Tu ce faci când Negoiță și Trump nu plătesc taxe?

Fiscul a început controale pe la asociațiile de proprietari din România. Sunt urmăriți cei care au chiriași în apartamente. Și Fiscul vrea să vadă câți dintre aceștia își plătesc taxele. Dragoș Doroș, șeful ANAF spusese de ceva vreme că urmează treaba asta.

Fiscul din România spune că ”nedeclararea unor sume modice” a ajuns un fenomen îngrijorător în România. Elanul acesta administrativ s-a mai produs de două ori. O dată în 2009 și o dată în 2011. În prima ocazie, după controale, Fiscul a adunat 3 milioane de euro. Dar, se pare că lumea nu vrea să plătească.

Unul dintre motive l-am auzit  în discuția lui Lucian Mîndruță la Interactiv pe subiectul acesta. Lumea este destul de clară. ”Cum să plătesc eu la două sute de euro, dacă nu plătește Negoiță cincizeci de milioane? De ce nu se ocupă statul de cei care fură cu adevărat, în loc să mă ardă pe mine la două sute de euro. Vreau să plătesc taxele, dar pe asta nu o plătesc. Vreau să plătească toată lumea. de ce să plătesc eu la un stat care ia cu două mâini” Puteți asculta mai jos.

Lucian a făcut încercări temerare de a le spune oamenilor că legea nu este facultativă. Că trebuie respectată, că Negoiță se judecă, șamd. ”Păi, bogații care au bani de avocat nu plătesc niciodată și eu care nu am trebuie să plătesc?” .

Iar la nivel de retorică oamenii au dreptate. Cum naiba să te apuci să plătești taxe când vezi că Negoiță sau Teodorovici au probleme cu taxele pe imobile. Când vezi că o gramadă de case din România, super-case, pe care nu se plătește nici un impozit.

De altfel, clasa politică nici nu îndeamnă pe aici la plata taxelor. Câți politicieni ați auzit voi să spună: ”băi, avem o obligație legală să facem treaba asta, statul nu poate funcționa fără.” Mai curând reflexul este să mai tăiem din taxe. Să mai promitem că nu o să se plătească nimic. Deunăzi PSD anunță o o eliminare de cotă unică pentru cei cu salarii mici, dar și o reducere la zece la sută pentru cei mai bogați oameni din România: ”avocați, notari, medici, etc”.

Cum naiba să mai vrei să plătești taxe când zi de zi vezi că toți bogații și toți cei cu venituri mici sunt excluși. Dacă ești pe undeva la mijloc și munca ta durează o zi ca să câștigi un ban cinstit sunt convins că ești ultimul care vrea să plătească.

Iar dacă te uiți și la absurdul Trump care nu a mai plătit taxe de 20 de ani, chiar că ți se apleacă. Îți dai seama că bogații lumii chiar nu dau doi bani ce ți se întâmplă.

Doar că noi suntem baza societății. Noi suntem comunitatea. Noi nu ne avem decât pe noi, iar respectarea legii este o datorie față de noi înșine. Suntem mulți, suntem influenți, suntem cei care pot determina lucrurile. Cred că dacă punem presiune suficientă personaje precum Negoiță își vor plăti taxele, apoi vor dispărea prin vot.

Deja lucrurile se întâmplă în România. Legea este mai des și mai curând aplicată. Parcă și șmecherilor cu avocați li se mai moaie genunchii. Dar pentru asta noi trebuie să ne facem partea cinstită de treabă. Câtă vreme noi vom fi onești, putem să le reproșăm lor găunoșenia. Altfel, renunțăm la stat.

Și apropo de stat. Dacă vrea banii pe chirii ar putea înceta să fie prost. Băi, nene, nu-mi cere un certificat energetic inutil, că nu e treaba ta dacă stă chiriașul meu în frig. Mai lasă-mă cu toate copiile de buletin și documentul casei în original. Ai deja rol fiscal. Fă din declararea chiriei o plimbare, nu un calvar. Dacă vrei bani.

Foto: profit.ro

 

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!