V-ați vaccinat, Preafericirea Voastră, Părinte Patriarh?

Publicația G4 a prezentat o scrisoare a conducerii Bisericii Ortodoxe adresată ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului. Scrisoarea este un răspuns al Patriarhului la cererea lui Teodosie ca arhiepiscopia Tomisului să fie transformată în Mitropolie, iar el personal să fie făcut mitropolit. Răspunsul BOR este un refuz. 

Pentru asta conducerea Bisericii prezintă o serie de argumente istorice și teologice care argumentează răspunsul negativ. Dar după ce această parte este epuizată, scrisoarea se transformă într-un rechizitoriu al lui Teodosie. În care sunt înșirate punctual acuzații la adresa ambițiilor, comportamentului și  moralei acestuia. O să încerc să vă prezint câteva. 

Iată articolul din G4

Conducerea BOR critică cererea lui Teodosie și o consideră o ambiție personală.

”Deși, în mod frecvent, Arhiepiscopia Tomisului creează notă discordantă, sfidând recomandările și dispozițiile Patriarhiei Române, totuși solicită Patriarhiei Române ridicarea Arhiepiscopiei la rangul de mitropolie.”

Atitudinea acestuia din timpul pandemiei este criticată, fiind numită discordantă față de de deciziile BOR, provocatoare față de societate și, mai ales, aducând un ”duh de indisciplină și răzvrătire.”

Sunt numite doctorate plagiate la școala doctorală, acceptarea unor profesori fără legătură cu disciplina, admiteri controversate. Nu în ultimul rând sunt evidențiate abateri economice în conducerea Arhiepiscopiei și datorii către Patriarhie. 

”În Arhiepiscopia Tomisului, normele statutare, cele regulamentare și hotărârile Sfântului Sinod sunt încălcate adesea prin: hirotonia unor teologi din alte eparhii fără ca aceștia să fi prezentat documentele de ieșire canonică din eparhia de care aparțin, admiterea la doctorat a unor candidați cu note sub 8,5, primirea preoților și monahilor din alte eparhii fără acordul chiriarhului eparhiilor respective etc”

Desigur, noi nu vom reuși să parcurgem și să înțelegem exact dimensiunile acestui război. Știm, însă, că atitudinea unui înalt ierarh a provocat turbulențe în societatea românească. Că gesturile sale au fost urmate de mii de oameni și că uneori societatea iese mai slabă din această chestiune. Și aici nu e vorba doar de respectarea restricțiilor, de vaccinarea pusă la îndoială sau de atitudinea față de femei pe care Înaltul a justificat-o prin scriptură. Ci mai ales printr-un mod de a înțelege lumea: conservator, rigid și doar în conformitate cu litera nu și spiritul legii.

Dar aceasta este doar o parte pe care o avem în vedere

Unul dintre ascultătorii România în Direct mi-a atras astăzi atenția că ÎPS Teodosie, cu toată această listă de păcate, este cel care va câștiga bătălia cu Daniel . „Pentru că este mai aproape de oameni,” mi-a spus ascultătorul nostru.

Pentru că a ieșit alături de ei, pentru că i-a chemat, pentru că vorbește pe înțelesul lor și o face simplu, tot timpul. Nu pentru toți, dar pentru mulți care cred în ideile sale. Or, în politică, și aici este politică, comunicarea este cheia. Oamenii te cred și te urmează doar dacă le vorbești. Vă las mai jos ediția de România în Direct pentru a asculta ce cred oamenii despre acest război.

Și acum să ne uităm în partea cealaltă

Ați înțeles voi clar de la Patriarh vreodată că Biserica sprijină vaccinarea în mod deschis? Nu. Ați văzut aluzii, sfaturi sau semne, cum bine le-a spus în DW un autor?

Iată aici articolul

Patriarhul a vorbit de vaccinare în contextul în care le-a spus pelerinilor că vor putea merge la Ierusalim mai mulți, dacă vor fi vaccinați. Mai multe a spus purtătorul de cuvânt care i-a criticat pe preoții anti-vacciniști.

Daniel a vorbit prima oară de criza medicală și de responsabilitate în mesajul său de Paști. Dar niciodată nu a spus clar: „Vaccinați-vă!” Și nici nu a fost văzut făcând-o. Nici nu i-a binecuvântat pe alții care au făcut-o.

Gruparea lui Teodosie s-a exprimat plastic și clar. A refuzat să poarte măști și ne-a spus direct că serul este făcut în pripă. În timp ce unii umblă cu nuanțe și aluzii, alții au zis-o de-a dreptul.

Și mai este ceva. Momentul ales pentru acest mesaj. Un an întreg ÎPS Teodosie a refuzat să respecte legi și-a făcut campanie împotriva regulilor. Dacă era ceva de spus, atunci acela ar fi trebuit să fie momentul cu pricina. Astăzi este cam târziu și nu e clar de ce acum.

Să fi avut importanță vizita lui Iohannis? E un armistițiu și cu această prevedere? Pentru mine are mai puțină importanță.

Acum există un singur mod prin care această chestiune poate fi reparată. Ieșiți în public, Preafericite Părinte Daniel și răspundeți la o singură întrebare: „V-ați vaccinat?”

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!