România nu-i departe de Narcos

Ce se întâmplă la Casa de Asigurări de Sănătate mi se pare revoltător. Nu pentru că l-au ridicat pe șeful Casei. Și nici pentru că acolo e o bătălie între DNA și SRI sau între Koveși și Dragnea, cum tot văd pe FB. 

Mi se rupe de astea. Să fie adevărate, și nu m-ar împiedica să văd de fapt esența. Aici e vorba despre furt și asta o spun cel mai bine stenogramele apărute. Și înce ce fel de furt; cu tupeu și nesimțire, mai ales că DNA a anunțat public că se ocupă de sănătate de o bună bucată de vreme. 

Iată ce spune unul dintre ei interceptați. 

„Tot timpul și-au bătut joc, pentru că aicea e… sunt toate pilăraiele și toată furăciunea Bugetul pe <<Îngrijiri>> e fraudat 80%!”, „80%! Și eu tot în față o spun! Furate, unele furate fără… ă…ă… mers deloc la pacient (…) Din birou altele merg o dată la 3 zile, iar altele… ă… au pacientu’, dar cu boli fictive și nu merg deloc.”

Iată și pe al doilea: 

„Bă, vrei să-ți arăt acte de la IGPR, că a venit cu pistolul să ne împuște, că l-am reziliat și că n-am vrut să luăm șpagă? În Ministerul Transporturilor aveam și era păzit, obiectiv militar de jandarmi. Și îți arăt actele că s-au dus cu percheziție să ia armele, că ne căuta să ne împuște, că de ce n-am vrut să luăm șpagă și l-am reziliat. Și acum e în contract cu Casa, îl doare-n …[cuvânt obscen]…!”.

Hai să ne înțegem: locul era stăpânit de niște băieți care furau în draci. Când un funcționar cinstit se opunea, la el venea un cetățean cu pistol și-i spunea ce are de făcut. Ca în Narcos. 

DNA estimează că afacerea era de trei milioane de euro. E doar una dintre afaceri și era demult înțelenită. Cred că era dinainte de șeful ridicat și că va ține ani buni de acum încolo. Băieții aceștia sunt organizați, au instrumentele, au oamenii și au spatele asigurat. Despre asta e vorba. Așa cum mergem noi dimineața la muncă, așa merg ei la furat. 

Rețeaua aceasta o vedem doar la București, dar bănuiesc că nu sunt alții mai proști. Ea este extinsă și în țară și cu siguranță are și alte nișe. Și cu siguranța nu apare doar în sănătate. Ea vă explică și bogăția de neînțeles din diverse zone ale societății. Așa vedeți de ce unii au mașini, vile și apartamente deși nu înțelegeți cum ajung la valorile alea. Asta îi propulsează pe scara socială, le dă acces și putere de decizie. Dacă intri în sistem, orice locșor de ăsta la stat e mană cerească. Iar dacă te opui, zbori sau ești speriat până te cumințești. 

Vă explicați acum și opoziția profundă la DNA din diverse straturi ale societății. Aici nu e vorba de Dragnea sau alții, aici e vorba și de ce și mai ales pe cine reprezintă ei. Aceasta rețea profundă împinge în sus oameni care își doresc ca această ofensivă să se oprească. Felul lor de trai, ușor și nedrept, este pus în pericol și de aici acest răspuns. La ei se referea Severin când spune că dacă toată lumea fură , atunci, nimeni nu mai poate fi pedepsit. Iar Severin avea o imagine mai bună ca noi. 

În funcție de cât de extins este acest sistem, reușita acțiunii lor este mai aproape sau mai departe. Dar eu cred că este realmente extins. Cu ani în urmă, când Băsescu a dat liber să se sape în acest sistem, dar asta numai pentru face loc grupării lui, mă aflam într-o piață dintr-un mic oraș. Dintr-o mașină mă oprește un chel, cu ceafă groasă, mult mai gras ca mine și-mi spune: ”bărbosule, îți cam place de Băsescu. Asta ne sărăcește pe toți” Omul număra cel mai mare teanc de bani pe care l-am văzut vreodată în viața mea. În afară de Narcos. Nu știu de ce am impresia că dacă l-aș căuta acum este tot acolo, cu teancul lui, plângându-se de Koveși.   

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!