Președintele, în impas

Nu e de mirare că domnul președinte Iohannis a enervat o mulțime de oameni după ce a anunțat temele referendumului. Mai toți sperau că domnul Iohannis este un diesel care se urnește mai greu, dar care, odată pornit, înlătură totul din cale. Domnul președinte nu a fost, însă, nici diesel, nici mașină de curse și nici măcar Trabantul acela care lasă o dâră lungă de fum în urma sa.

Anunțul de ieri a sunat mai curând ca o petardă, ca un motor hodorogit și care are ceva probleme la eșapament. De asta a stârnit și zâmbetele PSD care s-a și raliat rapid la referendum. Ce nu e în regulă?

Președintele ne spune că prima tema este interzicerea amnistiei și grațierii în materie de infracțiuni de corupție. Prevederea e binevenită, doar că e tardivă. PSD nu mai presează pentru aceste chestiuni care enervează lumea. A preferat dezincriminarea, desființarea completelor de judecată, rejudecarea deciziilor, limitarea pedepselor și a prescripției. Dacă se întâmpla acum doi ani mai vorbeam.

A doua chestiune propusă de Iohannis este eliminarea ordonanțelor din materia penală. De acord aici, deși aproape fără efect. PSD își poate rezolva lucruri și în Parlament. Ce cred că vrea domnul Iohannis este să împiedice adoptarea unei ordonanțe rapide care să-l scoată pe Liviu Dragnea înainte de a se termina procesul pe care îl are la Înalta Curte. Cum o astfel de ordonanță este iminentă, Klaus Iohannis vrea să pună în discuție legitimitatea sa.

În privința sesizărilor CCR, Klaus Iohannis are dreptate. Poate ar trebui un mecanism mai util și funcțional al sesizărilor. Dar pentru asta nu era nevoie de un referendum.

Tocmai de asta, PSD e aproape bucuros de ceea ce a propus Iohannis. Nu e tocmai atins de nicio situație. Ba, dimpotrivă, are tot interesul să arate o deschidere democratică. Așa că va încuraja referendumul, declarativ și apoi va face o liniște cumplită pe subiect. Va îngreuna votarea, va separa secțiile, își va demobiliza electoratul. Se vor abține să facă vreo prostie imensă care să enerveze lumea, astfel încât referendumul să aibă șanse minime să fie validat. Mi-e aproape clar că în aceste condiții, Klaus Iohannis trebuie să facă eforturi atipice pentru el, să meargă în țară, să facă mitinguri și să mute subiectul campaniei electorale. La cum s-a purtat în ultimii ani, însă, parcă nu-l văd așa bătăios. 

Singurul lucru care ar putea merge în favoarea lui este ca Liviu Dragnea să primească destule semnale că procesul său va fi judecat la următorul  termen și să facă o nefăcută. Dacă, însă, acest lucru nu se întâmplă, președintele este în impas.

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!