România. Prima zi din restul vieții ei

România stă să serbeze aproape a o suta sa aniversare. Nu e bătrână, nicicum. Pentru Europa este mai curând un stat tânăr. Unul care stă să treacă de o adolescență tumultoasă și căreia i se poate așterne un drum bun în față. Rareori ziua asta ne-a găsit mai aproape de o cumpănă.

Nu, cumpăna nu a trecut, așa cum veți gândi, odata cu momentul Colectiv. Cei mai tineri și mai frumoși dintre românii care au murit atunci nu au făcut decât să încline balanța. Nu uitați unde ne aflam înainte de moartea lor. Corupția, minciuna și șmecheria stăteau la cele mai înalte mese din stat. Un om murise într-o groapă, împins acolo de vanitate și dispreț. Dar unii dintre ei și – da – chiar unii dintre noi, nici nu erau dispuși să o recunoască. În țara asta a fost nevoie să moară mulți, ca să mergem un pic mai departe.

Căci, nu vă înșelați, alte chipuri cu aceleași metehne stau acum la alte mese. Credeți vreo secundă că minciuna, corupția, și șmecheria au plecat de acolo? E nevoie de fiecare zi și de fiecare dintre noi ca ele să fie tot mai slabe și mai depărtate. Așadar, ce am putea face noi pentru țara asta în pragul sutei sale de ani? E foarte simplu.

Când ai o afacere, profitul este important, dar la fel este și respectul. Nu trebuie să-i îmbogățești pe toți ai tăi pe o sută de ani. Investește în oameni și în lucruri bune.  Trebuie să le clădești sentimentul că orice li s-ar întâmpla, pot trăi bine doar din muncă.

În fiecare zi când mergi la serviciu trebuie să te gândești că sunt mulți cei care depind de cum îți faci treaba. Când iei șpagă la primărie, trebuie să știi că cineva ar putea să moară din cauza ta.

Când te apuci de politică, nu faci o investiție. Este munca ta cinstită, pe care o faci pentru comunitate, dar și pentru tine. Oamenii au să răspundă la cinstea ta în zeci de feluri pe care nu le gândești. Nu-i minți. Astăzi vei fi prins din urmă în câțiva pași.

Nu copia și nu-i pune pe alții să-ți facă munca. Dacă ai facut-o în trecut, nu te băga, stai deoparte. Este o piatră de hotar peste care azi nu se mai poate trece.

Dacă șefii tăi mint, fură și nu te respectă, spune-o. Nu te mai ascunde, căci lașitatea ta ar putea să ducă la moartea unor oameni.

Nu vorbi înainte de a citi. Nu critica doar pentru că poți să o faci sub anonimat. Folosește argumente, nu sentimente și înjurături.

Gândește-te că la un moment copiii tăi or să te judece.

Iar dacă faci asta, aniversarea de azi, pentru România,  ar putea fi prima zi din restul vieții ei.

 

 

 

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!