Vinovații unui dezastru anunțat

Tragedia de la Crevedia este, din nou, un amestec de corupție și încălcare de reguli. Plus lipsă de profesionalism pe mai multe paliere. Văd în ultimele ore autoritățile din România adresându-și felicitări pentru modul în care au acționat. Numai că de la cap la coadă, incapacitatea statului, putreziciunea politică și lipsa de profesionalism au omorât alți oameni. Tehnic, avem un grup de hoți pe care statul l-a ignorat sau l-a păzit. Plus o intervenție greșită.

Patronii

Principalii vinovați sunt patronii acestei companii care funcționa ilegal. Au condus și au girat o afacere care a dus la moartea unor oameni. De la modul în care și-au înțeles afacerea și responsabilitate pornește tot dezastrul. Ei sunt primii care trebuie pedepsiți exemplar și după ei tot lanțul care a dus la tragedia asta.

Administrația

Explozia s-a produs la o firmă care funcționa ilegal. ISU a anunțat că i-a ridicat autorizația și că, după un șir de controale, aceasta și-a închis porțile. O scrisoare în acest sens i-a împiedicat pe cei de la ISU să mai facă vreun control. Pentru că nimeni nu a mai vrut să vadă dacă situl este dezafectat, dacă rezervoarele de gaz au fost ridicate și în ce stare se află un fost potențial loc periculos.

ISU insistă că după ridicarea autorizației au fost de mai multe ori la firmă. Dar nimeni nu spune că potrivit Legii nr. 307/2006 ar fi trebuit să facă dosar penal celor care conduc compania. De fapt, nicio altă autoritate nu a văzut că acolo se desfășoară o activitate ilegală. De la primărie la poliția locală.

Lucrătorii

În seara dezastrului, șoferii companiei au început să transfer gaz dintr-o cisternă într-alta.

A nu transfera gaz pe caniculă pare o regulă elementară. Nu vom ști cu certitudine ce s-a întâmplat acolo între acei muncitori, dar aprinderea, foarte probabil, se face de la încălcarea unei reguli.

Pompierii

Ministrul Predoiu a numit intervenția pompierilor drept una ca la carte. ”Au fost respectate toate procedurile” spune domnul Predoiu. Dacă au fost respectate reguli, cum se face că ai 50 de răniți din unitățile Ministerului de Interne. Nu este evident că șefii frontului au evaluat greșit riscul de la fața locului? Cu siguranță această meserie presupune riscuri, dar acestea sunt calculate și au limite. Procedura invocată de domnul Predoiu acceptă 50 de răniți la o intervenție ca la carte?

În locul ministrului nu m-aș pripi cu o astfel de declarație. Aș aștepta o anchetă independentă sau rezultatele anchetei procurorilor. Sunt convins că mulți dintre oamenii care au plecat la fix știu cu ce au de-a face, dar instituțiile serioase își măsoară gradul de profesionalism.

Acestea sunt trei semne de întrebare asupra unor chestiuni pe care le putem evalua în nota bunului simț, dar cu siguranță o anchetă atentă va duce la găsirea mai multor probleme.

Politicul

Iar lanțul acesta de încălcări de reguli se poate face din două rațiuni. Acoperire politică pentru o activitate defectuoasă. Și lipsă de profesionalism pentru că atunci când încalci reguli zilnic, acesta devine un mod de viață și scade vigilența. Și chiar capacitatea de autoapărare.

Da, avem o administrație coruptă și nevolnică care ne-a dus în situația asta. Dar ea este rezultatul unor relații sociale și legături profesionale putrede care prețuiesc scurtăturile rapide. Și un lucru mi se pare evident: evitarea unei viitoare tragedii ține de modul în care vom pedepsi încălcările de acum. Dar mai ales de modul în care învățăm și acceptăm să ne facem treaba acolo unde muncim noi. Revin la aceeași întrebare: dacă copilul meu ar fi beneficiarul muncii mele, ar fi mulțumit?

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

Un comentariu la “Vinovații unui dezastru anunțat

 1. Ionut R. spune:

  „În locul ministrului nu m-aș pripi cu o astfel de declarație. Aș aștepta o anchetă independentă sau rezultatele anchetei procurorilor.”

  Acelasi lucru este valabil pentru toate evenimentele din ultimul timp.

  Vezi dronele rusesti care explodeaza la noi … ai filmulete cu exploziile lor din mai multe locuri si tu vii cu declaratii ca nu s-a inregistrat nimic. Da, stim ca suntem praf si pulbere la apararea granitelor pe partea aviatica de cand au trebui sa ne anunte granicerii Md si Ua ca au detectat un avion de mici dimensiuni trecand granita noastra.

  Vezi explozia de pe santierul constructiei autostrazii cand toata lumea an inceput sa vine cu declaratii pripite fara sa fi facut o cercetare amanuntita referitoare la ce lucrari s-au facut, ce avize au fost eliberate si ce corespondenta a fost intre UMB si institutiile incompetente ale statului.

  In afara de astea mai sunt SUTE de astfel de cazuri in care incompetenta, superficialitatea si prostia autoritatilor statului sunt evidente pentru toti .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!