14402. Aici trebuie să vă uitați!

În orice direcție am merge cu dezbaterea legată de recursul compensatoriu, indiferent de ce am spune că unii sunt eliberați condiționat, alții ca urmare a recursului compensatoriu, că e vina lui PSD sau a Ralucăi Prună, trebuie să găsim un punct comun la care să ne raportăm cu toții. 

Iar acel punct comun este numărul 14 402 deținuți care au ieșit într-un an din pușcărie. Cifra nu este mare, nu este nepotrivită, este imensă. Ne spune asta un raport al Consiliului Europei care are o instituție dedicată aglomerației din închisori. Această instituție este numită SPACE, un acronim de la Organismul pentru închisori și sancțiuni comunitare. Ce spune ultimul său raport, cel din 2016 pentru 2015?

Raportul spune că numărul total al ieșirilor din pușcăriile românești în anul 2015 a fost de 4201 de persoane, dintre care 2906 au ieșit la termen. Excluzând cele aproape 200 de decese, rezultă că restul au ieșit la diverse măsuri de condiționare. 

Diferența este enormă. Într-un an fără recurs compensatoriu, România a trimis în societate 4200 de deținuți. Într-un an cu recurs compensatoriu, România a scos din închisoare 14 402 persoane. Or aici este cheia problemei. 

Nimeni nu ne-a consultat nicio secundă asupra acestei decizii. Nimeni nu ne-a povestit la alegeri despre această schimbare a politicii penale. Nici PSD, nici Cioloș, nici domnul Toader și nici domnul Iohannis nu ne-au spus că România se va umple de hoți cu pedepsele neexecutate în totalite.

Nu o să pic aici în teoria care spune că oricum asta s-ar fi întâmplat mai devreme sau mai târziu. Pentru că asta nu mai are importanță pentru cei morți, loviți sau violați. Pentru noi, ca societate, este un șoc. Nu cred că suntem o țară care poate absorbi 14 mii de cetățeni cu potențial periculos, deodată. 

Nu ne obliga nimeni să-i dăm afară. Povestea cu 80 de milioane de euro este o minciună. Italia nu a fost sancționată și a găsit acele măsuri care să golească închisorile treptat și să o ferească de sancțiuni. Și chiar de-ar fi fost sancțiuni. Cât merită o viață de om: un milion, două, 80 de milioane de euro? Care e scorul la care e mulțumită actuala conducere a României? 

Și să știți că nimic nu este întâmplător. Faptul că închisorile se golesc și că domnul Severin e pus la tribună cu domnul Tusk nu e o întâmplare. E o chestiune logică. E mesajul statului român și al unui grup infracțional care vine să ne spună: acum este timpul nostru în răspărul vostru. Acest grup de cetățeni este mai important pentru conduucearea statului decât marea masă a cetățenilor. 

De ce vă spun asta? Pentru că fiul meu, fata ta, copiii noștri și chiar ai lor, merg zilnic cu metroul sau autobuzul la școală. Or atacul la siguranța lor este ultima linie roșie trecută de clasa politică. 

Și o să înșir exact despre cine este vorba, ca să știi data viitoare: Raluca Prună care a făcut instrumentul, Guvernul Grindeanu care l-a trimis în Parlament, ministrul Toader care nu s-a luptat să-l oprească, Florin Iordache, PSD-ALDE-UDMR care au făcut legea în răspăr, dar și președintele Iohannis care a promulgat-o fără niciun fel de opoziție.   

P.S. Există un comunicat al Autorității pentru Penitenciare  care oferă date diferite față de raportul SPACE pe anul 2015. Îl las aici pentru că este important în context. Dacă, de exemplu, SPACE dă un număr total de 2906 ieșiri la termen, ANP dă un număr de 290. Și avansează o cifră de peste 12 mii de eliberări condiționate pe 2015. Nu-mi dau seama de unde vinea ceastă diferență și de ce. Remarc doar că numărul de 14 mii de eliberări este cel mai mare din toți ultimii cinci ani, ceea ce păstrează validitatea discuției. Și revine la aceeași întrebare: ar fi fost necesară o consultare publică?

 

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!