Trump și clasa muncitoare a bogaților. Tabloul complet

Plutește în spațiul românesc mega-teoria că lumea care l-a votat pe Trump s-a săturat de mega-corectitudine politică, s-a săturat de pierderea slujbelor și trimiterea lor peste hotare, s-a săturat de sistemul corupt de la Washington.

Și spunem asta pentru că de aici avem imaginea Americii așa cum o vedem din filme și din presă. Dacă te uiți însă cine a votat în realitate cu Trump, s-ar putea să rămâi cu gura căscată. Așadar:

Trump a fost votat în primul rând de bogați. Majoritatea celor care fac peste 50 de mii de dolari pe an l-au votat pe Trump. Marea majoritate. Atenție, Trump le-a spus mereu acestora că sunt clasa muncitoare și le-a promis reduceri de taxe.

trump-venituri

Majoritatea albilor l-au votat pe Trump. Ei au fost, de fapt, majoritatea la vot dintre cetățeni, aproape 70 la sută. și 58 la sută l-au votat pe Trump.

trump-rasa

Majoritatea femeilor albe l-au votat pe Trump. Asta este uimitor, după ce Trump a fugărit ”păsăricile” priin autocare. Dar cred că el a fost văzut cumva mai aproape de valorile familiei decât familia Clinton.

Absolvenții de facultate au votat peste jumătate cu Donald Trump. Oameni educați, cum ar veni. Nu te-ai gândi nicio secundă că oamenii aceștia joacă în filmului lui Trump. Dar asta pentru că noi nu înțelegem America.

educatia-in-randul-albilor

Cei needucați au votat într-o și mai mare măsură. Peste 60 la sută i-au dat un vot lui Trump. Hai să-i punem și pe tineri. Majoritatea celor între 18 și 29 de ani au fost susținătorii lui Trump.

Și un indicator uriaș. Majoritatea creștinilor l-au votat pe Trump. Imensa majoritate.

trump-religie

Cum se potrivește asta cu ideea de clasă muncitoare? Păi se potrivește dacă locuiești în America și nu faci confuzie cu clasa muncitoare din România. Trump a fost votat de fapt de un filon sănătos al Americii, dincolo de toți nebunii, rasiștii și xenofobii care au fost alături de el.

De fapt, după ce s-a asigurat că toți neadaptații îi vor fi alături, Trump a dus o luptă pentru cea mai importantă populație a Americii. Cum arată ea? Media lucrează deseori cu portrete ale celor care o urmăresc. Instituțiile de presă fac o caracterizare detaliată a celor care le urmăresc.

Dacă aplicăm modelul la Trump, el arată așa: o familie de albi cu venituri de peste 100 mii de dolari pe an. Cel mai probabil el muncește și ea este casnică. Sunt în a doua jumătate a vieții și au copii de 18-25 de ani care gândesc ca ei. Acceptă minoritățile și lucrurile diferite atât timp cât acestea lucrează pentru ei. Sunt oameni care muncesc din greu și știu valoarea banului. Probabil că în ultimii ani au fost siderați de faptul că trebuie să-și împartă din venituri prin Obamacare. Nu-i interesează Europa și nu au o viziune asupra lumii foarte complicată, viața lor nu depinde de nimeni. Consideră că taxele sunt prea mari și sunt convinși că Trump le va da posibilitatea să respire.

Oamenii acești îți vor povesti oricând că imigranții iau slujbele americanilor. ”Nu-i adevărat că nu vrem slujbele alea. Nu le vrem pe 5 dolari îți vor spune ei.” Ciudat că asta spun bogații. Apoi îți vor spune că sistemul federal le ia banii să-i împartă la alții și nu sunt de acord.

Mulți dintre ei cred că sunt supuși unei discriminări pozitive. Și că ”nimeni nu se mai uită la omul alb. De ce contează doar viețile negrilor?”, este o întrebare pe care o s-o auzi des. Poate nu ar fi rău să vă uitați aici.

Vorbim de familii de creștini. Oameni care nu merg musai la biserică, dar cred în Dumnezeu și nu văd bine forțarea unor limite ideologice: drepturi pentru minoritățile gay, căsătorii între persoane de același sex, liberalizarea avortului. Ciudat, marijuana este prizată de toată lumea.

De fapt, oamenii aceștia sunt ”sistemul” Statelor Unite. Sistemul social și nu politic. Obama, Clinton și discursul lor despre speranță nu li s-a adresat în ultimii ani. Nu a avut treabă cu ei. Și asta pentru că nici nu reprezentau majoritatea americanilor, ci un grup important, și care ca pondere era mai mic. Dar influent. Clinton a câștigat votul popular, dar nu și cel în zonele cheie stabilită de această ”clasă muncitoare.”

Oamenii aceștia nu au mai fost reprezentați politic la Washington și văd că lumea lor este într-o schimbare foarte rapidă. Și deși ei sunt niște stâlpi ai societății sunt pe cale să piardă acest lucru. Barbu îi descrie cel mai bine. Au respins-o pe Clinton și au ales pe cineva despre care cred că vine dintre ei și-i înțelege.

Este asta și o garanție că li se va îmbunătăți viața? Probabil că Trump și republicanii vor lua câteva măsuri care să-i încânte. O vreme însă. Lumea nu mai merge în direcția lor și nu are de gând să se schimbe.

Sondajul din care sunt capturile este făcut de CNN.

 

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

4 comentarii la Trump și clasa muncitoare a bogaților. Tabloul complet

 1. Malin spune:

  $50.000/an in SUA nu te fac bogat asa ca din start calculul e gresit.

  1. Catalin spune:

   Cred ca citim impreuna si ne intelegem separat. Majoritatea tuturor celor care au peste 50 de mii de dolari l-au votat pe Trump. Din toate segmentele financiare de peste 50 de mii de dolari. Adica, doar cei sub 50 de mii de dolari, cei mai saraci, au votat-o pe Hillary. Ceea ce inseamna, automat, ca cei mai avuti dintre americani l-au votat pe Trump. Ca avutia lor e mai mare sau mai mica devine subiectiv aici.

 2. radu spune:

  Aceste alegeri au dovedit din nou cat de neeeducati politic, cultural samd sunt americanii. Ei literalment nu inteleg incotro merge propria tara.
  Acestea au fost probabil ultimele alegeri in care acest bloc de votanti albi si-au spus cuvantul. In 4 ani demografia isi va spune cuvantul si dur. Votul celor considerati minoritari – afroamericani, latini, alte minoritati – va depasi sensibil acest bloc. In 8 ani si mai mult. Iar dezamagirea acestor WASPS va fi crancena. Din pacate ei cauta refugiu intr-o lume care nu mai exista. America rurala, paternala, visul american blablabla a murit demult, ceea ce li se vinde lor este doar o caricatura.
  Poate ca America va intoarce spatele lumii sau va incerca. Dar cei ce intorc spatele nu fac altceva decat sa devina niste tinte mai bune.
  Pentru Romania urmeaza clipe grele. Rusia va trece la ofensiva. Va incerca din rasputeri sa recupereze tot ce a pierdut.
  Trump nu e Reagan. Asa ca vom urmari in direct un masiv TRain Wreck.
  Viitorul e cam albastru si cu vanatai.

 3. abc spune:

  42% dintre cei saraci au votat cu trump. un record pentru un republican. deci a convins si saraci, jurnalistule

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!