”Neutralitate” și ”nu e războiul nostru”

Un clip cu o doamnă jurnalist din India a devenit un fel de simbol al deontologiei și echilibrului într-o parte a internetul. Doamna explică precis și clar politica de extindere a NATO către estul Europei și, mai ales, modul în care Rusia a fost deranjată de asta.

Cum ar fi, NATO nu s-a ținut de cuvânt și de asta s-a întâmplat ce s-a întâmplat. Au NATO și Ucraina partea lor de vină, prea au băgat bățul prin gard. Și, desigur, să nu uită fraza uzuală, ”războiul este o nenorocire”, dar vinovățiile sunt împărțite.

Când o veni vremea, o să fac un clip despre vinovățiile Indiei în relația cu Pakistanul. Și, ferească Dumnezeu de un război între cele două țări, pentru că, evident, este o nenorocire.

Ce uită autorii clipului și vânturătorii săi este că România, Polonia, Ungaria s-au îndreptat spre alianța occidentală după 50 de ani de comunism. SUA au interese, dar alegerea a fost a acestor state. Experiența lor nu poate să fie echilibrată. Aici nu poți căuta în coarne Rusiei. Regimul patronat de Rusia a adus în această țară moarte, frig și foamete. Elita țării a fost rasă de pe fața pământului. Ne-am pierdut și dreptul de a pleca și de a vorbi.

America o fi vinovată de multe. Dar cei 30 de ani de orientare pro-vestică nu au adus aici moarte și nici pierderea drepturilor elementare. Aici ai voie să vorbești fără să zbori de la geam. Ai presă liberă, de toate orientările. Și este liberă să pună la îndoială chiar orientarea europeană a României. Pactizarea cu dușmanul ți-ar aduce moartea în Rusia, aici faci doar audiență.

Aliatul nostru nu amenință cu bomba nucleară, iar interesele sale pot fi ignorate, în cadrul jocului democratic. Să vă aduc aminte că România a refuzat americanilor posibilitatea de a exploata gaz, predîndu-se în mâinile rușilor? Așa funcționează democrațiile.

De asta conflictul de la graniță nu poate fi abordat cu neutralitate, ci cu obiectivitate. Și lămurirae faptelor. Pentru că suntem parte din el. Și pentru că se îndreaptă spre noi. Sau doriți să abordăm obiectiv situația în care Rusia va aduce tancurile la granița României? Sigur am făcut și noi ceva.

Așadar, când ceri neutralitatea Ucrainei, trebuie să știi că ceri de fapt o putere rusească la granița noastră. Iar Rusia nu se va opri până când nu va veni peste noi. Fie cu forța, fie cu un regim ostil libertății de până acum.

Rusia nu poate să ofere nimic din ceea ce aveți acum. Pentru că, dacă la ei ar fi fost mai bine, cred că milioane de oameni ar fi vrut să emigreze în est, nu în vest. Mai cumplit de atât este că nici nu vei avea voie să spui asta.

Încă un lucru la care să vă gândiți. Credeți că este o țară normală aceea în care toată lumea care apare la televizor este de acord cu războiul? Statele Unite au propria dezbatere, Europa la fel, România îi are pe cei care iubesc neutralitatea, pe cei cu ”America nu ne e prietenă.” Doar în Rusia toată lumea este de acord. Straniu, nu vi se pare?

Cumva, acesta a devenit și războiul nostru. Nu militar, ci ideologic. Pentru că el este despre două tipuri de valori. Cele care ne-au dat ultimii 30 de ani și cele care ne-au oferit cei 50 de ani de comunism. Pentru mine este o alegere evidentă.

Nu rata niciun articol important

Primește notificări prin email atunci când am lucruri importante să îți transmit!

Despre autor
Blogul striblea.ro s-a născut pentru a da voce pasiunilor mele, de la cărți la fotbal, gândurile mele care nu au loc la tv și, deseori, poveștile...

2 comentarii la ”Neutralitate” și ”nu e războiul nostru”

  1. Yo spune:

    România este de 30 de ani în război,unul perfid,surd,viclean ! Oamenii migrează, fug pe capete din România eșuată,needucată,fără acces la sănătate,…! Și asta continuă mai ales acum la un nivel și mai mare. România e ,,proasta,, Europei sau a lumii !? 🤔 Zelenski ,un aventurier ,dacă era un bun diplomat negocia cu mult înainte de a intra rușii in operații belicoase. Negocia până era sigur că nu își expune poporul la un pericol. Nu l-a interesat poporul ,l-a interesat pământul țării ! Sau poate așa a fost sfătuit și a executat ! Ca și noi !

    1. Fuscustm1 spune:

      Sunteti naiv(a), cu cine sa negocieze Zelenski? Cu rusii nu se poate negocia decat daca esti la fel de puternic ca si ei din punct de vedere militar. Sa nu uitam ca Rusia a garantat integritatea teritoriala a Ucrainei cand Ucraina a renuntat la armele atomice. A respectat cumva aceasta garantie Rusia? Nu! Acum cateva saptamani Rusia garanta ca nu va ataca Ucraina, a respectat Rusia acest lucru? Nu! Deci cu Rusia nu se poate negocia decat daca accepti tot ce iti impune , si aia nu mai e negociere e dictat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ÎNAINTE SĂ PLECI

Poți primi toate noutățile direct pe email!