Selly: ” Dacă era doar școala, eram un băiat deștept care nu știa ce vrea de la viață.”

Mi-am dorit foarte mult ca primul invitat din 2021 să fie un om foarte tânăr. Eu cred că urmează un deceniu al schimbării în România și că o nouă generație va veni să conducă societatea. O generație care nu mai are niciun fel de legături cu comunismul și tranziția. Iar Selly este unul dintre liderii săi de opinie. Urmărit în online de trei milioane de persoane, el a purtat în ultimele luni mesajul unei generații despre reforma școlii din România.

Totuși în discursul său există o parte care trebuie pusă la încercare. Dacă școala românească este atât de inadcvată pe cât spune, cum se face că produce tineri ca el? Adică închegați, care știu să vorbească, au milioane de urmăritori și o grămadă de curaj.

Răspunsul este simplu. ” Nu doar școala m-a făcut cine sunt. Dacă era doar școala, eu aș fi fost un băiat deștept care nu știa ce vrea de la viață.”

De ce este importantă prezența lui Selly

Pe măsură ce editam interviul ăsta, am primit o întrebare interesantă, în timpul unei discuții cu un grup de tineri despre media din România. Sună cam așa. „Câtă credibilitate putem da unui tânăr care, după ce vorbește despre școală, face clipuri în care-și etalează bogăția, nu face muzică de cea mai bună calitate sau are un umor care nouă nu ne place?”

Are atâta credibilitate cât îi dați sau cât se regăsește în vorbele sale. Căci credibilitatea nu este dată de activitatea lui zilnică, adică lucrător în industria showbizz-ului. Ci de aderența sa la valori corecte ale societății. Adică nu minte, nu fură, nu pune pile la stat, se comportă ca un membru obișnuit și corect al comunității noastre. De asta fiecare dintre noi are dreptul la o voce. E posibil să nu-ți placă muzica lui Selly, dar asta nu-i face ideile invalide. Ideile lui se validează sau nu în funcție de capacitatea de a face mai bine, de modul în care construiesc și contribuie la societate.

Un pic despre un cerc vicios

Și încă ceva. Selly și generația lui rup un cerc vicios care a existat până acum. Știți, comicii, cântăreții, fotbaliștii, vedetele sunt apolitice. „Nu vorbim noi de astea că nu e treaba noastră.” Două motive sunt aici. Unul că li s-a spus mereu „Taci, mă, că tu cânți” și al doilea că industria a prosperat multă vreme pe bani de la stat. Opinia periclita banii, dar și publicul. Opiniile împart oamenii în două.

Generația de sub noi, inclusiv cea lui Selly, rupe treaba asta. Nu are nevoie de bani de la stat, e liberă să vorbească. Și avem nevoie să vorbească. Comediantul, actorul, cântărețul, fotbalistul, trăiesc cu toții în aceeași localitate cu noi. Duc copiii la aceleași școli, merg pe aceleași drumuri, ajung la aceleași spitale.

De asta e important ca Selly să vorbească și noi să ascultăm și să punem la încercare.

Am mai scris despre școală aici

Nu uitați că toate interviurile mele importante se află pe toate platformele de podcast.

Iar aici este un interviu despre educație cu Mircea Miclea

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

3 comentarii la Selly: ” Dacă era doar școala, eram un băiat deștept care nu știa ce vrea de la viață.”

 1. Radu Prins spune:

  Nu am inteles nimic despre „fondul” subiectului. Ce ganduri il framanta pe acest Sally, un tanar despre care nu stiu nimic, eu apartinand „ultimei generatii”, aceea care e „pe duca.” Pomeniti despre scoala, educatie si perspective profesionale; fara politica. Cum fara politica?. Simplul fapt ca afirmi, „eu nu fac politica”, este de fapt un act/reactie, politica. Iti exprimi o atitudine, nu-ti bagi capul in nisip, ca strutul.
  Inteleg ca „subiectul” dvs. este un tip talentat, un artist, care se indeparteaza complet de …politica, de unul dintre reperele importante ale vietii. Si care nu spune nimic despre „educatia” sa, despre ceea ce i-a influentat-o, ajutandu-l pe el sa atinga o cota….Ce cota?. De fapt, eu constat un dialog al „surzilor”. Ei (tinerii) nu ne aud, noi nu vrem sa-i auzim. E perfect. Sincer vorbind, nu-mi place acest „eroul al zilelor noastre”. In primul rand se dovedeste deloc matur, usor manipulabil. Tocmai pentru ca „nu-i intereseaza, nu-i treaba lor”. Excelent efect educational !. Asta le usureaza munca, manipulatorilor, care au nevoie exact de acest tip de…”personalitate”. Concluzia mea, este simpla: ” E de rau”, cand socotim ca e destul ca „nu minte, nu fura, nu pune pile la stat”. Intra exact in categoria…”sclavilor fericiti”. Si nu merita sa spun acum, mai mult. Nu as pleca la drum cu un astfel de tip.
  P.S. Dl. deputat de la USR, dl. Bulai, este tot un tanar agnostic, cuprins in aceeasi grupare „noua”, un fel de „new age” de Romania, la fel de imatur, la fel de habarnist si rupt de viitor. Respectivul deputat (!), „crede” ca „fecioara Maria. era de fapt o mama surogat”. Splendida constatare. Are dreptate, nu-i asa?. Baietii astia-si traiesc doar, „clipa lor”. Dupa ei, potopul., dupa „clipa” de educatie scolara. De „aia superioara”, nu are nevoie nimeni de fapt. Capitalismul actual, iti ofera toate posibilitatile, nu ai nevoie de prea multa scoala… Si mai putin adica, de crestinism. Ce e aia?. Dar va veni ea, vremea…

 2. Bogdan spune:

  Chiar mi-as dori sa ascultam despre reforme in educatie de la tineri care in ciuda viciilor din sistem au avut totusi un parcurs academic. Selly e o celebritate youtube, care nu de mult canta despre cum sparge banii ca sultanii, si acum vine sa ne spuna ca e nasol cu educatia ? Pai chiar el a contribuit la diatrugerea ei. Nu inteleg interesul de a-l invita pentru acest subiect.

  1. Cătălin Striblea spune:

   Ce înseamnă parcurs academic? Marea problemă a școlii românești este că se concentrează fix pe acești tineri. Eu aș vrea să aflu despre școala românească de la tânărul cu rezultate medii. Acolo e problema. De ei nu se ocupă nimeni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!