c-am pierdut legătura de tot cu lumea de acolo,  în sala de la Grădinari din Iași a venit peste noi cu o forță neobișnuită Zdob și Zdub. De atunci am știut că acolo este un suflu creator pe care te poți baza. Zdubii m-au dus la Cobileanski care le-a făcut câteva videoclipuri. Dar el mi-a rămas în minte cu senzaționalul Sașa, Grișa și Ion la care râd de ani buni. Sau genialul ”Când se stinge lumina

Așa că nu am ratat ocazia să-l cunosc pe Igor când a venit la București să lanseze filmul său Afacerea Est. A rezultat o discuție de 15 minute, pe care mi-ar fi părut rău s-o pierd. Așa că o las aici. Puneți un pahar de vin, luați-vă timp și savurați.

Iar dacă n-aveți vreme, cum își iau uneori moldovenii, vă spun eu, așa pe scurt. ”Dacă făceam filmul în Moldova, îi omeneam pe toți și era cu totul mai ieftin. Dar să știi că eu nu râd de Moldova. Nici de moldoveni. Îmi iubesc personajele, așa că nu râd de nimeni. Nu-mi bat joc de ei, e o cheie comică, dar nu bătaie de joc. Singura remarcă pe care o fac: personajele mele nu au noroc.”

Afacerea Est este un film în care cineva vrea să cumpere potcoave, chiar de cai morți, pe care să le dea la supra-preț. Nu știu cât de bine îi reușește treaba, dar măcar este pricină de râs și de un păhărel. Ca peste tot în Moldova se bea cu spor. ”Se bea și câte un arici”, îmi spune Igor. Adică votcă pusă în bere sau invers. La noi, dincoace îi zicea ”tun” sau mai elevat ”submarin”. Iar dacă închini, musai îi zici: ”lumină în beci.”

Cred că puteam face un compendiu întreg pe temă. ”Pot să zic doar că șoferii vor afla cum pot să bea, fără să fie mirosiți de poliție.” Și o să mai vedeți cum puteați să vă lăsați spectaculos de fumat. Mai curând ”să vă lepădați de fumat”, cu un fes pe ochi și un cârlig de rufe la nas.

Dar aici vă păcălesc, căci dincolo de umor, povestea asta este una care te face să râzi sănătos de cine suntem. Căci nu e mare diferență între noi și ei. Poate că nouă ne mai trebuie subtitrări să-i înțelegem, ca la filmul ăsta. Dar dacă potcoavele erau căutate la Caransebeș și nu la Chișinău, tot dracul ălă era. Așa că, bucurați-vă de un clasic românesc, est-european

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!